用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 該如何取捨?
go

該如何取捨? [複製鏈接]

仔被抽中於17號考另一個「中一入學前香港學科測驗(中文科)」
但B1C英中通知同一個時間去面試,我可以唔考這個試嗎? 今天己考了三科PreS1,不考17號那個試有影響嗎?

1    0    0    0

回覆:tamthales 的帖子

如果係我,我會如實同學校講,睇吓可唔可以改時間面試。評核係 EDB 要考,或者可以遷就呱。

回覆:nanalam 的帖子

我問過了, 佢話唔得, 所有人都要跟安排好的時間......

回覆:該如何取捨?

你小朋友而家呢間不是你心儀嗎?

我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

回覆:tiffany_wong23 的帖子

叩門那間是自行一,甲一, 現在這間是乙二
主要係英中同中中的分別
而我個仔絕對想讀英中,因為由一向都係英文好過中文的

引用:叩門那間是自行一,甲一,+現在這間是乙二

原帖由 tamthales 於 15-07-14 發表
叩門那間是自行一,甲一, 現在這間是乙二
主要係英中同中中的分別
而我個仔絕對想讀英中,因為由一向都係 ...
當然選英中, 讀中中好多科都係中文, 你仔仔會好辛苦。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

回覆:moondream3003 的帖子

我都係咁諗,但現在只是面試,見完亦唔一定會收..... 所以好想知唔考那個試後果會好嚴重嗎?

回覆:tamthales 的帖子

只要你想想全港嘅學生係咪真係冇人缺席?你就知唔會冇佢唔得,除非全校好多人唔出席,學校就會被懷疑做手腳。
個後果嚴唔嚴重?就係EDB少咗一個有效數據囉。

不過,你點同學校講?定係唔講?會唔會講咗佢仲難做?慢慢諗啦 …

引用:仔被抽中於17號考另一個「中一入學前香港學

原帖由 tamthales 於 15-07-14 發表
仔被抽中於17號考另一個「中一入學前香港學科測驗(中文科)」
但B1C英中通知同一個時間去面試,我可以唔考 ...
咁掂解唔可以問面試學校改時間

回覆 looking 的帖子

樓主問咗, 話唔得。

回覆:該如何取捨?

回覆:樂恩媽 的帖子

我交表那天都看見交叩門申請那條長長的人龍,所以學校真係唔會理咁多,因為呢個水平試唔係所有學生要考,講真,我不想放棄轉英中的機會,只係擔心會影響昨天分班試的成績,
學校應該不會把兩個試的成績合併吧?
而且點同學校講,坦白從寬?詐病?

引用:不用稔,一定去面試重要,一定有d人冇考,

原帖由 cherriesiu 於 15-07-15 發表
不用稔,一定去面試重要,一定有d人冇考,咁可能有人病了,你要諗小朋友讀六年,—定俾到最好他

...
其實我都不會放棄面試的,最重要係小朋友自己都好想讀英中,謝謝你堅定了我的意志

引用:回覆+looking+的帖子 樓主問咗,+話唔得。

原帖由 樂恩媽 於 15-07-15 發表
回覆 looking 的帖子

樓主問咗, 話唔得。
睇漏眼

去面試..EDB...彩佢都傻.佢俾返個CHANCE妳咩?個機制咁多年都俾人話.無啦啦要考,陪審團都可以有理9由吾出席啦.佢咩野咁大.妳問佢梗係話吾得啦.話左得,個個都吾去啦...

我會去面試, 機會只得一次, 但對小朋友日後有直接影響.

我都會去面試.  如果冇去到, 我諗我會感覺害咗個小朋友. 一定後悔!

醒目開學勳章

回覆 nanalam 的帖子

同學校講去面試, 不要說謊, 小朋友要睇你做榜樣! 學校應該諒解現在是面試叩門最緊要. 呢個已經理由好充份.

ydoris  十卜....  發表於 15-7-15 11:20

學校測試你想入的誠意.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌
‹ 上一主題|下一主題