用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優/亞氏?
樓主: cl_kaka
go

資優/亞氏? [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+iamadc+於+16-01-03+發表多謝

原帖由 piglet0529 於 16-01-03 發表
我仔同你仔like的也好似, 只不過再喜歡鑽深的, 其實一樣也check不到資優
其實也不是恨資優, 只是依家看到一的長大的亞氏case出的狀況, 我仔依個moment已經肯定不會這樣, 何況長大, 最好是甚麼也不是

醒目開學勳章

回覆:資優/亞氏?

我個仔的情況很似。今年小一學習ok 主要係上堂唔太專心同埋社交麻麻地。我每朝送佢返學都有小朋友主動埋黎同佢打招呼講早晨,但佢會好怕羞咁唔回答人,有時只係揮揮手。佢認字叻記性好但要思考的如做閱讀理解就會差啲。小一上學期全班30考第5。

醒目開學勳章

引用:我個仔的情況很似。今年小一學習ok+主要係

原帖由 jelly-pudding 於 16-01-12 發表
我個仔的情況很似。今年小一學習ok 主要係上堂唔太專心同埋社交麻麻地。我每朝送佢返學都有小朋友主動埋黎 ...
碰到你

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+jelly-pudding+於+16-01-12+

原帖由 piglet0529 於 16-01-12 發表
碰到你

請問是在CAC已評估到是亞氏嗎?還是會再轉介醫院精神科呢?

醒目開學勳章

引用:請問是在CAC已評估到是亞氏嗎?還是會再轉介

原帖由 zoe_siu 於 16-01-18 發表
請問是在CAC已評估到是亞氏嗎?還是會再轉介醫院精神科呢?
可以的, 但亞氏名已經不用, 統一評自閉譜系, 醫生會同你講輕微或嚴重, 輕微而智力正常便近似以往所謂的亞氏, CAC要排隊評的, 有疑問不如你先排隊吧!

lillymarie 發表於 15-7-14 11:15
我仔9歲時做評估的,做評估的原因只為了滿足我的好奇心。所以你問有無需要,我會話無需要。個評估確實令我 ...
恰巧隨意click入又看到這個topic, 再看一次時, 發覺漏左...
請問你講的 growth mindset, 是指你在阿仔在旁邊跟佢講道理, 還是指一套輔導工具/訓練方法?
非常認同你講"評估報告幫不了情緒問題,數字解決不了感受困擾".
甚至...覺得就算政府的評估都好兒戲...我只想找到可以幫助阿仔的方法...不想,也覺得不需label佢.

回覆 maem 的帖子

試看這個:
https://tw.voicetube.com/videos/20632?ref=definition
for every one criticism, three positives must be given.

Professor Dweck has recently added to the growth mindset theory. My take is one shouldn't take any one theory to the extreme (as with anything else in life).

http://www.usnews.com/news/artic ... ch-carol-dweck-says

piglet0529 發表於 15-7-14 11:34
我有走去chur CAC, 佢安排左小一入學前評估, 其實都幾detail, 入面有韋氏test, 但因為政府做, 佢唔會話比你 ...
請問你講的"小一入學前評估"係點架? 係咪同平時D評估不同? 根據最近的觀察, 好擔心阿仔入小學的情況...好想詳細知道係點...
阿仔之前做完評估, 好簡單, 報告得一張紙, 而且上面只係得"ti", 你0地係咪0甘0架?
個心理學家叫我去排醫院的精神科, 到時會知點做, 等的期間可以報出面D機構的班訓練, 佢好多野都答到模菱兩可... 找過協康&小童群益, D課程一係無開, 一係就再要排, 真的不知從何處入手...

lillymarie , beastiebistro , thank you!
Let me take a look...

醒目開學勳章

引用:Quote:piglet0529+發表於+15-7-14+11:34+我

原帖由 maem 於 16-01-22 發表
請問你講的"小一入學前評估"係點架? 係咪同平時D評估不同? 根據最近的觀察, 好擔心阿仔入小學的情況...好想 ...
由一小時到三小時不等, 問過每區有小小不同, 先同家長傾, 再獨立test小朋友, 中間有韋氏智力test, 再同番家長傾, report可交之後小學跟進

係唔係比較大先可以評估到係唔係亞氏?
我仔讀K1,記性好好
幼稚園老師話我仔唔係好識同同學仔持續咁對話,講得2句人地再問返佢野就唔采人.
上堂游魂咁,但問返佢,佢又識.
叫我學術方面完全唔洗擔心,只係擔心社交,
點好?

引用:係唔係比較大先可以評估到係唔係亞氏?我仔

原帖由 zoe_siu 於 16-01-26 發表
係唔係比較大先可以評估到係唔係亞氏?
我仔讀K1,記性好好
幼稚園老師話我仔唔係好識同同學仔持續咁對話,講 ...
阿仔老師同我們講的都是一樣!再加上佢情緒波動大,好多時唔回應老師,明明識都唔答,用了很多時間去教,晚晚講心事,現在好才好一點,但同老師仍然常常溝通。佢唔係學術上跟唔到,係反應和創意比較差,在這類inquiry based 學校好難有好表現。

回覆:iamadc 的帖子

亞氏會識睇人眉頭眼額嗎?會好識表達自己需要或心情嗎?會知道同學仔嬲同唔開心?

醒目開學勳章

回覆:zoe_siu 的帖子

就係呢的差的但智力正常才稱為亞氏

回覆:piglet0529 的帖子

我仔識得睇我幾時嬲,識得話我知同學唔開心,搶左邊個件玩具,同學仔好嬲。我都分唔到阿仔係咩問題

‹ 上一主題|下一主題