用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 北角官立(英皇道) VS 基灣愛蝶灣
樓主: alicesiu917
go

北角官立(英皇道) VS 基灣愛蝶灣 [複製鏈接]

好難比較, 好難同時知道兩所學校的情況...

回覆:alicesiu917 的帖子

已有新基offer?

回覆 200904 的帖子

我NET 16, 但乙1,2,3 都沒有填新基灣, 叩北官有OFFER , 想睇下家長們如何比較此兩校

回覆 hkpapa852 的帖子

兩間軒小邊間好D呢?識朋友阿仔讀緊軒下好谷好多功課

corylai 發表於 15-6-30 17:50
回覆 hkpapa852 的帖子

兩間軒小邊間好D呢?識朋友阿仔讀緊軒下好谷好多功課
軒下叫谷同多功課? 軒上除咗無幫學生排名次,人無分精英班, 功課量其實分別不大
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+200904+的帖子 我NET+16,+但乙1,2,3+

原帖由 alicesiu917 於 15-06-30 發表
回覆 200904 的帖子

我NET 16, 但乙1,2,3 都沒有填新基灣, 叩北官有OFFER , 想睇下家長們如何比較此兩校 ...
咁你有冇叩愛基?係唔係二間都有offer?

回覆:ling121933 的帖子

無叩愛基,其實我net16 入左第一志願,所以唔會叩net16

引用:Quote:alicesiu917+發表於+15-6-30+16:03+

原帖由 hkpapa852 於 15-06-30 發表
其實官津小學, 去到"一線"既級數而又無一間一線直屬中學, 或多或少都係"谷", 唔係點有成績去到一線?

分別 ...
咁我好有興趣問你高小同基湾兩間谷學校又怎樣比?

hkpapa852  基灣應比高小谷  發表於 15-7-1 09:19

引用:無叩愛基,其實我net16+入左第一志願,所以

原帖由 alicesiu917 於 15-06-30 發表
無叩愛基,其實我net16 入左第一志願,所以唔會叩net16
你既然入左第一志願,又為何要叩北官?net16選得第一都應該係好學校!

引用:Quote:原帖由+alicesiu917+於+15-06-30+發

原帖由 cowcow9 於 15-06-30 發表
你既然入左第一志願,又為何要叩北官?net16選得第一都應該係好學校!
我第一志願係二線,估唔到派得咁好!
好多同學仔都第一志願…
另外,都想試下出面的學校

醒目開學勳章

回覆:北角官立(英皇道) VS 基灣愛蝶灣

舊基灣都冇谷得咁勁,新基灣真係

引用:舊基灣都冇谷得咁勁,新基灣真係 +

原帖由 conniecheung 於 15-07-09 發表
舊基灣都冇谷得咁勁,新基灣真係
我想了解多啲舊基灣,可否提供多啲資訊,謝謝

請問你現在選了邊間?是北官嗎?我仔都係16區派2線,叩入北官了。

回覆 MMVV 的帖子

高小比起地區津小都不算谷

冇聯繫中學的津貼小學係比較進取,但又不得不承認能力高的學生在進取型學校有較多的機會

有辣有唔辣,今時今日資料充足,可了解完再決定

引用:請問你現在選了邊間?是北官嗎?我仔都係16

原帖由 ling121933 於 15-07-09 發表
請問你現在選了邊間?是北官嗎?我仔都係16區派2線,叩入北官了。
我也是呀! 北官英皇道,我地有個whatsapp group 你join ma ?

純八掛,咁兩間基灣谷啲定兩間兆强谷啲?

基灣愛蝶灣初小(小一、小二)功課唔多,30-45分鐘可完成!我聽其他朋友講佢地子女的功課量都唔少,特別上左高少!暫時我仔handle 到又可以參加幾樣課後活動,未至於日日趕功課、溫習而無時間玩同睇電視!

twotwoshing 發表於 15-7-14 07:57
純八掛,咁兩間基灣谷啲定兩間兆强谷啲?

我都想知....
新基比舊基谷....
新基VS 德兆    maybe 50/50
‹ 上一主題|下一主題