用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Joyful vs 培道幼稚園
go

Joyful vs 培道幼稚園 [複製鏈接]

阿女本身讀緊joyful(am)pn, 本身打算直升k1! 但今早收到培道幼稚園call waiting, pm! 點算好呢?我重有個細佬今年11月會出世!

2    0    0    0

引用:阿女本身讀緊joyful(am)pn,+本身打算直升k

原帖由 ysf 於 15-06-29 發表
阿女本身讀緊joyful(am)pn, 本身打算直升k1! 但今早收到培道幼稚園call waiting, pm! 點算好呢?我重有個 ...
唔打算轉校當初為什麼去考?

回覆:hedhed 的帖子

個時諗住考左再諗

培道有小學back up,始終會吸引啲。
反正2間sibling應該都冇優先。

回覆:Joyful vs 培道幼稚園

培道

prisca126 發表於 15-6-29 14:25
培道有小學back up,始終會吸引啲。
反正2間sibling應該都冇優先。
Joyful 係有的!

回覆 ysf 的帖子

Joyful 是國際課程, 英普語境, 和培道是兩間截然不同的學校, 看看下你自己要求甚麼吧!  

一定係培道啦,有小學Back up,德育好,品德較知識更重要❤️

好頭痛!仲有四日諗

其實你擔心什麼?睇下幫唔幫到你

引用:其實你擔心什麼?睇下幫唔幫到你

原帖由 hitmanlau 於 15-06-29 發表
其實你擔心什麼?睇下幫唔幫到你
又想佢語境好、但一條龍又好似有保障!

ysf 發表於 15-6-29 19:42
又想佢語境好、但一條龍又好似有保障!

咁睇你小學想讀什麼學校,如讀本地最好選培道
我大囡讀培道,細囝n班讀英文幼兒園,今年升k1會轉讀培道, 原因有2個, 1. 讀英文幼兒園冇錯英文會較好,但發覺中文識既詞彙俾家姐同期少,而且小學唔會讀國際學校,將來扣門冇著數,2. 今年龍年,可直升小學,壓力相對較細(到時你就知培道既重要性)

我囝2歳時上過荃灣Joyful English Center, 返5曰, 每日3小時. 覺得 Joyful 吾好, 返左3個月, 英文吾覺得有進步, 只是覺得佢曳左好多. 聽聞 Joyful English Center 同 Joyful kindergarten 係有 connection 的, 所以我本人不喜歡 Joyful kindergarten. 揀培道正路好多, 重德育, 又有小學 backup.

荃灣joyful我囡每年暑假都有上暑期班,自己都有朋友既小孩讀緊,英文真有進步,所以睇自己要求什麼?如果諗住將來讀國際學校都係一個不錯既選擇。
當年joyful都有收我囡,但我希望她快樂學習,而且學習德育,唔好因為小一面試令大家有壓力,所以我選了培道,另外,培道有學卷,你可有多d資源同小朋友學其他野

回覆:ysf 的帖子

龍年競爭好激烈,培道有得直上小學一定有優勢!
其實都係睇你小學想要咩,如果都係想大抽獎,更係有間私小backup,因為培道可以留位再抽獎。
如果語境就可能joyful好啲,因為培道會較淺既。

回覆:ysf 的帖子

龍年競爭好激烈,培道有得直上小學一定有優勢!
其實都係睇你小學想要咩,如果都係想大抽獎,更係有間私小backup,因為培道可以留位再抽獎。
如果語境就可能joyful好啲,因為培道會較淺既。

個人認為:

如果唔打算讀傳統小學 >揀joyful
如果會上傳統小學 >培道

申利:小女來年讀培道k1,因為100%上培小給我好大保障

但joyful又真係入到國際?有冇實制資料?

我囝囝都係來緊9月讀k1培道

回覆:hitmanlau 的帖子

培道有哥哥讀緊,細佬妹會優先取錄嗎?

‹ 上一主題|下一主題