用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖公會林裘謀中學(沙田) 及 王肇枝中學(大埔) ...
樓主: kin818kin
go

聖公會林裘謀中學(沙田) 及 王肇枝中學(大埔) [複製鏈接]

回覆:ikongma 的帖子

因為莫記五年來都有成績可見

反而有部份唔一定出

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆:little_yolky 的帖子

乙三唔會填救恩先

無得話點填, 每年乙三必有人中沐恩及恩主教

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-7-21+15:52+

原帖由 Fanny_ma 於 15-07-21 發表
我對五大英中觀感如下:
迦密栢雨 恕我直言,我覺得學生死氣沈沈,得個嚴字。

回覆 mrs.so 的帖子

原來係咁

請問大埔柏雨,王枝,莫記,沐恩,恩主各位家長會排?

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-7-21+15:52+

原帖由 Fanny_ma 於 15-07-21 發表
我對五大英中觀感如下:
迦密栢雨 恕我直言,我覺得學生死氣沈沈,得個嚴字。
柏雨点樣得個嚴字?
王肇之又知何又嚴又愉快?
淨係知年年啲人報柏雨都爭崩頭!

回覆 Chanhaha 的帖子

如果有留意近三年柏雨邀請函及莫記網上公佈升中面試名單有無人數顯示申請人數目
柏雨呢兩三年三百幾人面試, 莫記就維持四百幾人, 恩主教葉校長公佈五百幾人, 王肇枝就六百幾人, 沐恩傳聞二百多

柏雨出名嚴, 就是口啤嚴,  未必一定是追捧成績, 升中踏入反叛期, 在兩者並存下, 所以受家長歡迎

mrs.so 發表於 15-7-23 10:49

如果有留意近三年柏雨邀請函及莫記網上公佈升中面試名單有無人數顯示申請人數目
mrs.so終於出馬了

引用:回覆+Chanhaha+的帖子 如果有留意近三年柏

原帖由 mrs.so 於 15-07-23 發表

Thanks for your information.

請教我小朋友不是自覺,在八舊小學就讀今年九月升六年級,今次成績考50幾名,我想佢入莫記或者恩主教,你請有機會,請教填表有甚麼策略?多謝

elbar  小朋友不是自覺有些頭痛   發表於 15-8-20 19:27

回覆:Doreenbb 的帖子

如果確實是band one 生大埔五間英中都有機會派入

如果B1A 首輪去恩記好大機會要, 要問自己甘心嗎? 大埔既小學在學位足夠下會叫band 1C 試恩記

Doreenbb 發表於 15-7-23 14:01

請教我小朋友不是自覺,在八舊小學就讀今年九月升六年級,今次成績考50幾名,我想佢入 ...
小朋友唔自覺嚴唔嚴重? 我親戚同你仔仔一樣, 都係8舊, 成績中至中上, 剛升中一, 入咗莫記, 一日俾老師打電話投訴到黑, 小朋友做功課hea, 唔用心, 你要小心啲。

王肇枝的政治立場非常清晰。
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140918/18870329

回覆:苗子 的帖子

你番炒事件

王肇枝學生的話好清楚學校政治立場中立, 已在校內與中一至中六學生講述及討論政改, 亦讓學校思考分判思維, 不阻止學生在校內派發黃絲帶及壁報板發表意見

何校長承認有記者曾聯絡校方, 但非生果日報內所報全不事實, 而報中所講的學生父母是有政治立場, 所講的與生果日報有出入

大埔多間中學學生擺課, 為何只講王肇枝?

回覆:mrs.so 的帖子

大埔多間中學與王肇枝中學同時表明尊重學生擺課,必需有家長信作證明願意讓子女參與擺課, 無家長信而擅自擺課學校就會當作曠課, 此舉只想保障學生安全, 即使擺課也要回校自修, 而生果報就刪減前後只講參與擺課就處罰

此處是討論升中及家長交流選校, 政治話題如此敏感, 為何係會在此post 指出政治話題?

kin818kin    發表於 15-7-24 10:05

醒目開學勳章

回覆:聖公會林裘謀中學(沙田) 及 王肇枝中學(大埔)

學校的政治立場唔影響我選校既決定。

醒目開學勳章

引用:學校的政治立場唔影響我選校既決定。 +

原帖由 小豬嘜 於 15-07-23 發表
學校的政治立場唔影響我選校既決定。
同你一樣,選校只考慮適唔適合小朋友,學校政治立場諗都冇諗過!

引用:王肇枝的政治立場非常清晰。+http://hk.app

原帖由 苗子 於 15-07-23 發表
王肇枝的政治立場非常清晰。
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140918/18870329
呢度純分享,點解冇拿拿要講政治!?

mrs.so 發表於 15-7-23 14:14
如果確實是band one 生大埔五間英中都有機會派入

如果B1A 首輪去恩記好大機會要, 要問自己甘心嗎? 大埔既 ...
mrs.so

請問以沙田林裘謀 及培英來比較,兩者均屬 band 1b 校,是否林比較偏重於學業,而培英就向比較輕鬆活動呢?

回覆 little_yolky 的帖子

和小朋友樣,樣樣都要叫幾次先去做,求求其其
‹ 上一主題|下一主題