用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 精英班 vs 非精英班
go

精英班 vs 非精英班 [複製鏈接]

精英班功課會多啲?
非精英班考試一定考得差啲?會否有非精英而下年入到精英班例子?

王家爸爸  精英班一般都係功課會多啲  發表於 15-6-30 11:00
   1    0    0    0

回覆:精英班 vs 非精英班

精英班功課會多啲? yes
非精英班考試一定考得差啲?未必
會否有非精英而下年入到精英班例子?有機會

告訴你,在非精英班長期考頭三名也非易事。

dlee_ca 發表於 15-6-29 19:17
告訴你,在非精英班長期考頭三名也非易事。
非精英班考頭三名但下年都去唔到精英班的確幾難
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:精英班功課會多啲?+yes 非精英班考試一定

原帖由 stefi 於 15-06-29 發表
精英班功課會多啲? yes
非精英班考試一定考得差啲?未必
會否有非精英而下年入到精英班例子?有機會
功課多啲都要諗諗,囡唔谷得,都係順其自然算喇

引用:精英班功課會多啲? 非精英班考試一定考得

原帖由 siujanjan 於 15-06-29 發表
精英班功課會多啲?
非精英班考試一定考得差啲?會否有非精英而下年入到精英班例子?

...
精英班功課會多d係正常,好多時精英班嘅小朋友基本功會好d,成績亦會好d,所以有機會老師教書都會教得深d/快d,要求亦高,資源亦有機會放重響精英班,班上讀書風氣比較強,有好有唔好,要有心理準備,勤力與付出係必須,懶散學習態度響精英班係好難生存。至於是否非精英班成績就一定冇咁好,又唔可以咁講,普通班都會有叻嘅小朋友,只係未必多,有很多因素可以導致成績好壞,不能一概而論。

回覆 stefi 的帖子

Agreed with you.  It really depends on your kid's ability and if he / she has strong will.  You never know the potential of a kid is.

我問過我仔的老師,精英班會有多d要思考既挑戰題,教學會教得深d。

有學校的精英班的合格分數訂為70分,其他班60分
而事實上,精英班拿80頭已經屬於低分數

我諗入得精英班的小朋友, 都應該係學校裡的band 1學生,
試過有同事個囡入到精英班, 但我同事同老師講唔想入

學校要谷成績, 都會用精英黎分班, 教精英班果批老師嚴好多架,
要求準則都會高好多

引用:+本帖最後由+LeeCC+於+15-6-30+06:35+編輯+

原帖由 LeeCC 於 15-06-30 發表

有學校的精英班的合格分數訂為70分,其他班60分
D小朋友真係慘,明明叻但係標準不斷升高

以我學為例,精英班會多d 功課,每月多四五十份,而做左亦唔會對考試有咩大幫助。。
成績差唔差多取決於小朋友學習態度,自生能力,父母教法。我女讀緊非精英班,自生能力一般但勤力,我地亦唔喜歡做練習or補習. 經過一段短時間已由第1次測驗排13x/17x 升至全級頭5名。哥哥讀緊精英班,雖聰明但貪玩,每次考試只會用30mins温一科,所以成績只能盤旋1x-2x/17x人。

能否由“非”轉“精”有好多因素,我女今年可轉但我拒絕了,因為我校小2班主任會沿用小一那位,同學們差不多100%原班齊升,對我來說小女的社交生活比什麼精英班重要。當然如升小3仍有機會可能會轉,因到時已不是原班升上,不用擔心社交問題。 另外有d學校會規定精英班需考在80名內,就算精英班個個考40至80名,你又考第一,都未必能升往精需班,因精英班沒有人被勾出。

siujanjan 發表於 15-6-29 18:31
精英班功課會多啲?

...
非精英班考試通常差啲,但係唔一定,因為有啲男仔發力比較遲。

識有二線學校的精英班好谷, 小一二中文同外面一線的一樣又深又多, 但非精英班的就好似幼稚園程度, 都好大分別.

仔仔錫錫你 發表於 15-6-30 08:58
以我學為例,精英班會多d 功課,每月多四五十份,而做左亦唔會對考試有咩大幫助。。
成績差唔差多取決於小 ...
欣賞你呢個決定! 太多家長雙眼只會放係非成精英不可而缺小好多因素!

引用:Quote:原帖由+stefi+於+15-06-29+發表精英

原帖由 siujanjan 於 15-06-29 發表
功課多啲都要諗諗,囡唔谷得,都係順其自然算喇
Me2,所以我唔敢揀區內名校,驚只係我女讀死,係我嘔血死

正面d睇,精英班學校資源分配通常較好,教得最好老師都會分派去教呢班,如果老師教得好,真係可以提升全班學習氣氛,成績亦會較好,升中後較容易跟倒,所以小學辛苦少少打好底子,對中學都會有正面影響。

引用:Quote:siujanjan+發表於+15-6-29+18:31+精

原帖由 王家爸爸 於 15-06-30 發表
非精英班考試通常差啲,但係唔一定,因為有啲男仔發力比較遲。
是的,以我仔學校為例,精英班普遍8 ,9字頭,好少會見唔合格同學,相反鄰班同學成績就好參差,有少量好成績,但普遍一般及唔合格都有。

嗯,我囡學校精英班係普教中,其他班粵教中,呢點都係考慮因素,要入到精英班,除咗各科成績,仲要普通話成績好

仔仔錫錫你 發表於 15-6-30 08:58
成績差唔差多取決於小 ...
我女黎緊二年班入到精英班,但我都拒絶咗。我女唔係自動自覺型,做事懶散,老師巳講明精英班會多好多功課,可以預想到到時一定會為咗做功課攪到大家都唔開心,有乜嘢緊要得過親子關係?我相信如果本身有能力,而又喜歡學習,喺非精英班一様可以發揮所長。

kayi0556    發表於 15-7-1 19:55
‹ 上一主題|下一主題