用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優/亞氏?
樓主: cl_kaka
go

資優/亞氏? [複製鏈接]

引用:Quote:cindyyip21+發表於+15-7-14+21:07+我

原帖由 lillymarie 於 15-07-14 發表
沉迷一些興趣未必是自閉。最明顯的例子是當你唔舒服唉聲嘆氣時,個仔好似睇唔到咁,照舊自己玩唔理你。又或 ...
請問要幾歲才應懂這些表情?我個仔2歲9個月好像不太明白,但我惡的時候他知道的但有時候我辦病,他會笑,以為我在玩

回覆:資優/亞氏?

我個女嚴重唔識睇人眉頭眼額,我超擔心佢升上小一得罪人

Destination121 發表於 15-7-14 23:08
請問要幾歲才應懂這些表情?我個仔2歲9個月好像不太明白,但我惡的時候他知道的但有時候我辦病,他會笑,以 ...

協康會網站這頁提供了簡單的兒童成長里程,是不錯的參考:http://www.heephong.org/webprod/cht/child-development-and-training/developmental-stages

協康會網站亦有簡單講解自閉症和亞氏的情況:http://www.heephong.org/webprod/cht/child-development-and-training/autism-and-asperger-syndrome#early-identification

不是有一兩樣行為特徵就說是亞氏,而是持續地在社交、語言溝通和行為三方面出問題。

for every one criticism, three positives must be given.

Destination121 發表於 15-7-14 23:08
請問要幾歲才應懂這些表情?我個仔2歲9個月好像不太明白,但我惡的時候他知道的但有時候我辦病,他會笑,以 ...
2歲幾既小朋友仲好細個,你可以係帶仔仔去公園玩時,叫仔仔留意下D小朋友或者同佢一齊睇圖書時問下仔仔或形容佢知公仔入面D表情係開心/唔開心/嬲/喊/緊張.......等等既情緒/表情,再解釋比仔仔知點解佢地會有呢D表情/情緒!

coffeejoeybb 發表於 15-7-14 23:58
我個女嚴重唔識睇人眉頭眼額,我超擔心佢升上小一得罪人
我仔而家好D,知我嬲會攬住我叫我唔好嬲!佢亦知其他人開心唔開心,鍾意唔鍾意....呢D表情,佢知但唔知應該有咩相應行動....!所以我都好擔心佢升小一時會無咩朋友仔或得罪人!

cl_kaka 發表於 15-7-15 11:41
我仔而家好D,知我嬲會攬住我叫我唔好嬲!佢亦知其他人開心唔開心,鍾意唔鍾意....呢D表情,佢知但唔知應該 ...
有沒有和仔仔role play練習各種情況要怎樣反應?
我細仔有段日子在學校被同學欺凌,又不懂得怎樣認識其他新朋友。我們在家練習了幾次在各種情況下要怎樣做說甚麼。

他們是聰明仔,好快就學懂的。
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 15-7-14 21:16
沉迷一些興趣未必是自閉。最明顯的例子是當你唔舒服唉聲嘆氣時,個仔好似睇唔到咁,照舊自己玩唔理你。又或 ...

仔仔K1
我真是很傷心哭的時候,仔仔會說,媽媽別哭啦,媽媽大聲說話,會關心下我。
如果爸爸好生氣拍枱時,仔仔會緊張,說  枱痛痛。

但是如果平時我咳嗽生病唉聲嘆氣,他都沒有什麼反應,繼續chur我。
如果見到一個不認識的小朋友哭,他也不會關心下小朋友。

哎,不知他到底有沒有同理心。

回覆 miss_siu88 的帖子

K1 才三歲幾?關心人,成年人都未必做得好。對於在世上只活了三年幾的人仔,不宜期望過高。

100%係我個仔既情況, 沉迷既野都一樣.
佢今年小一了, 升小一前在CAC做了評估, 佢有話我知阿仔係邊方面資優喎. 仲有打在報告上.
不過佢唔係考試三甲常客, 因為佢太受情緒影響, 覺得易/淺就唔願答OR是旦咁答, 無認真.

引用:100%係我個仔既情況,+沉迷既野都一樣.佢今

原帖由 Jcat 於 15-11-19 發表
100%係我個仔既情況, 沉迷既野都一樣.
佢今年小一了, 升小一前在CAC做了評估, 佢有話我知阿仔係邊方面資優 ...
覺得易/淺就唔願答OR是旦咁答, 無認真《=呢樣我真係會忍唔住鬧,比小六嘅數佢做,佢會認真睇,做錯嘅,都係唔識,但做返小二數,佢會30條錯幾條,錯在唔認真睇題目,所以我會鬧佢學習態度唔好。
雖然我知鬧係唔好,但總係忍唔到

見到大家的留言真係有種說不出的共鳴,可惜我仔只有亞氏的缺點,沒有資優的優點 其唯獨認中文字同邏輯ok
我都諗緊應該揀咩小學。最怕入傳統谷校會令佢情緒更波動,失落自殘,太happy school 又怕校風升中唔得,前輩們可否教教我。

maem    發表於 15-12-7 15:55

請問呢個帖有分享的媽媽們,除了大家小朋友有相似的行為,興趣之外,係肢體動作方面和一般小朋友有不同嗎?我的小朋友動作較僵硬,例如揮手,擦牙等。唔識係指示下面部做出喜怒哀樂。我有至親係A,動作都好僵硬。我已約咗去評估了。

醒目開學勳章

引用:請問呢個帖有分享的媽媽們,除了大家小朋友

原帖由 Englandbaby 於 15-11-24 發表
請問呢個帖有分享的媽媽們,除了大家小朋友有相似的行為,興趣之外,係肢體動作方面和一般小朋友有不同嗎? ...
如果已經4歲或以上, 這些徵狀已經很A了! 趕快安排訓練吧!

回覆 cyriliris 的帖子

我自己揀左間HAPPY SCHOOL俾阿仔, 學術上唔太嚴格, 但品行上就有要求.
我自己覺得學術可以自己教, 但品行(特別係聰明又固執既亞氏仔)一定要小時候佢未"定型"時執好.

maem  想法一樣, 希望揀果間SCHOOL合佢  發表於 15-12-7 16:00

Jcat 發表於 15-11-26 12:28
回覆 cyriliris 的帖子

我自己揀左間HAPPY SCHOOL俾阿仔, 學術上唔太嚴格, 但品行上就有要求.
非常認同這一點-->品行(特別係聰明又固執既亞氏仔)一定要小時候佢未"定型"時執好
也是最擔心這一點...
以為無甚要求, 自己揀小學就不用想太多, 點知都是逃不過...唉~~

剛做完評估,未有報告,心理學家話佢不能解讀他人心智,有亞氏,用最typical 考自閉的測驗,即a小姐放個球在一個籃,走開了,b小姐將球放在另一個籃,問a小姐回來後會在哪個籃找球。佢話阿仔問極佢都去找另一個籃!但今天我們在家「案件重演」,佢立即就話會在原籃找球,因爸爸(扮a小姐)唔知我放進另一個籃。思路清晰

另心理學家話佢表達唔到自己情感,問佢開唔開心,佢會木無表情話開心。但在家我們和他寫日記,佢可以清晰地表達覺得好剌激,好緊張的心情!

因為阿仔好慢熱,或者說佢去到陌生地方,會唔多講野,個腦好似轉數慢了十倍。而且佢唔鐘意認錯,有可能佢知自己錯但唔肯答返對。所以心理學家話佢個腦袋想法很多,但表達唔到,或不愛表達

那麼,個評估結果可信嗎?佢未到六歲,係唔係會唔太準?

醒目開學勳章

引用:剛做完評估,未有報告,心理學家話佢不能解

原帖由 iamadc 於 16-01-02 發表
剛做完評估,未有報告,心理學家話佢不能解讀他人心智,有亞氏,用最typical 考自閉的測驗,即a小姐放個球 ...
我仔上年小一評估完我也有此諗法, 見到評估的醫生雖然好有耐性好detail, 但最後報告上居然用上四歲多時CAC評自閉譜系, 而當時CAC原本評冇野, 後來看學校信才評到, 睇番封學校信, 那些特徵其實資優也會有, 我仔已上小一, 學術及適應上沒有問題, 只是有固執行為同小小社交困難, 但看資優小朋友的特徴也有相類似問題, 好多時一講資優人們便説咁佢識咩考到咩成績是否三甲? 我仔成績中上, 但冇咩特出, 數學較好但拍在現今多操的公文小朋友跟本不算甚麼, 咁如果咁唔算資優但你說咁係自閉, 之前同自閉小朋友上社交班, 其實各方面又高一籌, 咁唯有當住係先, 好明顯的是仔需要社交訓練, 有聽過資優教育學院可以安排到七八歳test清楚到分別, 又有的test出來是並存的, 所以大的或再check吧

回覆:piglet0529 的帖子

多謝分享。其實我仔真係無前輩你們的仔有那麼強自學能力和超前閱讀能力。只係自通phonics 拼音之類。你們講的一些特質係有些似,如畫畫只畫數和字,好喜歡畫地圖,地鐵路線圖。固執和社交弱都有。已上社交班改善。愛天文地理和數學,但程度只係比較高,無超前很多。佢好鐘意同小朋友講數字,我好多時要求佢轉話題,因為佢這樣真係會無朋友。

醒目開學勳章

引用:多謝分享。其實我仔真係無前輩你們的仔有那

原帖由 iamadc 於 16-01-03 發表
多謝分享。其實我仔真係無前輩你們的仔有那麼強自學能力和超前閱讀能力。只係自通phonics 拼音之類。你們講 ...
我仔同你仔like的也好似, 只不過再喜歡鑽深的, 其實一樣也check不到資優

‹ 上一主題|下一主題