用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我對補習好失望
樓主: little_yolky
go

我對補習好失望   [複製鏈接]

對一般的小朋友, 數是要做多D才會熟會錯少,

不過我個一來心散, 二來冇耐性, 佢錯在一些已識的野多, 反而bonus 題(難)就會對. 我發覺有效的做法是做多些不同類形的, 多過操同類形, 保留新鮮感, 佢會比以為已識的數小心左. 只是佢專注力的問題不是話改就改, 此在數上是很頭痛的, 往往突破不了8字..

HaYi 發表於 15-7-16 17:03
對一般的小朋友, 數是要做多D才會熟會錯少,

不過我個一來心散, 二來冇耐性, 佢錯在一些已識的野多, 反而b ...
最慘係阿女間學校測考係無「難」題啊, 真係題題好直無轉彎的, 佢咁都要錯

其實, 我真係唔明測考前做一兩份卷有咩作用, 不過, 佢就係連續兩次都高咗1X分, 佢本來話最憎數學的, 依家成日同我講:媽咪, 原來數學都係好簡單的。咁佢無咁憎, 起碼都係bonus嚟

HaYi  唔怕就真係大進步  發表於 15-7-16 17:14

回覆:我對補習好失望

我覺醒數學可以做練習操練,既然對補習社不滿,應盡快停止,無謂浪費金錢

我覺得

cherrieshum 發表於 15-7-16 17:29
我覺醒數學可以做練習操練,既然對補習社不滿,應盡快停止,無謂浪費金錢

...
俾咗一期錢, 下次唔會再俾錢佢賺了

回覆:mamaokasan 的帖子

我们在深圳重点小学读,大家看的主要是
1.数学童话集(低年级)by 李毓佩 教育家
2.数学真美妙(分唔同年级,共三本一套)
3.一个特级教师的数学教学智慧(未知总有无买,之前网上有)
4.数学历险记(小学高年级)by 教育家李毓佩

希望对你有帮助。加油↖(^ω^)↗

RiboMM 發表於 15-7-16 17:54
我们在深圳重点小学读,大家看的主要是
1.数学童话集(低年级)by 李毓佩 教育家
2.数学真美妙(分唔同年级 ...
李毓佩的書,部份有繁體版,我以前也推介過給樓主
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:little_yolky 的帖子

我细仔参加一个大陸比较出名的叫做至慧学堂的数学思维补习(补习思维,不特别是数学题),仔好中意,喜欢上数学。妳可以上网查它的理念,比较美国化,就系给个题目,老师提问,几个小朋友讨论同埋相互辩论点做,每个小朋友思维方式不同,相互鼓励,好好玩。之前个仔唔中意数学,加入三个月,进步都好大,我放工返屋企后都有同仔讲数学故事,等个仔出题目考下我,跟住就扮做唔出來,结果仔仔好开心,每个星期补习完就兴奋返来考我哋俩公婆。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-7-15+18:21+咁快

soin好睇老師, 好既老師通常好full. 但佢好多centre上堂無分開, 一張枱隔離又另一張枱, 心散者如小女就做唔到, 但佢既題目類型其實OK, 而且每次有少少重溫之前既野, 以練習黎講係OK

引用:Quote:mwfwinnie+發表於+15-7-16+12:45+暑

原帖由 little_yolky 於 15-07-16 發表
一對六。

我以為專補係會解釋每個topic, 然後做下練習。原來係同我自己做法一樣, 做練習, 然後錯咗又唔明 ...
我覺得其實數真係要多,先掌握得更好。
自己讀中學時都係做多啲先會做得更好,概念更容易掌握啦,只係佢地做嘅數喺我地眼中係淺,所以令我地錯誤地以為唔洗做咁多啫。至於做幾多,就因人而言,有啲小朋友,做學校嘅量已夠(即使係少),有啲就要再多做(即使學校量已多)。

如果概念唔穩陣,仲可以試吓睇etv.

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-7-16+13:47+妳只係

原帖由 little_yolky 於 15-07-16 發表
吓? 係咁架? 唔係請D專業補習老師教咩? 即係補數老師係主修數, 補英文老師主修英文, 補中文老師主修中文咁 ...
其實……我覺得小學嘅補習社,未必會請到咁專,佢地有幾多係老師資格? 即使讀得專,亦唔代表會識教。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-07-16+發

原帖由 S-Kwok 於 15-07-17 發表
我覺得其實數真係要多,先掌握得更好。
自己讀中學時都係做多啲先會做得更好,概念更容易掌握啦,只係佢地 ...
要多練習(漏咗啲字)

其實我覺得補習社都係操數多. 家中氣氛無咁好

我個仔學珠算都係每期一個口訣, 十堂不斷DRILL, 咁成績都幾好.

如果子女在家都肯做練習,不防買幾本俾佢操.
操得多, 知道錯咩,就能改善.
五六年級深D,就私人單對單解釋會好好多

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-07-16+發

原帖由 S-Kwok 於 15-07-17 發表
其實……我覺得小學嘅補習社,未必會請到咁專,佢地有幾多係老師資格? 即使讀得專,亦唔代表會識教。

...
就算是有經驗的老師開的補習班,也未必是合資格的老師教。我知道坊間有補習班請合資格老師教的,但價錢較高。

little_yolky 發表於 15-7-16 13:33
一對六。

我以為專補係會解釋每個topic, 然後做下練習。原來係同我自己做法一樣, 做練習, 然後錯咗又唔明 ...
你想要果d , 應該係升級預備班課程 , 當然可以讀番小朋友既年級 .

專補既意思係指專科補習 , 唔係專科老師 .  

識唔識教係重要好多 , 有高學歷, 唔識教, 一樣死 .

唔想煩,唔想破壞親子關係,再加上我自己數感=0,所以啲錢都係要比人賺。以前補數研keep到8x /9x分,但搬屋後停左,即時死數。而家山長水遠揾返跟開果個呀sir補,不過佢已經離開數研了。

little_yolky  走咗都搵得返咁勁?  發表於 15-7-20 09:06

我覺得補習社是有個氛圍, 全部人都做, 自己好難不做, 去補習我覺得不要求有特別強又教到野的補習老師, 我覺得就算是學校老師都未必做到. 叫做找個識的專人睇住佢地做.

話時話哩度家長學歷+經驗, 分分鐘強過小學老師同補習老師,  我要出份卷俾自己個都得, 只是自己仔女好難教, 假手於人好過日嘈夜拖, 尤其是要返工的家長.   我大部份朋友都是在職媽媽, 有個初小上高小生, 幾年下來, 一說起教仔女都幾把火, 平時的職埸形象無存. 如果受補的, 俾下外人教下試下都無壞.  

回覆:little_yolky 的帖子

私補跟得最好

‹ 上一主題|下一主題