用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢與高主教,大家比下意見?
go

禮賢與高主教,大家比下意見? [複製鏈接]

如題!今日收到call,希望大家比下意見?

3    0    0    0

引用:如題!今日收到call,希望大家比下意見? +

原帖由 Anson133 於 15-06-29 發表
如題!今日收到call,希望大家比下意見?

我係觀塘sjacps vs 高主教,都頭痛緊…

引用:+本帖最後由+neko1234+於+15-6-30+00:09+編

原帖由 neko1234 於 15-06-30 發表
你會偏向邊間,兩間都係好學校。本來毫不猶豫架,但今日睇左高主討論區,覺得

引用:Quote:原帖由+neko1234+於+15-06-30+發表本

原帖由 Anson133 於 15-06-30 發表
你會偏向邊間,兩間都係好學校。本來毫不猶豫架,但今日睇左高主討論區,覺得

...
所有我問過既人都叫我揀高小,不單名氣,還有因為中學及校網,我只關心課程程度是否合適,及升中表現…

引用:Quote:原帖由+Anson133+於+15-06-30+發表你

原帖由 neko1234 於 15-06-30 發表
所有我問過既人都叫我揀高小,不單名氣,還有因為中學及校網,我只關心課程程度是否合適,及升中表現…

...
我同你諗法一樣,課程、功能量,希望唔會似佢地說得咁恐怖

回覆:禮賢與高主教,大家比下意見?

請問是否高幼生?想知佢會否先call 幼稚園學生

回覆:lcyesther 的帖子

引用:Quote:原帖由+neko1234+於+15-06-30+發表所

neko1234 發表於 15-6-30 00:07
我係觀塘sjacps vs 高主教,都頭痛緊…
SJACPS同今時今日高主教既催谷程度不同伯仲, 咁應該揀間有直屬一線中學既合理D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

moviemovie 發表於 15-6-30 08:20
高小討論區真的討論真的很嚇人,令人望而生畏!
簡單D諗, 高主教(小學部)=李兆強(港島分校)

咁你會明白高主教今時今日係點
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:neko1234+發表於+15-6-30+00:07+我係

原帖由 hkpapa852 於 15-06-30 發表
SJACPS同今時今日高主教既催谷程度不同伯仲, 咁應該揀間有直屬一線中學既合理D
...
多謝分享!禮賢同高小又如何?

引用:Quote:原帖由+Anson133+於+15-06-30+發表你

引用:+本帖最後由+neko1234+於+15-6-30+00:09+編

我覺得每個小朋友也不同。有人四五樣功課做到十一時,有人在校已完成大部分功課,回家還有時間看卡通片玩耍。真的要看看小朋友自己。

回覆 Anson133 的帖子

我仔在高小每天也差不多完成功課才回家,老實説,相比家姐的津校,功課黙書測考量,簡直是天堂!那只是我的個人感受,因為有家姐在另一學校比較。

回覆:禮賢與高主教,大家比下意見?

高主教

sumaggie101 發表於 15-6-30 09:59

我係上述兩间学校的正取生, 但一早give up joe sjac, 原因:
1, sjac 唔会淺, 全eng
2, sjac 中学转了中中,  ...

雖然我認同妳的選擇,但對於原因二我就不敢苟同啦。

在SJ,叻果班都係將目標放在城中一線官津直私。只有唔想去博、冒風險的Bl生
及B1/B2邊緣人才會一心上中學部。

相對B1無望但又不致跌落B3的B2同學,他們是可以在相對輕鬆的情況下完成三
次呈分,亦不用費神去部署什麼填表策略、叩門路線,派位日「坐定粒六」等結果就
得。而且小學部的同學上左中學部,基本上亦壟斷左精英班及英文班。

至於在高小的B2同學的升中情況是否一如SJ般,有待用家解說。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-6-30 10:24
雖然我認同妳的選擇,但對於原因二我就不敢苟同啦。

在SJ,叻果班都係將目標放在城中一線官津直私。只 ...
高小B2學生好大機會係"食自己", 同灣仔區各大名小既B2學生爭位

小學名稱

類別

小學一年級學生人數

直屬中學

中一全級學生人數

自行學位

直屬學位

直屬位可覆蓋小學學生比例

自行+直屬位可覆蓋小學學生比例

高主教書院小學部

私立

高主教書院

52.86%

82.14%

高小小一人數, 聽聞其實近160人

引用:Quote:moviemovie+發表於+15-6-30+08:20+高

‹ 上一主題|下一主題