用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 小朋友固執性格如何改善?
go

小朋友固執性格如何改善?

不知道在這裡post對不對,希望給我些意見,仔仔快三歲,由一歲開始就熱愛英文字母和數字,中文字認讀也超同齡,我們在他好細就開始伴讀,前陣子給他看漢字基礎500, 發現大部份字他都能認讀,數字現在能數到千位(平時出街佢會不停咁數,可以數足一個鐘),對加數有初步掌握,比較同齡的表妹和朋友仔,學術好似快好多,但自理就不太好,還未完全戒片,又未識自己著鞋著襪,他有先天中度至嚴重聽障,表達能力尚算不錯,但由好細個我們已經覺得他有固執性格,排列abc同number, 要由a or 1開始順序,睇vcd又堅持第一隻碟開始,完美主義,排number如果中間唔見左一個就會唔再玩落去,有時好免為其難先肯繼續,是病態嗎?我們擔心是亞士保加,但平日同人溝通又好似問題不大,由於有個表姐做過iq test, 資優邊沿, 但有憂慮症,幼稚園階段做了很多遊戲治療才得改善,我覺得仔仔有點似表姐,我看完這裡既post, 覺得仔仔比真正資優小朋友有大段距離,但想知道他的固執性格我要如何跟進才好?前幾天他拿住本填色薄本來好開心想填色,但發現頭兩頁係俾人油左(因為係人家送既舊書),佢堅持要我擦左果兩頁俾佢油,解釋了好多次不能擦,可以油後面,佢都唔接受,堅持叫我擦,令到大家心情都唔好!
還有這兩三個月開始跟他伴讀時,他總不留心,只顧留意書本上的頁數,搞到我成日覺得好氣餒,花很多心機揀書買書,但他都對故事內容無興趣咁,我應該如何引導他?還是順他喜好只偏看有關數字同字母書?

引用:不知道在這裡post對不對,希望給我些意見,

原帖由 yannietimb 於 15-07-22 發表
不知道在這裡post對不對,希望給我些意見,仔仔快三歲,由一歲開始就熱愛英文字母和數字,中文字認讀也超同 ...
似有自閉傾向,帶佢去評估下吧,自閉普系入面,都可以有溝通能力的小朋友!唔好以為自閉小朋友就一定唔會溝通,呢個錯誤觀念,令唔少小朋友遲咗去發現問題,我自己識嘅都有幾個因此遲咗去評估。

在協康會網站找到的資料給你參考:
自閉症譜系障礙
兩大缺損:(1) 社交溝通和互動;(2) 限制、重複性或刻板的行為、興趣或活動

典型自閉症(三歲前發現)的常見問題:
社交困難,難以察覺別人的存在、需要及感受;缺乏主動與別人分享或交往的動機及能力;難以與朋輩建立社交關係
溝通困難,缺乏使用身體語言、語言理解及表達的能力、或會經常重複一些說話
興趣較偏狹,拒絕接受改變;出現刻板式或固執的行為
難以掌握事物的重點及關係,較難將以往的經驗運用到不同的情況中
專注力弱、自我控制能力不足;容易發脾氣、常有自我刺激或傷害的行為
自理及社區適應能力較弱

高功能自閉症的常見問題:(即亞氏保加綜合症)
社交困難,人際關係敏感度不足、主觀及較難理解別人的立場與感受、交談時只集中談論自己有興趣的話題、不理別人的反應、不僅守規矩
行為固執,害怕改變、較難接受新嘗試
喜好特別,為求滿足自己的興趣,不理後果
溝通困難,未能有效地表達自己、容易被人誤會
四肢動作協調困難
注意力不集中
思考欠靈活
for every one criticism, three positives must be given.

回覆 yannietimb 的帖子

其實小朋友咁細個,可以試下遊戲治療看看。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:Quote:原帖由+yannietimb+於+15-07-22+發表

原帖由 wan_sosin 於 15-07-22 發表
似有自閉傾向,帶佢去評估下吧,自閉普系入面,都可以有溝通能力的小朋友!唔好以為自閉小朋友就一定唔會溝 ...
謝謝你,今天去健康院約左見姑娘,睇下可唔可以轉介cac, 仔仔聽障cac是有跟進的,但話呢樣跟原來問題不同,又要再轉介

引用:回覆+yannietimb+的帖子 其實小朋友咁細個

原帖由 lillymarie 於 15-07-22 發表
回覆 yannietimb 的帖子

其實小朋友咁細個,可以試下遊戲治療看看。
我覺得個仔好似中一兩樣,性格比較固執,但其他又好似很正常,所以就有點猶豫。。。
仔仔由bb開始就有做聽覺及言語訓練,上堂時對老師都很正常,很專注和合作,所以當我提及他的問題,老師都叫我唔使擔心,不認為他有問題!
如果想做遊戲治療係咪都要有轉介或是有評估報告呢?

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-07-22+發表

謝謝你,今天去健康院約左見姑娘,睇下可唔可以轉介cac, 仔仔聽障cac是有跟進的,但話呢樣跟原來問題不同, ...
不用客氣!見完健康院姑娘會再約見醫生,正常最多一個月,有需要時醫生會轉介CAC,但而家CAC排期評估要成一年,我朋友剛剛去了沙田嗰間!

引用:+本帖最後由+lillymarie+於+15-7-22+14:47+

在協康會網站找到的資料給你參考:
謝謝你的資料

yannietimb 發表於 15-7-22 17:22
我覺得個仔好似中一兩樣,性格比較固執,但其他又好似很正常,所以就有點猶豫。。。
仔仔由bb開始就有做聽 ...
表姐不是做過遊戲治療的嗎?

引用:Quote:原帖由+yannietimb+於+15-07-22+發表

不用客氣!見完健康院姑娘會再約見醫生,正常最多一個月,有需要時醫生會轉介CAC,但而家CAC排期評估要成一 ...
我都預計到cac排好耐,因為仔仔聽障有跟開,之前都係唔追都唔知等到幾時

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-07-22+發表

我都預計到cac排好耐,因為仔仔聽障有跟開,之前都係唔追都唔知等到幾時

...
你小朋友還細,排到時4歲左右,都好嘅,4歲大少少會見得清楚少少,希望你小朋友呢段時間會有進步。

引用:不知道在這裡post對不對,希望給我些意見,

不知道在這裡post對不對,希望給我些意見,仔仔快三歲,由一歲開始就熱愛英文字母和數字,中文字認讀也超同 ...
請問你小朋友眼神ok?

引用:Quote:yannietimb+發表於+15-7-22+17:22+我

表姐不是做過遊戲治療的嗎?
問左原來表姐個遊戲治療不是政府offer, 我可以報定名,多謝提醒

原帖由 Destination121 於 15-07-22 發表
請問你小朋友眼神ok?
眼神ok呀!

你小朋友還細,排到時4歲左右,都好嘅,4歲大少少會見得清楚少少,希望你小朋友呢段時間會有進步。

...
謝謝你,希望佢呢種性格唔會越來越嚴重

回覆:小朋友固執性格如何改善?

回覆:小朋友固執性格如何改善?

放心,大大下小朋友會好d
畢竟人生經驗尚淺, 要一段時間是可以接受到環境改變, 我仔仔就好明顯,到三歲之後好左好多, 但當然都有好固執的時候。
大家加油,真係好考 耐性

引用:Quote:原帖由+Destination121+於+15-07-22+

原帖由 yannietimb 於 15-07-23 發表
眼神ok呀!
我個仔同你個仔好似,不過眼神比較弱

回應固執性格。

我大仔個性亦較固執,定咗係咁做,如果計劃改變就會好唔開心。我撞了好多次板後學識,第一,要預先通知他計劃有變;第二,提供起碼三個方案給他選擇。要有耐性,不能急。

引用:2歲小朋友很多時較固執,我女兒天天坐同一

原帖由 s.andp 於 15-07-23 發表
2歲小朋友很多時較固執,我女兒天天坐同一部lift , 一天部lift 壞左,佢唔肯坐另一部。放學要行同一條路回 ...
我仔都係咁,之前放學要行同一條路塔同一架lift....我地好多時同個同學仔一齊行,有時想行另一邊,佢就喊,搞到好尷尬!