用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網 vs 41網?
樓主: momotam168
go

11網 vs 41網? [複製鏈接]

momotam168 發表於 15-7-5 20:52
我有一仔一女,應該搬去邊區較好?
唔想太谷太辛苦既學校
私直都ok 既
你要諗清楚, 你到底係為咗咩?

1. 為升小唔好派得太差?
2. 為升中有個好校網好?
3. 定係1同2都想?

如要1, 九龍和新界, 只有一D升中網較差既區, 係仲可以未至於天地網, 如45, 48, 95; 港島好一點, 有11, 16
如要2, 一定係中西區(女仔only), 灣仔(男女都可以), 東區(男女都可以), 九龍城(男女都可以), 油尖旺(男仔only), 深水埗(女仔only), 沙田(男女都可以)

咁睇番, 有1同2, 又適合男女, 其實只有東區16網

不過, 再細心D睇, 沙田三網, 除咗91係天地網外, 88和89都未至於太差, 只要甘心放間二線係乙一, 派得差既機會都低好多
九龍城既41網亦類似, 只要甘心放間二線係乙一, 派得差既機會都低好多; 至於九龍城既34同35, 唔好諗啦, 只會比91派得更差
11網升小同升中, 表面上睇都絶對係天堂, 但細心睇, 男仔係11網升中其實好大鑊, 升中得番KC一間揀 (其它學校D位收留晒俾直屬小學). 女仔就係絶對既天堂

hppa    發表於 16-10-23 01:18
lawa    發表於 16-2-18 23:41
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

manmonster 發表於 15-7-6 11:00
回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝詳盡的分析。如果男仔,灣仔係「天地網」,咁係咪東區較穩妥?
中西區既好, 只在於:
1. 升小時入到寶校機會低, 即使二/三線學校, 升讀一線中學既百份比, 都比其它不少校網既二線, 甚至一線高
2. 表面上睇, 英中比例遠高於區內B1學生, 為全港之冠.

但細心去研究, 中西區英中學位, 主要係女校, 女仔有超過100%機會入B1女校 (即係B2都好大機會入B1學校), 男仔其實好蝕底, B1位未必夠 (如計埋St Louis, 勉強夠)

灣仔區升中比中西區平均一點, 男女學生升讀B1中學機會都屬於全港最高那一批 (男生為全港最高, 女生僅次於中西區); 不過灣仔升小近乎天地網, 只得番一間二線學校放乙2有機會用嚟防寶, 但"寶校"有6間, 可能係全港最多寶校既一區, 中唔到乙1, 執到寶既機會極高

16網升小, 因尚可分出多間一線和二線, 暫時聽落派位都好少會太差. 升中網(東區), 一線中學學位和B1學生既比例, 跟九龍城區及沙田區相約, 都是較充足. 不過學校名氣較中西區, 灣仔和九龍城的中學遜色一點

lawlawsanhk  thanks  發表於 16-12-28 08:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miffyc31 發表於 15-7-6 13:57
咁如果88網呢?
88網擺沙官乙一,同41網擺九官or華徳乙一,邊樣易中d?
只一定係九官同華德易中, 但佢地只同王賜豪同級

得閒吹水 發表於 15-7-6 16:39
回覆 hkpapa852 的帖子

經你分析,對男仔真的不著數,那如果男仔已在NET 11,請問升中部署有什麼建議? 如 ...
如果計埋St Louis, B1生都可勉強有英中名分配到.

真係擔心, 自行選校小心D, 多D考直資中學, 或者諗下東區既中學

得閒吹水  謝謝。  發表於 15-7-6 17:15

miffyc31 發表於 15-7-6 20:35
咁如果沙官排乙一,,乙二乙三有咩建議?
係88網放沙官係乙1, 乙2好彩既就入到王賜豪/白普理, 唔好彩就唔知去咗邊

88網比91網好既原因係, 王賜豪/白普理呢D二線學校仲可以放乙1必入, 乙2仲有部份人可入, 91網就連二線放乙1都未必入到.

參考下呢度我地搜集既派位資料:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3059118

johnnywalker 發表於 15-7-6 18:26
其實又毋須過分擔心,11網B1男生升英中有英皇和聖類斯兩大校吸納,另外還有高主教、聖若瑟等,基本上已能 ...
聖類斯係一個隠憂, 因為係上年教育局公佈既派位微調後, 如聖類斯小學人數大增, 聖類斯中學既保留位亦會大增 (因目前未用盡), 結果係可公開抽既男生英中位又少咗

而且, 睇完聖類斯份近200頁既校務報告, 我諗佢呢類英中, 唔係B1學生既target囉:

2014年聖類斯中學中六畢業生去向統計:
中學名稱3322比例聯招學位聯招學士學位本地非聯招專上學位本地非聯招學士學位升讀本地非學士課程比例升讀本地學士課程比例升讀所有本地大專課程比例海外升學比例升讀大專課程比例 (本地+海外)
聖類斯中學60.92%23.56%21.26%33.33%2.87%35.63%24.14%59.77%22.41%82.18%

DevilPig 發表於 15-7-16 14:09
咁家姐去左 net 11, 細佬應點打算?
入咗基恩, 再試下插班入般小/李陞, 或者去考救恩

再唔係, 細佬小六時, 搬過灣仔或者東區, 轉網抽中學

HopeLJ 發表於 16-2-17 23:37
請指教,11網 band 2男仔是否升中前搬屋轉校網(12網)好點?定因為已經 band 2所以沒有大分別(不棟11網中 ...
東區B2中學選擇較多, 表現亦較好
‹ 上一主題|下一主題