用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 揀科: econ + phy + ict
go

揀科: econ + phy + ict [複製鏈接]

本來阿仔最想讀 econ+phy+chem,但因為學校得3個人報,所以宜家話改做揀 econ 就唔可以 phy+chem.

最後只好跟佢興趣改做 econ+phy+ict+m2 (唔知入唔入到,得30個位)

想問下除左神科之外,到時 jupus報其他sci 科係咪好蝕底?  如果第時報econ又係咪要科科勁高分先有機?

(問題係佢宜家都未知自己將來想讀咩)

3    0    0    0

econ+phy+chem依果組合十分common, 咁奇怪, 只有3個人報?? 會否考慮與老師查證是否是咁少??

黃巴士 發表於 15-6-24 12:02
econ+phy+chem依果組合十分common, 咁奇怪, 只有3個人報??

又係喎樓主囝囝學校係咪女多過男?係咪而家選Phy+Chem就吾可以選econ?睇其地post有Phy+chem好過Phy+econ。

回覆:揀科: econ + phy + ict

係,我都問,咁普通既野都做唔到,一句因為小人咁揀,鬼叫阿仔又一定要 econ,最後只好咁排

黃巴士    發表於 15-6-24 20:09

最攪笑係,到真正揀科時,阿仔同我講,好多之前預選冇諗住揀 econ既,宜家話要揀 econ,,即係變左好多人要放棄 phy/chem, 佢一句話大愛為左所有人都可以入到想入既科,就要犧牲 左成績好既學生既意願

開臨時會時主副校係同我地講得3個人預選時揀econ+phy+chem, 講真 d仔半年前鬼知自己想點咩,又唔知讀得唔好既,到最後咪又改。。。。。宜家咁改,到最後可能仲多人入唔到想入既科呀

引用:本來阿仔最想讀+econ+phy+chem,但因為學校

原帖由 杰杰媽媽 於 15-06-24 發表
本來阿仔最想讀 econ+phy+chem,但因為學校得3個人報,所以宜家話改做揀 econ 就唔可以 phy+chem.
杰杰媽,時間真係快又到妳仔選科啦,econ+phy+ict+m2就係我仔當年嘅選擇(又係冇得讀phy,chem), 你地得30個位咁少嘅 。

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

佢話政府減老師呀,出年冇人教m2,由年頭仲話2班cut 到宜家得返一班,真係好 mon水,我仔踩介,真係睇佢做化,如果冇埋 m2, 我真係冇眼睇啦!

最衰係佢突然先改組合,年頭仲可以 econ+phy+chem, 年尾就話唔得

引用:佢話政府減老師呀,出年冇人教m2,由年頭仲

佢話政府減老師呀,出年冇人教m2,由年頭仲話2班cut 到宜家得返一班,真係好 mon水,我仔踩介,真係睇佢便 ...
有冇M1?d選擇好似越來越少

冇,全級只有一班 m2,冇其他,全年全級頭個35個 maths最高分先有得讀,其他人就得 maths only

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

我唔記得你仔宜家中幾,讀得開心嗎?

引用:我唔記得你仔宜家中幾,讀得開心嗎? +

我唔記得你仔宜家中幾,讀得開心嗎?
S5啦,好快,明年就考dse,當年冇得讀失晒方向,好彩而家已經揾倒目標,知道自己打算點,好多野可能整定

咁都好 d, 我好怕佢得一科 sci將來如果報理學院會蝕過人好多,你仔仔打算大學報咩呀

引用:咁都好+d,+我好怕佢得一科+sci將來如果報理

咁都好 d, 我好怕佢得一科 sci將來如果報理學院會蝕過人好多,你仔仔打算大學報咩呀 ...
佢已經冇咩可以㨂,econ佢都OK但唔打算行呢條路,太多人讀競爭亦大。我仔而家修ICT, 興趣都係呢樣,佢目標係考入大學主修電腦,亦打算響呢行發展。應係餓唔死嘅

引用:咁都好+d,+我好怕佢得一科+sci將來如果報理

咁都好 d, 我好怕佢得一科 sci將來如果報理學院會蝕過人好多,你仔仔打算大學報咩呀 ...
其實最緊要考好4cone,如果唔係要讀咩神科,econ+phy+m2都已經好多選擇。

但我好多做 IT  OU 同學同我講,千萬大學唔好讀電腦,香港已飽和,人工開始向下,好多人得 萬幾蚊

問題就係可能入唔到 m2,反而我最怕呢樣,有可能真係差幾名,今次考前已幫盡佢操數,請左成個星期假,真係唔得都冇計啦,派左卷,所以估到 d,宜家睇其他人有冇勁到啦

引用:但得好多做+IT++OU+同學同我講,千萬大學唔

但我好多做 IT  OU 同學同我講,千萬大學唔好讀電腦,香港 ...
It 入面都有好多工種,電腦工程都係,我對呢行唔太熟,但又唔係一定咁差嘅,我見it人才雖求都大,真係冇乜邊間公司會唔請it ,如果大電腦公司就更加啦!我公司請返黎最差都近兩皮,不過見佢地真係好鬼得嫻。不過將來做唔做倒都要睇佢彩數啦…

開大會時我有問學校,如果真係入唔到 m2,可唔可以自修之後學校代報,佢話正常係唔得,冇先例,但佢話以前都試過有同學出面學晒日文,俾到證明有能力考好,個次係唯一一次破例代報 dse, 我自己大學主修 maths,有信心可以教佢考好 m2,到時叫學校同佢考校內試,睇下得唔得,如果到時佢肯代報我都冇咁煩,最多自己辛苦 d

係好死得閒,佢地可以日日係公司做功課/睇 notes
‹ 上一主題|下一主題