用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖公會林裘謀中學(沙田) 及 王肇枝中學(大埔) ...
go

聖公會林裘謀中學(沙田) 及 王肇枝中學(大埔) [複製鏈接]

聖公會林裘謀中學(沙田) 及 王肇枝中學(大埔)

兩間都屬 Band 1B 校,唔計距離的話,你地會選邊間學校?why?

elbar  林裘謀   發表於 15-7-16 19:20
   3    0    0    0

大家都係 Band 1 B,唔同區會唔會課程都有分比較深及淺呢?

冬日勳章 醒目開學勳章

林裘謀中學

回覆:聖公會林裘謀中學(沙田) 及 王肇枝中學(大埔)

林  (未系dse 時,佢地系沙田區top 3, 不這這幾年學校低調d)

saraleek 發表於 15-7-18 19:12
林  (未系dse 時,佢地系沙田區top 3, 不這這幾年學校低調d)
林。有咩特色令你覺得佢係沙田top 3?

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

林裘謀確是十分低調, 低調到幾乎被人遺忘佐咁, 唔敢講佢有幾好, 但可以講佢係一間係學術上令家長放心俾子女入讀的學校.

candytl 發表於 15-7-20 10:07
林裘謀確是十分低調, 低調到幾乎被人遺忘佐咁, 唔敢講佢有幾好, 但可以講佢係一間係學術上令家長放心俾子女 ...
十分認同

kin818kin 發表於 15-7-15 16:56
聖公會林裘謀中學(沙田) 及 王肇枝中學(大埔)

兩間都屬 Band 1B 校,唔計距離的話,你地會選邊間學校?why ...
你真係諗完柏雨又諗王肇枝, 做乜諗親都係咁谷既學校? 你真係無諗過莫壽增喎 住大埔嗎? 其餘3間英中唔諗?

little_yolky 發表於 15-7-20 14:01
你真係諗完柏雨又諗王肇枝, 做乜諗親都係咁谷既學校? 你真係無諗過莫壽增喎 住大埔嗎? 其餘3間英中 ...
其實我係想搵間嚴既學校,我仔太心散,我唔怕佢跟唔到,只怕佢太散。佢係小學都已經散,係怕佢去莫仲散,所以唔諗了。讀嚴既學校,相信我仔唔敢太hea,做野會認真好多。.................希望﹗

candytl 發表於 15-7-20 10:07
林裘謀確是十分低調, 低調到幾乎被人遺忘佐咁, 唔敢講佢有幾好, 但可以講佢係一間係學術上令家長放心俾子女 ...
咁知唔知林裘謀嚴謹嗎?學習風氣如何?

有朋友的孩子正就讀林裘謀,她曾告知這學校著重學生上課前備課,老師有方法令學生自動自覺的備課,這算嚴謹嗎?我就非常喜歡嘞!

kin818kin 發表於 15-7-20 14:09
其實我係想搵間嚴既學校,我仔太心散,我唔怕佢跟唔到,只怕佢太散。佢係小學都已經散,係怕佢去莫仲散,所 ...
原來係咁, 唔怪得知..............咁你真係唔好報莫記同沐恩了, 唔係真係大鑊。唔係話呢兩間唔好, 緊係好啦, 而係.....真實個案:某仔仔順利考入莫記, 咁父母以為安寢無憂啦, 點知........阿仔鐘意打機, 唔多自律, 功課好hea, 之前成績係谷&操出嚟, 咁......入到間講求自律既多活動B1, 咁..............上學期已經收老師投訴電話了。我以為係升中適應期啦, 但一年過去..............都仲係咁。

一於考柏雨啦, 雖然難考D, 但............努力!

kin818kin 發表於 15-7-20 14:49
LKM 係一間幾好既學校, DSE都很好, 著重成績;  
自行LKM吾收其他獎狀 (阿女都有入表, 但派左第一志)

little_yolky 發表於 15-7-20 14:01
你真係諗完柏雨又諗王肇枝, 做乜諗親都係咁谷既學校? 你真係無諗過莫壽增喎 住大埔嗎? 其餘3間英中 ...
我讀書年代,王肇枝熱門過莫壽增,近年莫壽增已經追上,好過王肇枝。

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-7-20+14:01+

原帖由 王家爸爸 於 15-07-20 發表
我讀書年代,王肇枝熱門過莫壽增,近年莫壽增已經追上,好過王肇枝。 ...
係,上年連恩主教都上左位,追過左王肇枝。

EMMA88 發表於 15-7-20 17:48
LKM 係一間幾好既學校, DSE都很好, 著重成績;  
自行LKM吾收其他獎狀 (阿女都有入表, 但派左第一志)
邊個話唔收架, 佢每年都有幾個位係收特長生涡, 收生時校綱有寫.

kin818kin 發表於 15-7-20 14:49
我唔知你嚴謹定義係咩, 只知同學仔多數能自動自覺做功課及做預習. 林記合唱團都唔錯架, 今年係校際音樂節拎到第二组別高級組混聲總冠軍.

candytl 發表於 15-7-20 23:05
邊個話唔收架, 佢每年都有幾個位係收特長生涡, 收生時校綱有寫.
申請表註明吾收喎,當日交表時校工亦拆掉叫拎走多出既文件,淨係收5,6年級成績表之喎。你仔仔申請特別生?
‹ 上一主題|下一主題