用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 6個月大bb發展遲緩,排早期訓練
go

[其他] 6個月大bb發展遲緩,排早期訓練

今日在cac檢查,因為阿女缺氧過,除左抬頭外好多動作都做唔到,醫生和物理治療師都話未肯定腦仔係咪有受損。但見到腳仔同手仔有時會不自主旭動,唔知係習慣性興奮時會,定個腦真係有受損。
我想問中醫針灸幫到嘛?臚底骨治療等等有幫助嘛?

非常徬徨

回覆 Karenphilic 的帖子

無論係甚麼原因,現在最重要要去訓練。可以到私人做物理治療又或到醫院做。CAC有無幫你排任何訓練?私人訓練可以到協康會,心橋計劃或耀能協會等。針灸可以到浸大中醫,比較可靠。

回覆:Karenphilic 的帖子

我諗照下腦先啦,如果抽筋有藥可以食。

DollyCC 發表於 15-7-17 17:41
我諗照下腦先啦,如果抽筋有藥可以食。
出世時已經照左,咩事都無

有 d cases, MRI 都係睇唔到問題,亦搵唔到原因。所以最重要就係幫佢學習及鍛練佢未能做到的東西!

回覆:6個月大bb發展遲緩,排早期訓練

dubdub 發表於 15-7-30 20:10
你囡囡大小肌遲?但望野、聽野反應有冇問題?
點解會缺氧?你女出世輕磅?
我仔都係大小肌遲,智力唔知。而 ...
大小肌遲呀~ 望野, 聲音有反應~呢幾日仲開始BA, MA, BU, AR, HA呢D單音玩玩具但唔見左唔識搵
唯一係仲未轉到身, 只係識係床度360度自轉
我都唔知點解缺氧, 因為醫生話開刀出黎無喊, 呼吸好弱