用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優/亞氏?
go

資優/亞氏? [複製鏈接]

我仔今年6歲,4歲左右被CAC評估為有輕微既亞氏保加症,但同時CAC叫我當小朋友6歲時去做智力評估!我仔記性好好,對有興趣既事會好沈迷,細時沈迷地鐵巴士,大個D沈迷地圖,前排沈迷星球,近排沈迷海洋生物,數學方面在沒有催谷下仍比同年齡之小朋友好,性格較自我及固執,但可和他講道理,唯獨對輸贏比較執著!幼稚園老師眼中,我仔係聽話易教而又聰明既小朋友,缺點係情緒較波動及慢熱!社交方面比較愛同大人玩多些,在學校有同學和我仔一齊玩,但沒有勁要好既朋友!老師同我講係因為我仔認知方面比同年既小朋友快,所以我仔同同年齡既小朋友無太多共同話題,反而好多老師好喜歡同我仔傾計!其實以上問題都係典型既亞氏特徵,有無需要帶佢去做智力評估呢?
   11    0    0    0

講真,係無需要。除非你要用報告去爭取一些機會。
for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章

引用:我仔今年6歲,4歲左右被CAC評估為有輕微既

原帖由 cl_kaka 於 15-07-13 發表
我仔今年6歲,4歲左右被CAC評估為有輕微既亞氏保加症,但同時CAC叫我當小朋友6歲時去做智力評估!我仔記性 ...
我仔和你仔好似! 似到我以為講緊我仔, btw, 你仔由四歲評輕微亞氏後有冇安排任何training? 你仔是否也是九月小一? CAC有冇安排小一入學前評估?

引用:Quote:原帖由+cl_kaka+於+15-07-13+發表我

原帖由 piglet0529 於 15-07-13 發表
我仔和你仔好似! 似到我以為講緊我仔, btw, 你仔由四歲評輕微亞氏後有冇安排任何training? 你仔是否也是九 ...
請問你們小朋友眼神ok, 會否喜歡字母及數字?

引用:我仔今年6歲,4歲左右被CAC評估為有輕微既

原帖由 cl_kaka 於 15-07-13 發表
我仔今年6歲,4歲左右被CAC評估為有輕微既亞氏保加症,但同時CAC叫我當小朋友6歲時去做智力評估!我仔記性 ...
直情100%同我仔一樣,我都以為你講緊我個仔!!

基本上無咩大問題,以後很大機會是考試三甲常客!

醒目開學勳章

derek0811 發表於 15-7-14 00:10

我仔一樣,佢真係考試三甲常客,無做智力測試
但我仔性格自私小氣,擔心以佢性格,將來人生不快樂。

piglet0529 發表於 15-7-13 17:40
我仔和你仔好似! 似到我以為講緊我仔, btw, 你仔由四歲評輕微亞氏後有冇安排任何training? 你仔是否也是九 ...
我仔9月升小一喇!我一直都有比我仔上社交班,但就唔係政府安排果D!CAC無安排我做小一學前評估WOR!小一學前評估做D咩架?同之前既評估方法有無咩唔同?之前係CAC做既評估我覺得有D兒戲!

Destination121 發表於 15-7-13 23:59
請問你們小朋友眼神ok, 會否喜歡字母及數字?
我仔細個時眼神接觸較少,但而家講野會望住人,無咩大問題!我仔唔沈迷數字,但對數字好敏感,數感比較強!同事亦喜歡認讀中文字!

derek0811 發表於 15-7-14 00:10

我仔無你仔咁叻!無記錯你仔應該讀緊小學?介唔介意講係邊間讀?升小後有無咩問題發生?

lillymarie 發表於 15-7-13 15:27
講真,係無需要。除非你要用報告去爭取一些機會。
我唔知我仔係咪唔係資優,但我仔既情緒問題有時會令我幾煩惱,我仔係好多野會好擔心既小朋友,好小野已經可以令佢情緒波動!有人講過做智力評估可以加深暸解到小朋友情緒問題,亦有人好似你所講無需要做!想請教你仔幾歲做評估,評估後會唔會更加暸解小朋友既問題所在?

CALVEN 發表於 15-7-14 06:22
我仔一樣,佢真係考試三甲常客,無做智力測試
但我仔性格自私小氣,擔心以佢性格,將來人生不快樂。
...
我仔就唔肯同人分享,容易喊,對好多野都好擔心同緊張!9月升小一,我怕佢升小後會結交唔到朋友,亦怕佢會比人欺凌!

cl_kaka 發表於 15-7-14 10:44
我唔知我仔係咪唔係資優,但我仔既情緒問題有時會令我幾煩惱,我仔係好多野會好擔心既小朋友,好小野已經可 ...
我仔9歲時做評估的,做評估的原因只為了滿足我的好奇心。所以你問有無需要,我會話無需要。個評估確實令我驚訝,因為他之前成績中等。評估結果亦令我決定讓仔仔考另一間中學,因為我當時睇到他讀緊的學校在學術上未能給他更好的環境。評估結果令我明白他為何覺得返學好悶無野學,因為我雖然覺得他都幾聰明,但從沒想過他是資優,我屋企都是普通資質的人,知道他是資優後,多點明白他的難處。
不過,自從他認定要考心目中的中學後,開始認真讀書,考試出來的成績嚇了我一跳。所以回頭想,那評估不做,結果可能亦一樣。況且,評估的報告不是一世通用的,只代表做評估的那刻罷了,之後他仍然要面對自己的挑戰。

評估報告幫不了情緒問題,數字解決不了感受困擾。我後來發現暫時最能幫到我仔的是 growth mindset,很多很多的鼓勵和肯定。
for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章

引用:Quote:piglet0529+發表於+15-7-13+17:40+我

原帖由 cl_kaka 於 15-07-14 發表
我仔9月升小一喇!我一直都有比我仔上社交班,但就唔係政府安排果D!CAC無安排我做小一學前評估WOR!小一學 ...
我有走去chur CAC, 佢安排左小一入學前評估, 其實都幾detail, 入面有韋氏test, 但因為政府做, 佢唔會話比你聽邊方面資優, 同埋我仔未夠六歲, 評出來係average但唔知分, 再有的社交及行為技能測試, 比報告上小學會有服務跟進, 但交左就代表屬SEN

某程度有的流係亞氏即自閉譜系這個評估跟左精神科評而精神科跟之前四歲幾CAC評, 但CAC原本test不出來只是後來看完學校信後評, 所以我周圍八下到底咁算資優定亞氏, 再同精神科傾下

醒目開學勳章

引用:Quote:lillymarie+發表於+15-7-13+15:27+講

原帖由 cl_kaka 於 15-07-14 發表
我唔知我仔係咪唔係資優,但我仔既情緒問題有時會令我幾煩惱,我仔係好多野會好擔心既小朋友,好小野已經可 ...
我仔都有點情緒問題係輸遊戲的時候, 或有次同佢傾開學校唔夠同高大女仔爭玩具玩, 佢喊住想小學讀男校, 另外是間中非常興奮時手舞足蹈

我仔快4歲,近幾個月好迷巴士同地圖,經常叫我畫地圖,然後自己寫巴士站,仲叫我陪佢搭一些他未坐過嘅巴士(但我地唔會去個d地方,所以拒絕佢)。其實佢無情緒問題,老師係家長日話佢好乖,生活經驗豐富,好會觀察。但問題係佢只會專注做佢有興趣嘅事,我同佢溫學校教的英文,佢明明識都話唔識,普通話亦如是,佢話:我地係香港人,點解要講英文同普通話,我同佢解釋完唔知佢明唔明。有朋友覺得佢可以入谷的學校,但我唔肯定,為選小學好煩惱。其實我個仔只係小小聰明,但我唔知可以係邊度傾。另外,大家所講巴士迷地圖迷係亞氏特徵,但我個仔社交好好,同學一見到佢就同佢玩,情緒又ok,會唔會迷巴士地圖係男仔都係咁?

cindyyip21 發表於 15-7-14 19:56
我仔快4歲,近幾個月好迷巴士同地圖,經常叫我畫地圖,然後自己寫巴士站,仲叫我陪佢搭一些他未坐過嘅巴士( ...
其實好多人都迷巴士和地圖,飛機、火車也有,所以坊間有好多講交通工具的書和精品。
亞氏Asperger's syndrome,是高功能自閉症。簡單講當事人難以明自己和別人的情緒感受。

lillymarie 發表於 15-7-14 20:09
其實好多人都迷巴士和地圖,飛機、火車也有,所以坊間有好多講交通工具的書和精品。
亞氏Asperger's syndro ...
我個仔係不同時期迷唔同嘅嘢;最初係2歲幾時迷數字,連燈柱嘅數字都要睇下先肯走(初時都以為佢自閉,好彩2星期後無再數數字),跟住樹木,notice,車牌子,路牌,唐詩,三字經,到近期的地圖同巴士。我覺得佢有種說不出的奇怪。

cindyyip21 發表於 15-7-14 21:07
我個仔係不同時期迷唔同嘅嘢;最初係2歲幾時迷數字,連燈柱嘅數字都要睇下先肯走(初時都以為佢自閉,好彩2星 ...
沉迷一些興趣未必是自閉。最明顯的例子是當你唔舒服唉聲嘆氣時,個仔好似睇唔到咁,照舊自己玩唔理你。又或者你明明黑哂塊面,佢仲睇唔到當無事發生。個小朋友表現得好似好冷血無情咁,就真係要留意一下。

回覆 lillymarie 的帖子

如果照咁講,我應該放心了!thx 回覆。

醒目開學勳章

cl_kaka 發表於 15-7-14 10:48
我仔就唔肯同人分享,容易喊,對好多野都好擔心同緊張!9月升小一,我怕佢升小後會結交唔到朋友,亦怕佢會 ...
我仔都唔肯同人分享,唔係無教佢。
‹ 上一主題|下一主題