用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖公會林裘謀中學(沙田) 及 王肇枝中學(大埔) ...
樓主: kin818kin
go

聖公會林裘謀中學(沙田) 及 王肇枝中學(大埔) [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 15-7-20 17:58
我讀書年代,王肇枝熱門過莫壽增,近年莫壽增已經追上,好過王肇枝。 ...
原來王肇枝有咁風光既年代??? 我哋呢D晚輩既, 大家都以為係莫壽增成績好D 不過, 近幾年王肇枝發力(谷), 成績又上返D。

candytl 發表於 15-7-20 23:26
我唔知你嚴謹定義係咩, 只知同學仔多數能自動自覺做功課及做預習. 林記合唱團都唔錯架, 今年係校際音樂節拎 ...
我諗樓主仔仔係唔可以自動自覺果D, 要老師篤住做嘢, 第時要搵個惡D既老婆管下佢至得

EMMA88 發表於 15-7-21 08:57
申請表註明吾收喎,當日交表時校工亦拆掉叫拎走多出既文件,淨係收5,6年級成績表之喎。你仔仔申請特別生? ...

唔係. 係我朋友仔仔, 可能成績唔達標, 結果冇收.

little_yolky 發表於 15-7-20 17:33
原來係咁, 唔怪得知..............咁你真係唔好報莫記同沐恩了, 唔係真係大鑊。唔係話呢兩間唔好, 緊係好啦 ...
希望成功﹗多謝﹗

知唔知除左柏雨,仲有邊間學校 / 直資都係行嚴謹既呢?黎緊新學期打算去了解多D 這類學校,睇邊間比較適合個仔。

MM1155 發表於 15-7-20 15:26
有朋友的孩子正就讀林裘謀,她曾告知這學校著重學生上課前備課,老師有方法令學生自動自覺的備課,這算嚴謹 ...
聽起來都唔錯遲D 我會去聽下佢地簡介會,了解多D 。謝謝﹗

candytl 發表於 15-7-20 23:05
邊個話唔收架, 佢每年都有幾個位係收特長生涡, 收生時校綱有寫.
請問特長生的意思是否要有港隊代表?

little_yolky 發表於 15-7-21 09:23
我諗樓主仔仔係唔可以自動自覺果D, 要老師篤住做嘢, 第時要搵個惡D既老婆管下佢至得  ...
係﹗你真係好明白我個仔

不過佢都好有老師緣好好彩,教佢的老師都會比機會佢及錫佢。但個人就太心散,要下下篤住。

老實講,經過咁多年,真係明白到如果學校係嚴謹既,我地家長既角式就會輕鬆好多,同小朋友的關係亦會好好多。

mrskan1215 發表於 15-7-20 18:56
係,上年連恩主教都上左位,追過左王肇枝。
點解王肇枝變成咁?

little_yolky 發表於 15-7-21 09:20
原來王肇枝有咁風光既年代??? 我哋呢D晚輩既, 大家都以為係莫壽增成績好D 不過, 近幾年王肇枝發力( ...
都好耐無去大埔站附近,我對王肇枝既印象仍然停留係廿幾年前,記得以前學校好舊好爛,啲牆有裂痕。

kin818kin 發表於 15-7-21 09:47
請問特長生的意思是否要有港隊代表?

應唔係, 我估區內比賽有好成績掛.  港隊代表使乜去林裘謀渦, Dxx, LXX 搶住收啦.

kin818kin 發表於 15-7-21 09:53
係﹗你真係好明白我個仔
老實講,經過咁多年,真係明白到如果學校係嚴謹既,我地家長既角式就會輕鬆好多,同小朋友的關係亦會好好多。
[/quote]

你仔仔升中, 宜加明白一點未遲. 好過到佢F5,F6 你才明白咁就遲了.

王家爸爸 發表於 15-7-21 10:04
都好耐無去大埔站附近,我對王肇枝既印象仍然停留係廿幾年前,記得以前學校好舊好爛,啲牆有裂痕。 ...
翻新咗, 好幾靚仔吓。

不過近年谷番上D成績了。恩主教之前都沉咗一段, 不過換咗校長又有番起色。係呢前輩, 你個年代, 沐恩係唔係都係初戀聖地呀?

kin818kin 發表於 15-7-21 09:53
係﹗你真係好明白我個仔

不過佢都好有老師緣好好彩,教佢的老師都會比機會佢及錫佢。但 ...
因為見到親戚個仔真係(同你仔仔一樣)...........中學同小學一樣, 真係要搵間合適既, 有D小朋友尤其係男仔, 真係要俾人管既。

柏雨多人爭, 你都可以考慮下王肇枝, 因為成班同學一條心谷成績, 大家都唔散架。直資你就唔好諗了, 我哋附近無乜嚴謹的。

candytl 發表於 15-7-21 10:20
老實講,經過咁多年,真係明白到如果學校係嚴謹既,我地家長既角式就會輕鬆好多,同小朋友的關係亦會好好多 ...
YES

little_yolky 發表於 15-7-21 10:35
因為見到親戚個仔真係(同你仔仔一樣)...........中學同小學一樣, 真係要搵間合適既, 有D小朋友尤其係男仔,  ...

都係架﹗問心又有幾小朋友係可以做到自動自覺呢?自己都做唔到啦﹗

好似你親戚個仔,會感到好可惜,如果一路 HEA 落去,真係好大件事。到有天醒覺,又會追得超辛苦。

而有D 學校精英班同普通班又會用兩套唔同的課本,當小朋友醒覺時,讀完自己套書又要追埋精英班套書,想把自己學業推上軌道更上一層,談何容易。

kin818kin 發表於 15-7-21 11:16
都係架﹗問心又有幾小朋友係可以做到自動自覺呢?自己都做唔到啦﹗

好似你親戚個仔,會感到好可惜,如果 ...
唔知係唔係男仔係咁.............我屋企兩個女仔都係自動自覺的, 由幼稚園開始已經係咁.............男女大不同。

其實, 我諗你揀大埔區都係好既, 因為近近哋gap得佢實D, 唔係跨咗區, 睇得無咁緊。好似親戚仔, 升到中學, 課程深咗, 阿媽又跟唔到, 佢又peah, 成日靜雞雞打機, 上網, 唉, 做功課又peah。小學成績係實實在在既B1生架, 唉!

一於自行一間柏雨, 一間王肇枝, 一間1A, 一間1B/C, 等老師篤實佢。 BTW, 如果揀柏雨, 成績要靚仔D喎, 你知啦, 大埔無乜幾多間B1A的。

little_yolky 發表於 15-7-21 11:28
唔知係唔係男仔係咁.............我屋企兩個女仔都係自動自覺的, 由幼稚園開始已經係咁.............男女大 ...
你好好彩,兩個女都唔駛你操心﹗

係呀﹗大埔真係比較少學校﹗乙部要填30間,我真係填唔出,因為除左柏雨同王肇芝,已經諗唔到第三間了

kin818kin 發表於 15-7-21 11:46
你好好彩,兩個女都唔駛你操心﹗
阿仔sure B1嗎? 仲可以填埋沐恩、恩主教、救恩、孫方中(後兩間B1尾B2頭), 不過沐恩可能唔多適合你仔仔。如果仔仔成績好, 面試叻, 希望自己已經殺入就好了。

little_yolky 發表於 15-7-21 11:58
阿仔sure B1嗎? 仲可以填埋沐恩、恩主教、救恩、孫方中(後兩間B1尾B2頭), 不過沐恩可能唔多適合你仔仔。如 ...
阿仔係B1,但心儀就只有這兩間。

所以,頭先先問你有無直資 (九龍)都係比較嚴謹既,新學期去留意下。

kin818kin 發表於 15-7-21 12:04
阿仔係B1,但心儀就只有這兩間。

所以,頭先先問你有無直資 (九龍)都係比較嚴謹既,新學期去留意 ...
但直資收咗你咪無得玩大抽奬?
‹ 上一主題|下一主題