用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局何壽南小學 何壽南小學是否有精英班?
go

何壽南小學是否有精英班? [複製鏈接]

請問每天功課多吾多?學生質數如何?謝

2    0    0    0

識人讀緊,聽講好谷,有時做功課做到10點,仲有每年4測2考

回覆:happyqq 的帖子

回覆 nobletree 的帖子

何壽南有冇精英班就唔清楚,要問返讀緊既家長.功課方面,從以前已經好多.日日10幾樣功課.

有親戚讀完同讀梗, 好谷, 多功課. 半數升上保一, 但上到band 1 英中都追得好辛苦, 覺得谷的成效不大.
不過來年搬個新校舍又真係幾靚幾吸引

回覆:何壽南小學是否有精英班?

我又聽講小一通常1至2小時已經可以做晒功課,不過好多時都要溫習默書咁

回覆 happyqq 的帖子

學校網頁話係2測4考,  不是4測2考喎

Anniemun  You're right  發表於 15-7-2 00:27
重新入EK 可以討論了!

回覆:babyfunny0816 的帖子

半數上保一?應該冇咁多。如成積好,吾上保一,可在九龍城揀Dband 1

nobletree 發表於 15-6-30 22:51
半數上保一?應該冇咁多。如成積好,吾上保一,可在九龍城揀Dband 1

...
約啦, 可能無咁多, 但上到英中就追得好辛苦

你意思何的校內英文吾夠?要出去進補先得?

請問你是否用家?何係用边本英文課本?

ppsfung  用Longman elect, 另有工作紙和補充  發表於 15-7-2 11:09

nobletree 發表於 15-6-30 09:41
請問每天功課多吾多?學生質數如何?謝
搬新校舍後有精英班.
每級將由四班增至五班, 一年級跟成績平均分配, 全部用粵教中.
二年級起,  有三班粵教中和二普教中, 粵普各一班精英班, 粵教中其餘二班程度一樣.

功課量在同區來講算多, 不過初期會比時間識應期, 小一初期不是太辛苦, 會漸進地增加.
同其他官津校一樣, 學生質數參差, 成績好那批, 可以讀到保一精英班, 但也有成績很差的學生, 考試經常不合格.

回覆:ppsfung 的帖子

謝謝長細答覆,你認為英文程度足夠上英中嗎?学生讀書風氣同品行怎樣?老師質數如何?不好意思,咁多問題

nobletree 發表於 15-7-2 11:17
謝謝長細答覆,你認為英文程度足夠上英中嗎?学生讀書風氣同品行怎樣?老師質數如何?不好意思,咁多問題:y ...
跟據我女補習社導師講, 無論英文和品行,方面, 係黃大仙區來講, 何小已經算最好嗰幾間之一.
不過當然每間學校都有乖同唔乖的學生.
英文方面, 中文小學可能不及某些英小, 例如我朋友女讀瑪利諾, 佢地在小息時,同學之間都要以英文交談, 所以小一小二, 英文已經同中文一樣流利... 不過我不擔心英文不夠升英中, 我反而擔心成績不足以入英中.
我女現在P.5, 學校除了平常教中文數外, 亦有額外英文數的NOTES和工作紙, 以預備中學用英文教數.

除了每年2次家長日外, 我很少接觸老師, 暫時覺得我女的老師都OK, 有問題佢地都肯細心跟進, 亦有耐性同家長溝通. 不過覺得老師都幾嚴.

朋友兩子在讀, 小一每日九樣功課, 假期後必有測考
好的老師及資源全放在精英班, 精英班教既野亦同普通班不同.
入不到精英班, 欠交功課也冇人理!
朋友大兒子全級考10幾前年入了保一, 上到保一全是精英要突出一點也不易.
次子全級考一百入不到精英班, 被學校遺棄中

引用:朋友兩子在讀,+小一每日九樣功課,+假期後必

原帖由 llkllkllk 於 15-07-02 發表
朋友兩子在讀, 小一每日九樣功課, 假期後必有測考
好的老師及資源全放在精英班, 精英班教既野亦同普通班不 ...
請問總共有多少學生?有幾多可進精英班?

回覆:llkllkllk 的帖子

"次子全級考一百入不到精英班, 被學校遺棄中"

請問如何被遺棄呢?

回覆:何壽南小學是否有精英班?

請問今年9月開學係米仍在舊校舍?新校未得?

nobletree 發表於 15-7-2 06:33
你意思何的校內英文吾夠?要出去進補先得?
補吾補好睇小朋友在校吸收左幾多, 學校属傳統式小學, 區內是較好的學校

引用:Quote:nobletree+發表於+15-6-30+09:41+請

原帖由 ppsfung 於 15-07-02 發表
搬新校舍後有精英班.
每級將由四班增至五班, 一年級跟成績平均分配, 全部用粵教中.
二年級起,  有三班粵教 ...
上小二開始會分奧普,請問學校會點分?家長有得選擇嗎?

‹ 上一主題|下一主題