用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我小朋友將會讀協康s
go

我小朋友將會讀協康s [複製鏈接]

但我小朋友本身有上私人言語,真係好想知讀左s後仲需唔需要仲繼續上私人言語喔。。好煩惱

0    0    0    0

回覆:lkube 的帖子

協康社工答睇自己想唔想繼續上。。。。。

引用:但我小朋友本身有上私人言語,真係好想知讀

原帖由 lkube 於 15-07-04 發表
但我小朋友本身有上私人言語,真係好想知讀左s後仲需唔需要仲繼續上私人言語喔。。好煩惱

...
到時派到S位,你要了解下個別治療訓練你覺得夠唔夠,你陪上堂覺得點?唔夠既話,同學校反映,睇下可唔可以要求加節數。
私人你負擔到嗎?接送上堂麻煩嗎?如果無問題,咪當額外補習。

有d問題問社工都無用,自己先知自己小朋友能力及需要。

我小朋友S位3T個別訓練好足夠,加埋老師配合3T,課堂上會溫習,我就無額外「補習」,放假就親子活動,唔上任何「補習」

回覆:methy 的帖子

如果要上私人要每週早退一天,我又唔係太想影響s位上堂時段
價錢都幾貴,勉強也能付擔,接送都辛苦

乜可以呃外要求多加一節嗎?你有冇試過?你係讀協康嗎?

引用:如果要上私人要每週早退一天,我又唔係太想

原帖由 lkube 於 15-07-04 發表
如果要上私人要每週早退一天,我又唔係太想影響s位上堂時段
價錢都幾貴,勉強也能付擔,接送都辛苦
:thinki ...
E位係協康,一個月得一節(一小時)言語治療,陪上堂上過左個零用後,同治療師反映不太足夠,開頭治療師唔肯,覺得小朋友言語問題情況唔嚴重,但最後都額外比多節。

到S位,唔係協康又係覺得太小(兩個月先一節),治療師加多一節(半小時),加唔加到,好多因素,治療師有無期,家長提出既要求時否合理等等!

我經驗係,盡自己能力争取就爭取。

S位每日有日程,早上回校食早餐後,跟住就按時間表上堂/治療,我盡量都唔會星期一至五請假做學校提供到既治療課堂。就算額外「補習」都係安排係星期六上。

我都係咁諗,多謝你解答

入咗去睇下個治療師你講得佢得唔得先決定需唔需要出面私人買服務,因為以前阿仔間協康中心好多家長都因為覺得治療師唔ok所以出去再買服務!

其實S位已密集色訓練,最主要小朋友能夠應乎嗎?

人人經驗都唔不同,最主要睇S位老師同治療師好唔好? 夾唔夾小朋友?

如果上開私人又OK,我建設睇定D先,唔好咁快CUT。

s位的課程安排如何?我現在在密集,感統,小組遊戲,小組音樂,單對單遊戲溝通,單對單aba排到滿,好驚去到s位變左hea

我仔讀緊S位, 第一年開學前都同你一樣, 係度諗仲需唔需要額外訓練, 開學之後我覺得都好足夠, 而且考慮到每個導師所用既方法唔多唔少都有出入, 唔想小朋友覺得混亂,  

返左學後你睇下覺得點, 最緊要同學校保持溝通

回覆:我小朋友將會讀協康s

想知讀s的學術上係咪會遲好多,好難追住主流的學術?

引用:想知讀s的學術上係咪會遲好多,好難追住主

原帖由 lkube 於 15-07-18 發表
想知讀s的學術上係咪會遲好多,好難追住主流的學術?
係你開既post回應了。

想補充一下,我仔舊年全部都上哂主流小學,應付得好好。
今年就有所不同,好多去左嚴重智障學校,因為今年畢業既都係有嚴重缺損問題,行未得坐未得,未有語言..
所以能唔能夠追回主流,根本係睇小朋友自身問題,同讀唔讀S位無咩關係。

Thx,你小朋友讀邊間s?

methy  屯門堂  發表於 15-7-20 16:01

引用:Quote:原帖由+lkube+於+15-07-18+發表想知

原帖由 methy 於 15-07-20 發表
係你開既post回應了。

想補充一下,我仔舊年全部都上哂主流小學,應付得好好。
星期六去環翠中心家長會,有講剛畢業的學生的出路,多數都係去特殊學校。我都相信係學生自己的問題,因去唔去主流係家長決定,如果仔女係踩界主流/特殊,我諗好多家長都搏一搏入主流先,入得特殊的梗係連家長都覺得能力只可入特殊!

可以入学後睇情況。
S位的St同小朋友夾又做得落力才cut外面
‹ 上一主題|下一主題