用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 茘枝角天主教小學還是德雅小學?
go

茘枝角天主教小學還是德雅小學? [複製鏈接]

獨女,性格開朗但慢熱,不太自信要常鼓勵。邊間會較適合我囡囡呢? 另老師愛心,學術上及升中派位會那間比較好?請賜教!Thank you!

4    0    0    0

hklbj 發表於 15-6-16 09:30
獨女,性格開朗但慢熱,不太自信要常鼓勵。邊間會較適合我囡囡呢? 另老師愛心,學術上及升中派位會那間比較 ...
如果錢唔係問題, 德雅.

德雅一向對學生較關愛, 德育亦出色, 學術亦高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

德雅

回覆:茘枝角天主教小學還是德雅小學?

多謝大家的解答😊

另借問,如果女女好動,健談,愛表現自己,但坐唔定,會否唔適合,謝

但如你囡囡十分好動,會否不喜歡校舍咁細,無乜活動空間?

要放棄德雅,其實都係一個十分困難的決定,特別係囡囡。。。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:要放棄德雅,其實都係一個十分困難的決定,

原帖由 奥脫福 於 15-06-17 發表
要放棄德雅,其實都係一個十分困難的決定,特別係囡囡。。。
其實茘天同德雅的校風,學術真的爭好遠嗎?

hklbj 發表於 15-6-17 10:46

其實茘天同德雅的校風,學術真的爭好遠嗎?

唔熟荔天,不敢妄下判斷,不過在31、35和48網,每個網只有
一至三間學校會令我考慮放棄德雅。(以女仔黎講)

另外亦不用懷疑德雅的校風和學術,德雅的同學在區內甚具競爭力。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:另借問,如果女女好動,健談,愛表現自己,

原帖由 SWEETANN 於 15-06-17 發表
另借問,如果女女好動,健談,愛表現自己,但坐唔定,會否唔適合,謝

...
大女讀緊荔天,感覺其他同學普遍是開朗活潑好動,老師亦較喜歡主動,對自己有自信嘅學生。

回覆:bbchoi 的帖子

請問你對茘天評價如何?

引用:獨女,性格開朗但慢熱,不太自信要常鼓勵。

原帖由 hklbj 於 15-06-16 發表
獨女,性格開朗但慢熱,不太自信要常鼓勵。邊間會較適合我囡囡呢? 另老師愛心,學術上及升中派位會那間比較 ...
至緊要小朋友學習能力如何,因朋友囡讀,話小一已背默,課程好有系統,好谷,頂吾順讀一年走了。但另一 朋友囡好受谷, 學習能力高,反而讀得好兼小四轉入另一band 1A中學既附屬小學。

回覆 bbchoi 的帖子

我比較喜歡荔天小壆第一校社大
第二佢用電子敎書,不用帶咁多書
第三升中好好

引用:請問你對茘天評價如何? +

原帖由 hklbj 於 15-06-17 發表
請問你對茘天評價如何?
當然喜歡啦
讀得書嘅,老師比好多機會學生出外比賽;
讀書成績麻麻嘅,會發掘佢地體藝天份。
二年班開始會盡量安排每人都有職務,培養責任心及互助精神

回覆:bbchoi 的帖子

如有細囡跟尾,大家會選荔天放棄德雅嗎?

回覆:Bvkumamama 的帖子

有細囡跟尾,一定選津校荔天。荔天是深水埗網數一數二津校,很多40網家長想入都入唔到。

德雅是校風好。如小孩是Band 2 學生,德雅有一條龍直升中學。

回覆 bbchoi 的帖子

thanks for your inform
my daughter 今年入學

回覆 chanti 的帖子

好谷是否指德雅?

德雅谷,但講中學派位,我覺得同德雅唔係差好遠。當年我都有留意荔天,睇左佢派位,唔少派去我母校上智。再睇啲學生,活潑同醒目(對比我參觀另一間深水埗hit津校,果間谷到啲學生好無活力,有啲木獨)。

如果有細跟尾,我諗都唔諗一定係荔天。

好多私校為保收生,投家長所好,課程愈教愈深,根本唔係為教好小朋友。

‹ 上一主題|下一主題