用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 今日去健康院姑娘話我個仔肯定係資優生 ...
go

今日去健康院姑娘話我個仔肯定係資優生 [複製鏈接]

我個仔今年三歲零四個月,一歲嘅時候識得背A-Z大細楷,一歲半識得用英文由1讀到100,兩歲識加減數,兩歲半識英文拼音,成本英文故事書可以讀晒出嚟,識得寫自己個名同少量中文字,英文字全部大細楷識得寫,三歲識得乘數至雙位數,但咁耐以來全部無師自通無人教佢,佢有一排揸住個計數機玩咗成個月,又有一排揸住個鐘自己不停教時間就學識左個鐘點睇幾多點,兩歲幾自己揸住本字典喺度玩,平時佢同我哋啲大人玩嗰陣轉數好快,UNO同接龍已經識點去贏,但係佢一啲都唔玩玩具又唔同同年齡嘅小朋友去玩,依家三歲零四個月我哋帶咗佢去健康院,將佢嘅嘢同姑娘講,姑娘同佢做咗一啲測試,之後話佢程度已經去到小學二年班,話我地個仔絕對係資優生,而家太細個冇地方可以跟進,但係父母應該要小心去栽培佢,姑娘話出邊有一啲比資優生父母讀嘅課程介紹我哋去讀,姑娘仲提醒我哋個仔好快會超越我哋,所以應該會特別難搞云云。
   3    0    0    1

醒目開學勳章

引用:我個仔今年三歲零四個月,一歲嘅時候識得背

原帖由 mikepanda 於 15-06-15 發表
我個仔今年三歲零四個月,一歲嘅時候識得背A-Z大細楷,一歲半識得用英文由1讀到100,兩歲識加減數,兩歲半 ...
多帶他到圖書館及各博物館科學館

父母讀下相關嘅課程係好嘅,除知識層面外,識多啲家長,係好好嘅支援伙伴,無論情緒上同資源分享都係好事

十歲以下都適宜開始多接觸大自然,認識運動的好處

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果方便的話,可加入資優教育學校嘅家長同儕支援小組,有分中小學,相信你有興趣的話,參與小學組都得
不過上埋6月就放暑假,下一次係9月頭,每個月第一個星期三晚有聚會,到時有HKAGE職員講解一d大家相關/有興趣嘅topic

另外亦會有d講座,講資優兒特性以及處理方法
恐龍家

回覆:mikepanda 的帖子

估計IQ至少140!!好犀利!恭喜你,要好好培養EQ及人格情緒,智力及學業方面佢會大量自學,不心太費心。最緊要教好佢點做人,呢個至係佢將來有冇前途的關鍵。記住,甲級罪犯及社會尖子的分別!

kat0318    發表於 16-7-21 13:37
swmami   Most parents tend to focus more on their children's intellectual ability at their young stag   發表於 15-6-21 23:42

我個仔今年三歲零四個月,一歲嘅時候識得背A-Z大細楷,一歲半識得用英文由1讀到100,兩歲識加減數,兩歲半 ...
嘩,你小朋友好勁呀

回覆:今日去健康院姑娘話我個仔肯定係資優生

你小朋友情緒好唔好呢?

實係資優,不過聽到有點頭痕,實在走得太快了,會miss了玩「低能野」的童真及快樂。

其實係工作以外我都鍾意玩低能野,都唔知點解會生咗個咁嘅仔出嚟

真的有好處也有壞處 , 好處是你會覺得都不需教他,他自己會學,省了補習的钱及時間,學習方面很好沟通,稍解釋他就會懂或是自己找答案,而後來,甚至要學習他正在接觸的, 否則就少了個話題,甚至慢慢會覺得跟不上他

壞處是,這樣的孩子學的東西快也多,有時候說出來的話可能會嚇你一跳,覺得這樣年纪的小孩不應有這樣的想法,少了一些童真

但怎說,都是自己的孩子,能給的就給他,健康快樂更重要,而情商真的比智商重要的多,但是,智商高的, 一般情商會差些

真是好叻,數學一定是資優

我都想知:
你小朋友情緒好唔好呢? X2

我想分享一下,在六歲前,評估之前,係父母原來嘅培育方向成就左一個gifted child, 如果因評估而改變方向,或過份專注知識層面,後果未必盡如人意。

kat0318    發表於 16-7-21 13:38
chantecaille    發表於 15-6-22 09:36

mikepanda 發表於 15-6-15 23:51
除左學野快之外, 無其他特別事幹? 例如固執, 唔理人, 自己好專注咁玩或研究, 叫佢都唔知.

要注意佢同同齡朋友的友情發展關係,我呀女資優,好難同朋友仔溝通到,佢想法太多太成熟,近來帶佢去睇心理醫生,仲話佢自我優越感太強,要去學同人溝通相處,我係凡人,都俾佢煩死。無計,鬼叫係自己細路。

他真的一點童真也沒有,說話很大人,話人唔啱,又會教返你轉頭。n班開學時佢有嘗試同同學傾解,問人加減法,無人識答佢就開始吾同人玩。。。

他份人好固執,話甘就甘,都幾難改變佢諗法。好容易發脾氣,真好多口水先搞得掂。有時罵到佢喊問佢有無錯好堅持自己無錯,都幾難搞。

開始閱讀未? 好快可自學!

‹ 上一主題|下一主題