用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖公會林裘謀中學(沙田) 及 王肇枝中學(大埔) ...
樓主: kin818kin
go

聖公會林裘謀中學(沙田) 及 王肇枝中學(大埔) [複製鏈接]

little_yolky 發表於 15-7-21 12:09
但直資收咗你咪無得玩大抽奬?
係呀﹗好煩呀﹗個心真係會唔甘心架﹗但又怕自己黑仔..........

所以如果真係選讀直資,就要搵到間收左都唔會 dum 心口的直資,有無咁既直資可以介紹呢?

kin818kin 發表於 15-7-21 12:17
係呀﹗好煩呀﹗個心真係會唔甘心架﹗但又怕自己黑仔..........

所以如果真係選讀直資,就要搵到 ...
但你同時又要嚴謹喎...........直資既賣點一般係多元同資源充足而已, 好似柏雨咁嚴謹真係好似未聽過。

little_yolky 發表於 15-7-21 12:23
但你同時又要嚴謹喎...........直資既賣點一般係多元同資源充足而已, 好似柏雨咁嚴謹真係好似未聽過。 ...
收到﹗Thank you﹗

醒目開學勳章

mrskan1215 發表於 15-7-20 18:56
係,上年連恩主教都上左位,追過左王肇枝。

上左位?係?

回覆:王家爸爸 的帖子

王肇枝從未公佈過dse 成績, 根本無根據

恩主教葉校長接任後上兩年dse 成績標青過以前會考年代, 當然要公佈吐氣揚眉

大埔唔係好多間有公佈dse , 孫書/恩主教/莫壽增有5*出現或高於全港合格率就會公佈

柏雨龍頭根據於當年會考成績流存至今, dse 後都未見正式公佈過近五年成績

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆:kin818kin 的帖子

大埔明年都足夠英中學位

正路乙一柏雨或莫記, 乙二王肇枝, 乙三恩記或沐恩, 乙四救恩

要明白派位制度及升中人數才懂玩大抽獎

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 15-7-21 14:13
大埔明年都足夠英中學位

正路乙一柏雨或莫記, 乙二王肇枝, 乙三恩記或沐恩, 乙四救恩
係呀﹗這個派位遊戲唔易玩,怕一不小心影響小朋友前途﹗

回覆 mrs.so 的帖子

莫一向都有公怖DSE成績的
http://achievement.mst.edu.hk/2015_public_exam.shtml

little_yolky 發表於 15-7-21 11:58
阿仔sure B1嗎? 仲可以填埋沐恩、恩主教、救恩、孫方中(後兩間B1尾B2頭), 不過沐恩可能唔多適合你仔仔。如 ...
孫書未必有B1C-B2A
因為我見公開試基本合格率都麻麻

kin818kin 發表於 15-7-21 11:08
YES
我相信沙田好幾間BAND 1 都嚴謹既, 又吾止LKM. 阿女入左B1也自動波了(以前hea hea 地_...

Fanny_ma 發表於 15-7-21 14:42
孫書未必有B1C-B2A
因為我見公開試基本合格率都麻麻
校長谷緊成績都上唔到B2A? 可能真係同孫小一條龍, 所以有教無類, 不過, 都係大埔區除咗五大英中同救恩以外唔錯既選擇了。

little_yolky 發表於 15-7-21 15:34
校長谷緊成績都上唔到B2A? 可能真係同孫小一條龍, 所以有教無類, 不過, 都係大埔區除咗五大英中 ...

作為一所2A級中學,孫書中英文科基本合格率只僅達八成,實差強人意。
相反,救恩則好少少,雖然也麻麻。

反而直資羅定邦今年有驚喜,英文科越八成學生獲Level3以上。

但與津校全盛時期相比,仍有些少距離。

但我會放圓玄先 後放孫方中 和 何中。

當然,首選為五大英中/救恩或直資羅定邦

Fanny_ma 發表於 15-7-21 15:45
作為一所2A級中學,孫書中英文科基本合格率只僅達八成,實差強人意。
相反,救恩則好少少,雖然也麻麻。
羅定邦係直資, 如果係B1同學仔, 無理由揀佢而放棄5大英中既機會。仲要俾錢..........

little_yolky 發表於 15-7-21 15:47
羅定邦係直資, 如果係B1同學仔, 無理由揀佢而放棄5大英中既機會。仲要俾錢.......... ...
剛才我指的是 Band2A同學仔既選校心態
Band1緊係去五大先 吾得先去救/羅/孫/圓

little_yolky 發表於 15-7-21 15:47
羅定邦係直資, 如果係B1同學仔, 無理由揀佢而放棄5大英中既機會。仲要俾錢.......... ...
入"羅"預左hea 讀了...

EMMA88 發表於 15-7-21 15:50
學校吾會管得太嚴謹
但也不會太鬆 如果要嚴 五大英中就較適切了

Fanny_ma 發表於 15-7-21 15:50
剛才我指的是 Band2A同學仔既選校心態
Band1緊係去五大先 吾得先去救/羅/孫/圓
...
因為樓主仔仔係B1仔, 不過愁緊乙三以後點填。

little_yolky 發表於 15-7-21 15:52
因為樓主仔仔係B1仔, 不過愁緊乙三以後點填。
我對五大英中觀感如下:
迦密栢雨 恕我直言,我覺得學生死氣沈沈,得個嚴字。

莫壽增     校風自由,成績良佳。學生較有自信,學校多元化。

沐恩         各樣平平 校風不錯 作風低調 學生滿有自信 校園生活多元化

王肇枝      嚴謹 有保證 既嚴謹又愉快 從中取得平衡

恩主教     最易入 去年成績較弱 但校風良佳 關愛 校園生活多姿多彩

EMMA88 發表於 15-7-21 14:56
我相信沙田好幾間BAND 1 都嚴謹既, 又吾止LKM. 阿女入左B1也自動波了(以前hea hea 地_...

...
女仔點都好d

EMMA88 發表於 15-7-21 15:50

‹ 上一主題|下一主題