用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳比諾
go

將軍澳比諾 [複製鏈接]

將軍澳比諾

有冇小朋友讀將軍澳廣場比諾幼稚園, 我想我個女彤彤出年兩歲時讀呢間, 唔知好唔好呢?   

Re: 將軍澳比諾

我都好想知

hi 庭庭媽,

你個小朋友係咪出年讀幼兒園, 揀比諾係咪因為近, 我都係, 同埋佢時間好好, 可以番工前放彤彤過去, 然後放工接番, 不過因為將軍澳呢間係新開, 所以就算我上網都只係得上水總校資料, 又唔知佢派小學派成點, 所以如果有小朋友讀緊就好喇!

彤彤媽咪

hello 兩位媽咪
我囝囝現在讀緊n班, 是第一日開學讀到現在, 但9月我會同囝囝轉校, 我先前間bilok 就是因為它新開, 覺得清潔d, 也算近屋企, 如果早幾個月前答你, 我只會比30-40分bilok, 現在會比60分左右, 之前咁低分, 係因為在開學兩個月後, 被社署通知家長, bilok n 班那層未有牌, 因而停了兩星期學, 因此我對佢地印象分好差, 之後我看到bk mami 對bilok 的comment 也只是彈, 有段時間真係好擔心, 而教學方面, 我只覺得ok la, 課外和親子活動唔夠, 家長會是每學期尾一次, 我加了分給bilok, 因為囝囝常常在家提及班主任ms lee, 我覺得囝囝都算讀得開心, 而早兩天ms lee 給囝囝糖食, 囝囝問老師有冇珍寶珠 , ms lee 話冇, 但昨天ms lee 自己買了珍寶珠 給囝囝食, 我雖然不想囝囝食糖, 但囝囝說後, 我都好多謝ms lee, 有d感動, 唔知呢d資料幫唔幫都你地做決定, 因為大家好的標準也不同  :wink:

hi connie04,
謝謝你, 但我仲有D問題, 首先 n 班係咪即係幼兒班 (兩歲讀
o個D )
佢而家有牌未  
BK 媽咪彈what
你囝囝係讀全日定半日, 即將會轉去邊間  
因為其實我想彤彤讀富康德寶, 但我問過佢全日 ( 因我自已要番工, 所以要全日 ) 一定要六點前接, 但我無論如何都趕唔到, 所以我先諗比諾 ( 因佢可以最遲八點接 ), connie04, 你個 case 係咪一樣
唉! 聽完你講, 我有少少擔心tim
彤彤媽咪

好耐之前有bk 媽咪post嘅評語:http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=181494&forum=6&start=0&viewmode=flat&order=0

上年去參觀時感覺好似去咗睇樓,所以無俾個仔讀,請願行遠D!我最近亦認識咗位媽咪幫個女退學(比諾),然後插班去我仔仔間學校!現在唔知有無改善,可能先入為主,如果我揀比諾唯一嘅理由會係'近'囉!
銀羔多士焗爐:
http://blog.uncledos.com

HI CHOWKARMAN,
係呀! n 班即係幼兒班 (兩歲讀o個D )
而家有牌啦, 比社署咁唱, 如果未有牌佢地唔敢開番幼兒班個層
我囝囝讀半日的, 所以唔知全日好唔好, 9月囝囝會過海(HKSIDE)返K1
BK 媽咪彈what -  我就係之前看了AUNTIE-DOS 下便POST 出來的BK MAMI COMMENT, 那時囝囝未係好識講野, 番學唔知佢點, 嚇到我死死下,
老實講, BILOK 現在改善了不少, 但係仲係好HARD SELL, 咩都得, 咩都有, 雖然話有外籍英文老師, 同國語學, 但我覺得佢地教得唔好,   

hi connie04, auntie-dos,
唔該哂你地呀, 我會再詳細考慮, 始終我仲D有時間可以再睇, 但睇番之前D媽咪好似話聖安德肋幾好喎, 你地知唔知間學校o係邊

我都唸過聖安德肋, 它在hang hau 那邊, 即馮晴紀念小學側, 但hkd1980/mth (half day), 價錢比想像中貴, 母語教學, 一星期只有一堂英文, 我覺得太少了, 和我的理念不同, 而佢地好似冇2歲全日班的.     

chowkarman,

其實如果讀nursery可以考慮比諾,因為小朋有咁細,近D真係好D!而且全日班唔係咁多選擇。但係K1我會同佢轉校囉!

我個仔現在返nursery要行15mins,有時佢'扭計'要抱都幾係!落雨就更麻煩!

銀羔多士焗爐:
http://blog.uncledos.com

Hi all mamis,

I'll be moving to TKO plaza in July and my son is 16months old now.  I would like to put him into nursery in this coming semester.  Don't know if he is old enough to enroll and will it be too late to do so??  Also, which kindergarten in TKO will you recommend??  about how much if for half day and full day??  both my hubby and I are working class so hope to put my son in full-day otherwise might need to find baby-sit to take care of my son after school.  Thanks!!
‹ 上一主題|下一主題