用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我對補習好失望
樓主: little_yolky
go

我對補習好失望   [複製鏈接]

補習5會無用
個環境同氣氛
我地在家比5到小朋友
我個女就跟緊一個大學生協會補英,數
有exercise做 個氣氛好好
一開始 她好lazy 後來一起上堂會互相影響
她用功左 5想比其他小朋友差
她好喜歡果到d老師
反到家重主動溫習

chauyingchoi 發表於 15-7-19 09:47
我覺得補習社既選擇好重要,我送仔女去個間會設計練習針對唔同既小朋友做架,雖然都係做練習,但佢既問題大 ...
我原先都以為係咁, 會設計練習針對唔同既小朋友做, 原來係大圍既練習。不過, 阿女話阿sir解釋完佢明白咗, 咁都好過無啦。

little_yolky  走咗都搵得返咁勁?  發表於 半小時前

因為呢個呀SIR由細跟左我女3-4年, 佢同呀女私下有WHATSAPP, 但佢冇講過佢走左, 係我介紹人地去搵佢補先知佢走左咋。

或者樓主未搵啱補習老師啫.  
很多家長只著眼短時間提昇現時校內的數學卷成績,  而忽略了數學基礎及興趣.

引用:我女數學8寫頭,想再補好少少,比佢去左數

原帖由 cream997 於 15-07-15 發表
我女數學8寫頭,想再補好少少,比佢去左數研。由上年暑假補到第二學期派了考試卷後,就決定唔再補了,因為 ...
我都有呢個經驗,數研啲數題跟唔到學校既深度,所以我補左大半年都停左,自己同佢温,將學校工作紙改下人名改下數目字,反覆練習,反而見到成績。

回覆:rean_chau 的帖子

Yeah Yeah 有認同,接著幾個同校媽咪已經都冇學了。都係題型捉唔到學校。反而主力做學校派啲工作紙 同 作業 同 功課 ,將唔識果啲再重做到岩為止,改完題目再重做,先要攪掂學校的基礎為重要。街外練習都要做。

醒目開學勳章 王國長老

都幾新鮮既個人經歷.

我囡已做評估數理方面係差, 6x 分都出現過, 所以對數學科不寄厚望.

P.6 呈三前我就貪得意同佢報出面既專科小組, 上完頭兩堂我囡返到黎勁話無用, 跟住我就睇下份練習..................錯完做左第一次改正, 再錯個 "導師" (原來係門口既 receptionist) 就寫答案畀佢, 連解釋都無丫.

仲要個 "導師" 不停出出入入, 有人黎就走左出去, 純叫班學生做完練習畀佢對,真係使鬼佢教咩.

最後就算畀左錢我都由得囡唔上, 好彩同時間我專補都係加緊堂, 叫囡畀補習社個份野導師睇, 導師睇完無用黎教我囡, 只用返自己既野教.

我情願慳 d 都唔會再搵出面既小組, 有需要時專補加堂等導師解釋好過等人畀答案.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 15-7-21 13:15
都幾新鮮既個人經歷.

我囡已做評估數理方面係差, 6x 分都出現過, 所以對數學科不寄厚望.
專補係咪即係私人上門專補一科?

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 15-7-21 13:24
專補係咪即係私人上門專補一科?
我係去補習社搵導師專補, 導師係讀數既.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 15-7-21 13:26
我係去補習社搵導師專補, 導師係讀數既.
即係補習社都有1對1專補?

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 15-7-21 13:30
即係補習社都有1對1專補?
未必間間有, 最怕係搵返補習社現有導師補.

我去開個間係請出面既導師 (大學生或現任老師或轉做全職補習老師), 仲要揀過晒兼由老闆個仔試堂覺得 ok 先會請.

又係個句, 唔使 pm 問我, 我唔會介紹既.

maggiemomC 發表於 15-7-15 16:56
私人上門補會好D, 起碼你知佢教左D咩

贊同! 對症下藥...好過大海撈魚

我也是讓阿仔今年暑假去數x補數(升小四),又是一肚氣,不但沒用,還要貴及浪費時間, 我想應是與不到好老師,所以才會…唉…(我也只是想吐吐苦水)

其實只要有好導師
小組補都可以好大進度
數學最重要係理解
一齊補大家良性競爭^^

引用:我也是讓阿仔今年暑假去數x補數(升小四),

原帖由 ianmon 於 15-08-10 發表
我也是讓阿仔今年暑假去數x補數(升小四),又是一肚氣,不但沒用,還要貴及浪費時間, 我想應是與不到好老師 ...
朋友想同個仔補底,去學木木試堂,試完堂後,老師直頭唔想收佢,錢都唔想賺佢。家長覺得受氣,老師冇心機教能力弱的學生。後來去了公x。

人仔k2开始学珠算,现在学了20个月,已到了小四的乘除

天才

小學數學除咗運算外,都涉及邏輯推理,視覺空間,特定比例既概念,再加上語文既應用,有齊以上能力再加小心,考試就無難度…
‹ 上一主題|下一主題