用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 何謂一線,何謂寶校?
go

何謂一線,何謂寶校? [複製鏈接]

其實升小一是大抽奬,每間官津學校理論上都會收到相若質素的學生,所謂 band 1 2 3 的學生,比例大約是3成左右。以學生品格去看,每間學校的好與壞學生,原理上也會差不多。
為什麼有些學校會成為一線,一些是二線,一些什至淪為大家口中的寶校?
我睇過一些受家長熱捧的一線學校的升英中派位,也不過是三成多,不比二線或寶校好很多。當然校園設施大小也會影響學校口卑,但奇怪是不少出名官校校園很細,也談不上很多設施,但它們就是區內熱門之選。

中學是以學生學業成續去派的,當然有好與不好之分。小學為何也有呢?請大家指教一下。

3    0    0    0

我諗之所以成為寶校,D人會以師資,環境,同整体學生成績去比較出來. 當然唔可以沒殺寶校都有叻既學生但百分比係會少D.  因為小學冇banding 分,所以會以升中派位成績去分.

回覆:何謂一線,何謂寶校?

抽獎靠運氣,派得好與執到寶只是一線之差

其實一線既學校應該同寶校升中派位會好大差別GA WOR.  反而你話一線同二線升中派位唔差得多都還同意,  
冇錯你話個個派位入, 但本身叻既小朋友派到寶校,其實好多佢地已扣到另一間一/二線學校.

ivory0915    發表於 15-6-25 16:36

我所見的寶校是一些有教無類的學校,例如佛教背景的學校,願意收弱勢學生如南亞,自閉,讀障,過度活躍等。所以不可以教得太深,中文水平亦比較差.TSA成績不會太好.升中派位一般. 所以不授家長歡迎.本人對這些學校及老師是十分尊敬的.

phinarto 發表於 15-6-25 13:21
其實升小一是大抽奬,每間官津學校理論上都會收到相若質素的學生,所謂 band 1 2 3 的學生,比例大約是3成 ...
叫得一線, 梗係有本事train band 3生 變 band 2, band 2 生變 band 1.

寶校辨學, 未必追求成績, 只怕band 1 生變 band 3

寶校在我感覺係cut得每級1,2class, 隨時面對殺校風險
但因為少學生,所以好關注學生.

一線,主力谷,香港制度谷,肯背,就有好成績.
但如果係中遊,下遊份子可能無人理你.

兩者都有好,有唔好

回覆 AgapePa 的帖子

上世紀七十年代中,因為要解決學位不足問題,曾經有兩年, X1學校(即現時B1A)學校,每校要加多兩班,接受三年制既學生(即係現時既BAND 3學生).但事情並不如你所講,BAND 1學校教BAND 3學生,會另佢地變BAND 2或B1學生. 問題出在, BAND 3學生係追唔上BAND 1學校教程. 因為BAND 3學生參差程度太大.

phinarto 發表於 15-6-25 13:21
其實升小一是大抽奬,每間官津學校理論上都會收到相若質素的學生,所謂 band 1 2 3 的學生,比例大約是3成 ...
我哋區, 寶校 = 超過75%雙非人

一線 = 55-60% 升band 1, 學校有信心將小一時一舊飯既小朋友, 由band 3變band 2, 由band 2變band 1, 本身band 1的, 可以跨區到全港級band 1, 就係咁分別囉 我哋區谷到暈既都係得一間咋, 一直keep住60% band 1, 但派既學校唔係最靚既band 1囉, 唔係家長最最最鐘意果間。

醒目開學勳章

但偏偏好多家長又好矛盾,一邊鬧學校教得深,不夠關顧學生。要學校教得淺,又要關顧學生。一旦派入"寶校",求仁得仁,卻又要去四圍叩門。

bb67890  Agree  發表於 15-6-29 14:13

醒目開學勳章

揀學校最緊要自己去了解間學校。問下前輩家長的意見。無論一線,寶校,間間學校都有自己的特色,優點同問題。你有無信心同小朋友一起面對小學遇到的各種情況?間學校係咪適合自己小朋友,真係要自己去了解同決定。網上太多人云亦云,朋友的朋友的經歷。是否寶校,自己親自去了解。

我覺得1線校不是train band3,2生做1線,係嚇走大部份呢類學生唔好揀佢先,跟手再响大量叩門生中搵top中之top, 咁先天因素再加後天培訓, 好似啲股票越升越有咁

小兔~阿比 發表於 15-6-25 16:36
我覺得1線校不是train band3,2生做1線,係嚇走大部份呢類學生唔好揀佢先,跟手再响大量叩門生中搵top中之to ...
官津一線可以嚇走d申請? 嚇走d誇區申請者都無乜可能

醒目開學勳章

引用:Quote:小兔~阿比+發表於+15-6-25+16:36+我

原帖由 mcl203 於 15-06-25 發表
官津一線可以嚇走d申請? 嚇走d誇區申請者都無乜可能
大家一邊呻名校辛苦,一邊又一窩蜂去報名,叩門。我身邊大把朋友係咁,入咗聖家又話去叩仁立。家長樂此不疲。一線學校門口大把人,唔試唔知自己仔女勁!

開心小花 發表於 15-6-25 17:11
大家一邊呻名校辛苦,一邊又一窩蜂去報名,叩門。我身邊大把朋友係咁,入咗聖家又話去叩仁立。家長樂此不疲 ...
集齊一套....係FB分享下....係何等之涼快

醒目開學勳章

引用:Quote:開心小花+發表於+15-6-25+17:11+大家

原帖由 mcl203 於 15-06-25 發表
集齊一套....係FB分享下....係何等之涼快
不知有幾多like... 港九新界都去報... 我真係佩服佢個囡,大人見到都覺辛苦。

開心小花 發表於 15-6-25 17:21
不知有幾多like... 港九新界都去報... 我真係佩服佢個囡,大人見到都覺辛苦。

...
可能佢諗住出本叩門全集呢!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

我囡當年揀小學其他家長真係一絕.

咁好多都係新移民家長, 為求夠近, 唔使搭校車就大部份報晒荃灣孖寶之一 (我心目中得孖寶), 咁就當然收晒喇.

估唔到有港人家長都係咁報...................

大家應該明白點解寶校之名咁多年都 keep 住唔甩.

我囡派得唔好已經發晒癲咁去叩門, 個位港人家長叫我去孖寶之一............我呆晒囉, 我唔會貪近落樓過條馬路就返到學.

好彩最終叩到兩間丫.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

可以以自行收生申請人數來分類

miriam 發表於 15-6-25 18:13
我囡當年揀小學其他家長真係一絕.

咁好多都係新移民家長, 為求夠近, 唔使搭校車就大部份報晒荃灣孖寶之一  ...

你嗰邊D新移民咁得意?當年是幾多年前?我呢區新移民,絕大部份都爭入一線地區名校,所以一線頭反而最多新移民,連雙非都有,一線尾到二線,反而比較多少少香港人,我不知幾開心新移民去晒D一線頭,但因為咁樣,呢幾年一線頭派位無咁理想,因為有部份學生家庭支援唔到,引至有學校開始想辨法踢人走,收D好的插班生.

‹ 上一主題|下一主題