用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我對補習好失望
go

我對補習好失望   [複製鏈接]

因為阿女數學差, 仲要每況愈下, 所以忍唔住報咗暑期數學班, 係補習社既。原來, 補習社補數, 都係派練習俾小朋友做, 然後同佢哋改, 唔明既解釋俾小朋友聽, 仲要改錯................咁, 同我自己响屋企教佢有咩分別? 點解要山長水遠嘥咁多錢去補習? 唓, 人人都去補, 我仲以為補習好神添, 定係我間補習太hea?
   9    0    0    0

妳又話阿女數學進步左... 不嬲都話補習多數冇用...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-7-15 11:47
妳又話阿女數學進步左... 不嬲都話補習多數冇用...
睇你平時都無報補習 暑期補習班好快full的, 所以係神早就報咗了, 即進步前報的。後來都好後悔, 咁貴, 不過諗住果間人人都報, 親戚都係讀果間, 都話好, 又俾咗錢........點知原來補習係咁的, 早知留返D錢一家人食自助餐好過。

little_yolky 發表於 15-7-15 11:51
睇你平時都無報補習 暑期補習班好快full的, 所以係神早就報咗了, 即進步前報的。後來都好後悔 ...
咁癲?早咁多要報?即係同月餅年糕一樣,早半年開始有售咁?
我咁睇補習,同營養不足食維他命一樣,不如一開始正正經經食正餐仲好,當然有d人因個別情況係需要食維他命,否則多數冇用
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 15-7-15 11:36
因為阿女數學差, 仲要每況愈下, 所以忍唔住報咗暑期數學班, 係補習社既。原來, 補習社補數, 都係派練習俾小 ...
我仔小學開始去一間專科補數的補習社補,不過佢幼稚園已讀開公文數,計數係好快的,所以佢去補數主要係熟習各式題形和預習來緊的題目,如果要穩固之前的不足,我認為請個老師上門專科補數更有效,當然你識教更可自己教,但我覺得專科老師一定有他的方法去教,所以有時補習都要撞啱個好老師先得…

我覚得小学生数差多係个concept唔清楚,唔明去做練习都唔会有太大幫助~~如果可以単对單有人解清唔明既地方会好d. 解—次唔明用第二个角度解,再唔明就再用另—方法解,好过補习社,唔明,老師解—次,但佢仲有其他小朋友要理,阿女唔明未必好意思再问,或明d唔明哂就費事问,咪俾人笑蠢……

留返D錢一家人食自助餐啦

回覆:我對補習好失望

我女數學8寫頭,想再補好少少,比佢去左數研。由上年暑假補到第二學期派了考試卷後,就決定唔再補了,因為冇乜進步,同埋最慘係補數老師同我講呀女最弱係乜,叫我同佢跟跟,叫左幾次叫我跟跟,咁我心諗 跟?? 咁我補數黎做乜呢? 當然我都有跟 因為要考試,呀女最終都係明我解乜多過果位老師。最後 第三學期考試,我自己操佢數,做練習,教佢圈重點,佢考得好好,成份卷淨係錯一題。所以我深信 自己比練習做係好過做補習啲數。同埋我都想講 補習啲課程未必跟到本身學校進步,因為學校會跳黎教,同埋家長要留意題目有冇同學校有出入,而我就覺得數研 已經跟唔到學校啲題型。

私人上門 其實係最好的。唔識乜就教乜,重點教。出面1對4-6。上門化算啲。

引用:因為阿女數學差,+仲要每況愈下,+所以忍唔住

回覆:little_yolky 的帖子

如果底子不好要一對一才行

斗胆分享我个人看法(用普通话打字比较习惯,呵呵)。所有学科都有方法,数学是科学界通用语言,就好像英文是目前人类世界通用语言。关于数学,有许多有趣的故事和好玩的规律,妳要让女儿先喜欢数学,这种喜欢就是好奇心。任何学科要学得轻松,还要有方法,方法好就事半功倍。比如面积,你切西瓜时候可以问女女,点解要有分数?切一刀平均,10变两个五,但切三份平均怎么办?所以人类就发明了分数。分数是不是万能呢?如果万能又点解后来有种数学叫微积分呢?妳这样每天自然而然引导,女儿怎么会数学不好呢?加油,妳一定得!有空多交流

如果補數,暫時聽得最多,好評嘅係 數研.
但我冇補過,只係聽人講.

babywoman 發表於 15-7-15 20:06
如果補數,暫時聽得最多,好評嘅係 數研.
但我冇補過,只係聽人講.
我就係去數研..........................

Yanamami  要双管齐下,揾埋私補  發表於 15-7-16 12:05

IloveJJ 發表於 15-7-15 18:21
咁快後悔?我就係成日覺得去補習都係做卷,咁駛乜俾錢人賺呢?但而家我都就嚟要叫我仔去啦!事關佢做咗好多 ...
我睇你不如死心算了, 你既諗法=我半年前既諗法, exactly一樣, 不過, 原來補習社專補數學都係同屋企自己補一樣的, 都係做練習, 做錯唔明就解釋。
不如你試下搵私補單對單, 如果有效果再通知我

RiboMM 發表於 15-7-15 20:00
斗胆分享我个人看法(用普通话打字比较习惯,呵呵)。所有学科都有方法,数学是科学界通用语言,就好像英文 ...
因為我阿女唔知點解由幼稚園開始數學就係差咗D, 同學識得12345678910, 佢就係1234678910

小一下學期開始教到我差D爆血管, 所以先諗住去補習, 諗住補習社老師係數學專科, 點都應該叻過我。點知近兩個月佢同學仔俾咗份練習佢做, 做完去測驗有8X分, 然後唔夠一個月後既考試, 我又試驗一下再俾卷佢做(科學精神丫嘛), 考試又係8X分!其實, 我既心願只係8X分而已, 最初以為補習老師會講解下D基礎唔明既concept, 有特別的方法引導小朋友, 但原來同我一樣, 只係俾練習小朋友做, 做錯唔明再解, 咁同我自己教有咩分別?

MASAYA  放心,有d人係1235710  發表於 15-7-16 11:17

little_yolky 發表於 15-7-16 10:10
因為我阿女唔知點解由幼稚園開始數學就係差咗D, 同學識得12345678910, 佢就係1234678910

小一下學 ...

你覺得囡囡係識而大意失分定或是唔識而失分多呢?
要找出弱點針對…
‹ 上一主題|下一主題