用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Joyful vs 培道幼稚園
樓主: ysf
go

Joyful vs 培道幼稚園 [複製鏈接]

回覆:Joyful vs 培道幼稚園

我打算讀津少、揀joyful 係想打好基礎試小學吾辛苦、同博下叩門個陣叻少少!因英文同普通話都相當吾錯!但培少一條龍最吸引、但下就班、我又住馬鞍山、樓下冇學野地方、要轉車去、只怕冇時學到咁多野!真係要慢慢行量下!

正路係㨂培道,joyful好新,校名又唔係出名,唔覺對叩門會有幫助喎

認同...為什麼會覺得joyful叩門會有優勢

dbchu 發表於 15-6-29 23:43
但joyful又真係入到國際?有冇實制資料?
唔係話入到國際,只是如果將如諗住讀國際,joyful會較為適合

引用:Quote:dbchu+發表於+15-6-29+23:43+但joyfu

原帖由 hitmanlau 於 15-06-30 發表
唔係話入到國際,只是如果將如諗住讀國際,joyful會較為適合
老實講...一心諗住入國際的應該唔會靠joyful囉....

Doris422 發表於 15-6-30 00:39
培道有哥哥讀緊,細佬妹會優先取錄嗎?
建議家長多d參與學校活動

ysf 發表於 15-6-30 08:08
我打算讀津少、揀joyful 係想打好基礎試小學吾辛苦、同博下叩門個陣叻少少!因英文同普通話都相當吾錯!但 ...
咁真係要諗清楚,有冇諗住搬屋呀?

天悅 發表於 15-6-30 08:23
正路係㨂培道,joyful好新,校名又唔係出名,唔覺對叩門會有幫助喎
Joyful早幾年冇人讀架,而家多了人

hitmanlau 發表於 15-6-30 10:42
冇錯,不過而家得兩個選擇

回覆 ysf 的帖子

老實說,真係睇你自己要求甚麼。

其實兩間學校各有優點。語境係joyful 優勝之處,小朋友每天接觸,一定比起放假先去再補有效,你小朋友已喺joyful讀緊n班,效果你應該最清楚。而培道優勝之處係一條龍,正如很多家長所講,這是選培道一個很重要的理由。至於話德育方面,相信每間幼稚園都是重視的,個人認為家庭教育尤其重要。

樓主話讀joyful 叩門會好D都無講錯,無可否認,語文能力比較強的小朋友考學校會有優勢,而唔係純因為幼稚園個名氣。樓主要考慮的都不太難,因為是兩間截然不同的學校,如果你想小朋友考國際學校、直資或叩門,就選語境好的joyful。如果你一心諗住比小朋友讀培小,三年後唔洗煩,就選培幼。如果乜都唔係,諗住到時參加大抽獎算,就讀邊間都一樣。

回覆:OSMing 的帖子

👍🏻👍🏻👍🏻agree!

引用:回覆+ysf+的帖子 老實說,真係睇你自己要

原帖由 OSMing 於 15-06-30 發表
回覆 ysf 的帖子

老實說,真係睇你自己要求甚麼。
Thx!

如果一心打算讀傳統津小,要記住中文都好重要,不能忽略,有朋友仔讀重英文既幼稚園,上到傳統小學中文比較難追…如果joyful呢方面都ok就無問題…

引用:我打算讀津少、揀joyful+係想打好基礎試小

原帖由 ysf 於 15-06-30 發表
我打算讀津少、揀joyful 係想打好基礎試小學吾辛苦、同博下叩門個陣叻少少!因英文同普通話都相當吾錯!但 ...
你target津小,即想抽獎入?如打算抽獎,我會選培道,有個backup抽獎有保障,你睇小一那邊叩門慘況真係驚驚。讀joyful語文幾好都對抽獎完全沒幫助,叩門可能有優勢,但沒理由有backup安心抽獎唔要,搏心驚驚抽獎然後叩門吧!間間都幾百人爭幾個位啊!當然如你target直資私小,joyful會好些,因培道這類龍校唔會太prepare小朋友去考學校。但話說回來,如果你考私小只為抽獎有backup,首選仍然是津校,咁點解唔依家就要左培道呢個backup,要等兩年後再去考backup呢?讀joyful唔保證可考到私校backup啊,就算SC, KV都有人考唔到。

不過如果培道沒校車到你屋企,就另作考慮啦

引用:Quote:原帖由+ysf+於+15-06-30+發表我打算

原帖由 WinnieCatCat 於 15-06-30 發表
你target津小,即想抽獎入?如打算抽獎,我會選培道,有個backup抽獎有保障,你睇小一那邊叩門慘況真係驚驚 ...

引用:我囝2歳時上過荃灣Joyful+English+Center,+

原帖由 elephantbaby 於 15-06-29 發表
我囝2歳時上過荃灣Joyful English Center, 返5曰, 每日3小時. 覺得 Joyful 吾好, 返左3個月, 英文吾覺得有 ...
我囡囡都係2歲上joyful English ...

而家2.5歲,已經識好多英文句字。

一落街就去同鬼妹玩。

我覺得好有用,我地屋企只講廣東話。

引用:Quote:天悅+發表於+15-6-30+08:23+正路係㨂

原帖由 hitmanlau 於 15-06-30 發表
Joyful早幾年冇人讀架,而家多了人
因為有好多小朋友考到好小學。
抽獎時又唔駛咁擔心,因為一早有back up

考小學同佢讀邊間幼稚園雖然唔可以完全話冇關係,不過joyful只是一間幾年的學校,又不覺得特別出衆,但培道進可攻,退可守
‹ 上一主題|下一主題