用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學數學
go

小學數學 [複製鏈接]

如何改善小一數學?

2    0    0    0

rainrain613 發表於 15-6-19 18:31
如何改善小一數學?
指邊方面?詳細d

引用:Quote:rainrain613+發表於+15-6-19+18:31+

原帖由 mwfwinnie 於 15-06-19 發表
指邊方面?詳細d
指解題

rainrain613 發表於 15-6-20 04:05
指解題
無辦法, 首要改善中文, 然後, 做功課時多D同佢一齊做, underline D重點字教佢睇, 唯有係咁。其實小一、二題題差唔多, 做多D, 講多D就得。

醒目開學勳章

E C 係小一數學文字題?
如果無教深, 買D 坊間的數學卷做, 多做幾次, 就會發現其實來去去都幾種 : A + B , A+ B + C,  A+A+A, A -B, A-B-C.

只有多做,我仔从k2开始就做小一的数学了,现在六岁已经一听就知道怎么做,根本不用讲解,不过也有一些字会看不懂

little_yolky 發表於 15-6-23 14:06
無辦法, 首要改善中文, 然後, 做功課時多D同佢一齊做, underline D重點字教佢睇, 唯有係咁。其實小一、二題 ...
改善中文最重要

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-6-23+14:06+

原帖由 王家爸爸 於 15-06-29 發表
改善中文最重要
你說對。

回覆:小學數學

拆題,圈重點字,箭咀主動去被動,寫返條式出來。

anixon  我都係咁教   發表於 15-7-1 14:28

lok1211 發表於 15-6-29 14:12
只有多做,我仔从k2开始就做小一的数学了,现在六岁已经一听就知道怎么做,根本不用讲解,不过也有一些字会 ...
能夠K2已經超前教的,能力根本比較高,能力稍低的如我仔的連K2基本的數數到二十,老師另外單對單再教,家裡再教都未掌握不到,升上小一,我每天要用一個多鐘再教當日所學的東西,這不是做多d就解決到的

LeeCC 發表於 15-6-30 10:51
能夠K2已經超前教的,能力根本比較高,能力稍低的如我仔的連K2基本的數數到二十,老師另外單對單再教,家裡 ...
其實K2/K3時既數學能力同小五/小六時既數學能力無嘜直接關係。

MASAYA  同意  發表於 15-6-30 23:54

引用:Quote:LeeCC+發表於+15-6-30+10:51+能夠K2

原帖由 王家爸爸 於 15-06-30 發表
其實K2/K3時既數學能力同小五/小六時既數學能力無嘜直接關係。
有架。係先天數量感的問題。唉,我仔都好唔掂。

回覆 LeeCC 的帖子

说实话,我从仔出生五个月就开始给他闪卡数学,教到快两岁就没教,因为他开始会抢卡片,我就不想教了,后来三岁就突然会加减数,到后来四岁自己想学乘除法,现在会百位数乘一位数,千位数除一位数,用心算。学了一年半的珠心算,到了四级,十月份就要停,学太多到小学也用不上,而且珠心算是专注力

lok1211 發表於 15-6-30 11:42
回覆 LeeCC 的帖子

说实话,我从仔出生五个月就开始给他闪卡数学,教到快两岁就没教,因为他开始会抢卡片 ...
這咪就系能力差異囉,我個仔六個月大連三個月的benchmark都過吾到關,我地系度騰緊系咪智力有問題,人地五個月教閃卡

LeeCC 發表於 15-6-30 10:51
能夠K2已經超前教的,能力根本比較高,能力稍低的如我仔的連K2基本的數數到二十,老師另外單對單再教,家裡 ...
阿仔細哥陣都係1~10都數錯哂文字題小一 叫佢記啲重點字
好似 比 共etc 同佢一齊做 留意啲重點字 唔明就畫圖 或用棋比佢執 等佢形象化啲
解題有時係見到堆字就怕 要慢慢克服 有耐性 小朋友由Bb上小一主要係適應 唔好攪到佢怕咗無興趣

我曾經問過一個俄羅斯數學科學家如何學好數學,他直接說是天生的。我又問個一位航空公司chief engineering, 他都好直說系叻就叻。

如果只應付學校考試,操多幾次就會高分。

小兒幼稚園學珠算幾個月,計數明顯快在好多。

老師話佢唔使一分鐘就識成數,一點就識,但小兒唔可座定定操練。

學珠算系會令心算快,但缺少了理解。小兒幼稚園學了朱算就習慣用了,唔會用其它方法計數。但計數要理解和能舉一反三同樣重要。

停了朱算,小朋友數學馬上退步,出現了過渡期,要過幾個月才能適應返小學教法。現在先能理解,和舉一反三。

現在小兒除了識小學數,亦識朱算。明白數學有多種方法計。他做功課計數叫我收聲,他話要用自己方法計。

最開心聽到衣句,自己計。

最後,希望小朋友喜歡數學,電腦,科學,將來條路會易行一點。

Chris852 發表於 15-7-1 23:33
我曾經問過一個俄羅斯數學科學家如何學好數學,他直接說是天生的。我又問個一位航空公司chief engineering, ...

數學叻吾叻系天分,吾叻的勤力只可以跟到進度,有天分的吾使教靠自己領會,我自問自小有數學天分,初中無任何訓練可以代表學校參加奧數比賽,A level 讀兩科數都輕輕鬆鬆,老公大學都選修數,但點知個仔數感弱,理解力較同齡低,我們無奈接受,幸好我倆的數學根底好,每次他學習數學遇到困難,我們可以很快知道他在哪一點塞住左,也可以想到不同方法教他幫他補底

最怕聽到一些家長不明每個孩子能力差異,一聽到有人話自己孩子跟不上,矛頭就指著家長吾識早教,你看我女小一會做小六數,都系因為自己識教,個個小朋友都可以,讓你孩子給我教都可以做到,我話我驚他會激死你啊

肯教,都要小朋友接收到,受到先得架

回覆:Olympian 的帖子

同意數感是天生的。識人個仔K3自學,懂得計小學三年班的數。咁有點?
講呢d野,其實唔會幫到能力稍遜的小朋友。

前幾天跟一位老師傾過,教我多用圖像教個仔,我個仔弱,老師說要跟他備課。(老師補充能力ok是不需備課。)

我個仔學了兩期珠心算,心算一點也沒有進步過。最後跟唔上冇學。停學後數學一點也沒有差過,都是老樣子。只是打擊了一點自信。現在自己教,還可以。

我覺得小朋友要開朗自信,能面對逆境,有自學能力將來條路會好行好多。

認同兩位,好多家長都教早一兩年,唔明點解你个仔咁差唔學我早d教,重點係你个仔聰穎,但唔係个个小朋友都聰明,弱既小朋友想教多d都未必明。
‹ 上一主題|下一主題