用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 北角官立(英皇道) VS 基灣愛蝶灣
go

北角官立(英皇道) VS 基灣愛蝶灣 [複製鏈接]

客觀論:
功課, 測考壓力, 老師&教職員態度, 課外活動, 升中, 小朋友開心指數.....
此兩校的比較如何?!  
   1    0    0    0

alicesiu917 發表於 15-6-30 10:43
客觀論:
功課, 測考壓力, 老師&教職員態度, 課外活動, 升中, 小朋友開心指數.....
此兩校的比較如何?!   ...
我諗係全港九新界既官津小學, 無乜邊間既功課, 測考壓力高得過兩間基灣
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:北角官立(英皇道) VS 基灣愛蝶灣

你同時有兩間offer ?

有無咁誇張。即係好大壓力

基灣那次有小朋友讀書讀到跳樓, 令我對呢間學校好大陰影

跳樓那個小朋友是讀愛碟灣基灣

回覆 hkpapa852 的帖子

又唔可以咁講WO.....
WAN CHAI & KOWLOON TONG 都有好多神校

回覆 CCYWP 的帖子

不是, 基灣愛蝶灣我連乙1,2,3 都冇放....
ONLY 北官, 但有朋友又話北官出名, 功課一定唔會比新基灣少....
我想聽多D 意見....

回覆 catiou627 的帖子

YES, ME TOO!!!!!
基灣愛蝶灣

alicesiu917 發表於 15-6-30 15:38

又唔可以咁講WO.....
神校=谷? 功課壓力大?

只係以訛傳訛既謬誤
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 corylai 的帖子

YES, 無錯, 即係新基灣, 聖馬可中學旁邊間小學

alicesiu917 發表於 15-6-30 15:42
回覆 CCYWP 的帖子

不是, 基灣愛蝶灣我連乙1,2,3 都冇放....
北官14網, 新基灣16網, 兩間唔到網, 無可能一齊選(當然可以放甲部). 你係叩入定係預備下年小一?

北官, 我上次去IN, 老師都講明每日有好多功課, 同埋佢地主張"一生一體藝"....
強調咁問我如何應付....
尼間都唔算咩....
ST JO , 華仁, 軒小, 基灣, 油天, 德兆, 聖保羅, ST PAUL, MARYNOLL, MARYMOUNT  ........ ETC 數之不盡....
當然仲有嗰D 喇X, 拔X....
尼D 功課&測考更令人心寒....

我NET 16 的, 不過有叩北官

alicesiu917 發表於 15-6-30 16:01

北官, 我上次去IN, 老師都講明每日有好多功課, 同埋佢地主張"一生一體藝"....
北官我唔知, 但我可以肯定話你知, 如果有人話ST JO , 華仁, 軒小, ST PAUL, MARYMOUNT 功課多又谷, 一定係果D以訛傳訛, 無料扮四條既"整蠱專家"

alicesiu917 發表於 15-6-30 16:03

我NET 16 的, 不過有叩北官
其實官津小學, 去到"一線"既級數而又無一間一線直屬中學, 或多或少都係"谷", 唔係點有成績去到一線?

分別係, 谷得嚟北官有少許升中保障 (聯繫筲官, 金文泰), 基灣呢? 無

你咁肯定GE ?!?!

hkpapa852 發表於 15-6-30 16:09
其實官津小學, 去到"一線"既級數而又無一間一線直屬中學, 或多或少都係"谷", 唔係點有成績去到一線?

分別 ...

Agree !

alicesiu917 發表於 15-6-30 16:10

你咁肯定GE ?!?!
我係當中學校既學生家長, 亦有朋友係其它幾間

hkpapa852 發表於 15-6-30 16:14
我係當中學校既學生家長, 亦有朋友係其它幾間

介唔介意講邊間AR ?!
‹ 上一主題|下一主題