用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網 vs 41網?
go

11網 vs 41網?

我有一仔一女,應該搬去邊區較好?
唔想太谷太辛苦既學校
私直都ok 既

回覆:11網 vs 41網?

Of course 11

11 for sure

41網係死亡之組,有機會派去黃大仙

pomanlife    發表於 15-7-6 09:43

11, 仲要一仔一女, 更加11啦!

即係唔需要考慮41... 其實因為唔太熟中西區既學校,本身住新界,要行呢個決定真係幾大挑戰,要放棄好多野.....
但真係想為左仔女行大前提,所以先有呢個打算.... 係唔係可以話抽獎入到任何一間都好好?
因為朋友成日話港島校網好好,入任何一間都無問題
如果唔想搵d太谷既學校,中西區邊間較適合?
另外,英基港島區好嗎?

Yanamami  我贊成讀書11網好,只係單纯居住环境就41舒服d.  發表於 15-7-6 07:53

住開新界,91都係好選擇。

momotam168 發表於 15-7-6 00:29
即係唔需要考慮41... 其實因為唔太熟中西區既學校,本身住新界,要行呢個決定真係幾大挑戰,要放棄好多野.. ...
11網有16間學校, 除咗兩間女校之外, 其餘14間男女校都好, 大熱之選有聖彼得、般官、基恩、中尼、薄尼、英二、英一, 次熱可填呂明才、李陞, 次次熱都仲有聖嘉祿包底, 就算派冷門校如聖馬太、新會、潮商、天總都唔太差, 11網的冷門校仍比其他區質素高, 所以咁多人推介11網。換作41網, 頭二志願唔中, 隨時直飛第十志願。

回覆:lauwingtai 的帖子

唔該晒你呀

回覆:lauwingtai 的帖子

但呢區多唔多情況太多人爭唔夠位會飛左去第二區?
你所講既大熱校係唔係都屬於傳統谷既學校? 因為我同先生都唔係讀書叻既父母
謝謝

住開新界又唔想太大壓力嘅學校不如揀91網啦,41網要有啱心水嘅直/私學校喺手先至可以安心喺嗰區揀學校。

如果甘心放棄神校揀次熱的男女校,41機會率還是很高的

momotam168 發表於 15-7-5 20:52
我有一仔一女,應該搬去邊區較好?
唔想太谷太辛苦既學校
私直都ok 既
你要諗清楚, 你到底係為咗咩?

1. 為升小唔好派得太差?
2. 為升中有個好校網好?
3. 定係1同2都想?

如要1, 九龍和新界, 只有一D升中網較差既區, 係仲可以未至於天地網, 如45, 48, 95; 港島好一點, 有11, 16
如要2, 一定係中西區(女仔only), 灣仔(男女都可以), 東區(男女都可以), 九龍城(男女都可以), 油尖旺(男仔only), 深水埗(女仔only), 沙田(男女都可以)

咁睇番, 有1同2, 又適合男女, 其實只有東區16網

不過, 再細心D睇, 沙田三網, 除咗91係天地網外, 88和89都未至於太差, 只要甘心放間二線係乙一, 派得差既機會都低好多
九龍城既41網亦類似, 只要甘心放間二線係乙一, 派得差既機會都低好多; 至於九龍城既34同35, 唔好諗啦, 只會比91派得更差
11網升小同升中, 表面上睇都絶對係天堂, 但細心睇, 男仔係11網升中其實好大鑊, 升中得番KC一間揀 (其它學校D位收留晒俾直屬小學). 女仔就係絶對既天堂

hppa    發表於 16-10-23 01:18
lawa    發表於 16-2-18 23:41
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝詳盡的分析。如果男仔,灣仔係「天地網」,咁係咪東區較穩妥?
不少人話中西區好,睇完你仔細的分析後,又覺得男仔黎講都唔想理想。

manmonster 發表於 15-7-6 11:00
回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝詳盡的分析。如果男仔,灣仔係「天地網」,咁係咪東區較穩妥?
中西區既好, 只在於:
1. 升小時入到寶校機會低, 即使二/三線學校, 升讀一線中學既百份比, 都比其它不少校網既二線, 甚至一線高
2. 表面上睇, 英中比例遠高於區內B1學生, 為全港之冠.

但細心去研究, 中西區英中學位, 主要係女校, 女仔有超過100%機會入B1女校 (即係B2都好大機會入B1學校), 男仔其實好蝕底, B1位未必夠 (如計埋St Louis, 勉強夠)

灣仔區升中比中西區平均一點, 男女學生升讀B1中學機會都屬於全港最高那一批 (男生為全港最高, 女生僅次於中西區); 不過灣仔升小近乎天地網, 只得番一間二線學校放乙2有機會用嚟防寶, 但"寶校"有6間, 可能係全港最多寶校既一區, 中唔到乙1, 執到寶既機會極高

16網升小, 因尚可分出多間一線和二線, 暫時聽落派位都好少會太差. 升中網(東區), 一線中學學位和B1學生既比例, 跟九龍城區及沙田區相約, 都是較充足. 不過學校名氣較中西區, 灣仔和九龍城的中學遜色一點

lawlawsanhk  thanks  發表於 16-12-28 08:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

net 11,  小學質素好平均, 相反net 41有1/4機會派去隔離區黃大仙。

引用:住開新界又唔想太大壓力嘅學校不如揀91網啦

原帖由 Soundervolt 於 15-07-06 發表
住開新界又唔想太大壓力嘅學校不如揀91網啦,41網要有啱心水嘅直/私學校喺手先至可以安心喺嗰區揀學校。

...
91網就係好恐怖呀,除非有世襲或宗教分,如唔係多數入晒十幾'智'願... 身邊朋友就係喇,全軍覆沒

回覆:momotam168 的帖子

咁如果88網呢?
88網擺沙官乙一,同41網擺九官or華徳乙一,邊樣易中d?