用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 揀科: econ + phy + ict
樓主: 杰杰媽媽
go

揀科: econ + phy + ict [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+黃巴士+於+15-7-10+09:30+編輯

原帖由 黃巴士 於 15-07-10 發表
係好無奈。升中時候Band 2 要讀中中,但學生可能就係中文唔得所以band 2;升中四因中三名次唔夠前要讀文科,但學生可能就係文科唔得拉低名次。

黃巴士  有能力可band2直資/外國. 否則就捱下去, 另類發展.  發表於 15-7-10 12:25

回覆:揀科: econ + phy + ict

冇計,這就是香港教育

引用:+本帖最後由+杰杰媽媽+於+15-7-9+17:35+編

原帖由 杰杰媽媽 於 15-06-27 發表

咁我相信佢讀 econ, phy, chem, ict,幾科,將來考得最差應該 ...
恭喜晒妳仔終於入倒所有心儀選科,其實興趣都好重要,有興趣真係可以發揮得好d,正如我仔心儀嘅ict科好容易就能keep倒級頭幾名,所以妳仔要選econ支持佢係正確,始於係佢地讀,冇興趣好難捱架!

係,但如果學校肯俾原本咁讀返ECON+PHY+CHEM我仲開心囖,我見佢讀ECON個D,有一半都係+一科理科,真係9588,之前係冇人肯揀ECON,宜家變左大熱,攪到個個唔上唔落,學校都唔知諗咩GA,咁早就CUT左ECON+PHY+CHEM,我敢包,宜家玩多次預選, 一定唔止3個揀ECON+PHY+CHEM

黃巴士  AGREED!! 咁HIT科目, 只有3個捒- 令人懷疑有些"做假". 發表於 15-7-11 09:57

回覆 杰杰媽媽 的帖子

咁我都信當時年頭真係得3個人揀ECON  PHY  CHEM既,因阿仔返黎都話個時好少人揀ECON,個時仲係大多數PHY CHEM BIO,傳統學校黎,但考左幾次試之後D仔先知發生緊咩事,,係年尾個個都爭住揀ECON

杰杰媽媽 發表於 15-7-12 01:12
回覆 杰杰媽媽 的帖子

咁我都信當時年頭真係得3個人揀ECON  PHY  CHEM既,因阿仔返黎都話個時好少人揀ECON, ...

所以中三期間作為一個分水嶺, 對於一些遲熟(如我家孩子)的男生取決意向不利.  同學間不斷發放及接收信息,  老師, 家長的意見, 孩子一面須面對FINAL EXAM, 一面面對讀書壓力, 其實本身都十分矛盾及混亂.

係,考多2次試個個先知自己弱點,唔會再中個頭埋去,開始避,宜家變左4科最 hit之中, phy最少人揀,佢 d同學個個都話好難讀,但我仔係最好的一科。(唔計 econ,未讀過)

你要一早叫你個囡間中就要諗下將來想讀咩科,由1-8排晒次序出黎,因為年頭同年尾可以俾佢地揀既科,學校隨時都會變,以前揀得唔=最後揀得,所以要一早排定,唔係就會好似我咁,突然冇得揀好彷徨

我亞女就選擇Econ,bafs, phy, M2.
不過我有點擔心phy 科應付吾黎.
其實佢想讀bios, 不過套餐關係,bios 同Econ 撞左,但佢既分析下Econ 係比Bios 容易點,所以最後放棄bios 了!

回覆:Kittymummy 的帖子

我個仔phy,chem+??
一時話econ,一時話電腦; 我怕佢真的選電腦。 我見啲師兄考電腦的result真是一般。就算喜歡電腦科,但考試一般不如選一科有把攞高分。
星期五就知選科結果

大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

totoro 發表於 15-7-13 12:38
我個仔phy,chem+??
一時話econ,一時話電腦; 我怕佢真的選電腦。 我見啲師兄考電腦的result真是一般。就算 ...

其實真係讀落先知岩唔岩自己.
BAFS 比人唱到咩咁. 3大之一退修率最高.
不過我亞女又鍾意讀, 出結果前仲話入唔到BAFS 就轉校.
其他科如Hist, Chin histroy 佢都好高分, 但係亞女話學校專登出淺D 局人讀 ( 因為冷門少人讀).
出晒結果, 已成定局. 最後3年睇佢自己做化了.....

回覆:totoro 的帖子

ict都幾好呀! 最緊要佢鐘意,到時迫佢讀 d冇咁鐘意既,佢都冇心讀好佢

回覆:Kittymummy 的帖子

咁遲先出,點買書呀,我仔今日都放假啦

杰杰媽媽 發表於 15-7-13 15:59
咁遲先出,點買書呀,我仔今日都放假啦

上星期5 出結果既.
明天返去交書單, 8月1就可以係學校拎了.  全單9折.(商務)

點解無呢個咁common嘅組合呀?我仔都係揀Econ+Phy+Chem+M2

‹ 上一主題|下一主題