用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇理羅士一問
go

庇理羅士一問

不好意思,想請教一下各位bps自行第一round是否要中英數常4A才有機會面試?thanks

最緊要睇全港排名及課外活動

cmchang0927 發表於 15-6-23 23:01
不好意思,想請教一下各位bps自行第一round是否要中英數常4A才有機會面試?thanks
...
自行先睇全港排名,如果排名低,機會好微。

我有此疑問因為有家長曾去過bps去年的talk. 她説校長説成績表上,egA=5分,B=4分etc。。而入表的人大部分都是4A, 所以聽來4A好像minimum requirement.我見有些學校卷易些,易拿A,而有些则85分以上已拿A。相對下,我們學校九十分才拿A,而四A的可能全級只有一人。所以我想是不是放棄入表好呢?(我女五下第一次呈分3A1B,約全级頭五內)。

引用:我有此疑問因為有家長曾去過bps去年的talk.

原帖由 cmchang0927 於 15-06-24 發表
我有此疑問因為有家長曾去過bps去年的talk. 她説校長説成績表上,egA=5分,B=4分etc。。而入表的人大部分都 ...
咁,舊年你囡學校有冇人(或幾人)入bps?是否自行入?我囡間小學又係出得深,A都係要9O分。我估,只係我估姐,有人係3A1B加特異功能入(但睇佢中一測,考成績,似係自行入)。

自行階段報學校, 中學都會向教育局查詢學生既全港次第, 唔會只睇學校成績表上既成績,bps每年大約200人面試。

Daddle    發表於 15-6-24 11:19

回覆 bb560 的帖子

都有兩人入但不知自行or抽奬入

唉。。咁如果呈二如果幸運再考到差不多成績,都不知試好。。老實說,我校歷年拿4As的一兩個,都去dgs了。希望bps會睇埋教局名次。。

cmchang0927 發表於 15-6-24 11:02
唉。。咁如果呈二如果幸運再考到差不多成績,都不知試好。。老實說,我校歷年拿4As的一兩個,都去dgs了。希 ...
唔使咁担心...學校識分別不同小學既Grade
我小朋友果間係95分先有 A ~~~

引用:回覆+bb560+的帖子 都有兩人入但不知自行o

都有兩人入但不知自行or抽奬入
你囡間小學係東區?

係唔係要4A + 頭三名? BPS 有冇得叩門?

在灣仔區,有直屬中學。所以小學部沒有把升中資料公佈,我們只是從歴界媽媽口中打聽。。

回覆 cmchang0927 的帖子

打聽到上年好似3 to 4 dgs, 6 to 7 marymount, 幾個去st stephen’s girls, 2 個bps,1 to 2 st paul convent 其他大部分番中學部。

引用:回覆+cmchang0927+的帖子 打聽到上年好似3

回覆 cmchang0927 的帖子

打聽到上年好似3 to 4 dgs, 6 to 7 marymount, 幾個去st stephen’s girls, 2 個 ...
你囡間小學嘅學業水平咁高,你剛才講個幾間都可以諗啦!我覺得你可以大瞻D,不過要小心處理面試依關,(我唔係針對bps,或個别學校)因為我真係有見過有高學業水平嘅同學,衰係面試!嗰個同學面試過兩三間直資加一間自行,都衰咗!(當然,自己間直屬中學ok)

有個英中校長話, 佢地有好科學的方法去評估校內成績, 佢地點會唔知每間學校的幾多分才是A, 和A的難度.

引用:不好意思,想請教一下各位bps自行第一round

原帖由 cmchang0927 於 15-06-23 發表
...
有無咁難呀?家姐如果係BPS讀緊,細妹就已經有得in啦,好得意,有d似小學咁

咁校長在簡介會中提及的以grades來計分制,可能不是真的?

王國會長

cmchang0927 發表於 15-6-24 11:02
唉。。咁如果呈二如果幸運再考到差不多成績,都不知試好。。老實說,我校歷年拿4As的一兩個,都去dgs了。希 ...
bps 係睇教局排名喎

校長講個grade系計好少分,即使人家中英數都85拿3個A,你中英數都89拿3個B,都是少3分吧!只要你在教統局的成績次第髙和課外活動有奬便有勝算

回覆 Bettyblue 的帖子

哦!我明白了!只是其中一part, not solely depends on the grades! Thanks!那請問知不知道bps着不着重樂器?thanks