用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇理羅士一問
樓主: cmchang0927
go

庇理羅士一問 [複製鏈接]

cmchang0927 發表於 15-6-24 13:55
回覆 cmchang0927 的帖子

打聽到上年好似3 to 4 dgs, 6 to 7 marymount, 幾個去st stephen’s girls, 2 個 ...
應該仲有啲去咗 ywg,ywg & bps 都係好多同學自行首選。
係咁意計都有十個八個經自行入其他津校,你女頭五喎,絕對可以進取啲。
我女當年頭二十都未必到,自行兩間都冇揀直屬。
反正有乙一包底。
bps 年年都有唔少同學有得面試的,包括好些唔係 4A。

引用:回覆+Bettyblue+的帖子 哦!我明白了!只是

原帖由 cmchang0927 於 15-06-25 發表
回覆 Bettyblue 的帖子

哦!我明白了!只是其中一part, not solely depends on the grades! Thanks!那請問知 ...
你係唔係想問:樂器教嘅級試有分加?

回覆 Rattie 的帖子

Thanks Rattie。。好在點都有乙一頂住。。我只係覺得隔離好辛苦,聽聞D女仔日日功課做到兩三點,日日不是quiz就dict,唔合格每科要寫150字reflection。。我只希望阿女初中時舒服少少,雖然隔離都係校風好好的好學校。。

回覆 bb560 的帖子

係呀係呀我女運動係打下排球,但音樂佢幾有興趣,所以樂器都有考下级。

引用:回覆+bb560+的帖子 係呀係呀我女運動係打

原帖由 cmchang0927 於 15-06-25 發表

係呀係呀我女運動係打下排球,但音樂佢幾有興趣,所以樂器都有考下级。
應該你講嘅都有D分,幾多就唔知啦!不過,以你囡嘅條件,我覺得唔只有得interview,直情係收梗!其實個個家長揀學校都有唔同睇法。唔好話係bps,就算一D神级直資,我以為有條件嘅同學(可以報),都無報,所以我覺得你可以大膽D。你囡間直屬中學應該都好多人想入喎,、、、、你用乙一守尾門羅!p.s. bps都有幾個樂團!

cmchang0927 發表於 15-6-25 12:12

Thanks Rattie。。好在點都有乙一頂住。。我只係覺得隔離好辛苦,聽聞D女仔日日功課做 ...
每年都會有三幾個同學入到 bps,係咪收硬我唔敢講,畢竟精英們來來去去揀嗰幾間
我識得兩個家長去到盡乙一都冇揀直屬,兩個都得償所願,但等待嘅時候亦實在太過驚嚇
隔離中學只是初中時太多科目要兼顧,自然要付出比較多時間去應付,我見朋友女兒們都適應得唔錯,高高興興的返學去,可能都只是做媽咪的看著心痛吧。其實去到高中咪一樣係 4 (主) + 3 (選修)

cmchang0927 發表於 15-6-25 12:12

Thanks Rattie。。好在點都有乙一頂住。。我只係覺得隔離好辛苦,聽聞D女仔日日功課做 ...
cmchang, 你女女o個間是在跑馬地, 是嗎?
Don't worry!Be happy![/color purple]

仲有兩次呈分,現階段都係plan下先。。。你知啦,小朋友D野,做啱錯兩题數又隨時9x變8x,可能到時interview又口窒窒希望之後都好運啦

乙一不㨂我們,真係嚇到放榜日。。

Yes。

cmchang0927 發表於 15-6-25 16:38
Yes。
cmchang, 你可直上的中學, 是我心儀比囡囡的其中一間中學!
真的, 很辛苦嗎?
可否講多些?

Don't worry!Be happy![/color purple]

回覆 chingbb 的帖子

我都係聽今年f1媽咪話功課多,測驗多。不過校風一定好好,番學係開心的。
如果考不到其他,阿女過去都好值得高興。
我只是想阿女多D時間繼續玩音樂。

cmchang0927 發表於 15-6-25 16:37

乙一不㨂我們,真係嚇到放榜日。。
當年我睇住個阿媽喜極而泣,雖然唔知係自行定大抽獎,個位都係得來不易

BPS都好辛苦的;我女跳舞的同學在 Cannosa以全級頭幾名入BPS成績好勁;又系DANCE TEAM支柱........真系高人.........但入了BPS后舞都少跳了;上次見到 話好多好多PROJECT

avbee 發表於 15-6-30 10:15

BPS都好辛苦的;我女跳舞的同學在 Cannosa以全級頭幾名入BPS成績好勁;又系DANCE T ...
上了中學, 對於其他野, 會唔會小左時間?

醒目開學勳章

引用:回覆+cmchang0927+的帖子 BPS都好辛苦的;

原帖由 avbee 於 15-06-30 發表

BPS都好辛苦的;我女跳舞的同學在 Cannosa以全級頭幾名入BPS成績好勁;又系DANCE T ...
中幾?

回覆 CrabPincers 的帖子

今年中一升中二

回覆 chingbb 的帖子

一定會;所以中學前考完鋼琴先......中三四舞都可能無時間跳

係咪無2nd int 自行多數沒希望?  要靠大抽獎?

但我有同學在中西區女校考 1X/150 ,去BPS 沒有機會 INTERVIEW
‹ 上一主題|下一主題