用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 Kids playhouse鍾sir課程感失望(長篇)
樓主: YAN.BABY
go

Kids playhouse鍾sir課程感失望(長篇) [複製鏈接]

咁細個, 搵個好叻而無心教既人係無用架. 其實佢要學既野, 個個都識教, 不過有無愛心就好大分別!

引用:咁細個,+搵個好叻而無心教既人係無用架.+其

原帖由 queenie1985 於 15-07-17 發表
咁細個, 搵個好叻而無心教既人係無用架. 其實佢要學既野, 個個都識教, 不過有無愛心就好大分別! ...
1個鐘, 10個小朋友, 照顧又唔好, 房係大, 不過都好多人, 果時到做運動果個環節, 我同女都係新黎, 行得慢啲啲, 鍾生已經ignore 左我個女, 仲話唔想做就唔好做, 唔係帶住個女我真係想問候佢

參加playgroup 係想個小朋友有啲野玩, 唔係貼錢買難受, 呢個post 大家要 keep 住 up, 希望唔好再有家長受害

我真係想知呢個鍾生咁搵錢, 佢會唔會過意唔去

呢間嘢响邊度? Sorry, 懶得上網搵.

回覆:Kids playhouse鍾sir課程感失望(長篇)

我仔由8個月上到2歲幾。鍾sir其實好細心,我仔係怕羞表現唔好的,佢冇迫佢做野,亦迫唔來,但放學後都好肯私下提點我地點處理。

我上過其他PG,覺得呢個貴得黎有不同元素,理境乾淨舒服,一個價錢教小朋友教埋父母,我在家同仔玩咩都係由PG學到演變出來,discipline都係。

後來上英文班,佢太鍾意miss Sally,就唔肯上鍾sir,不過撞到佢,佢都會問候下,又教下我地咁喎。

我仔由一開始爆喊唔玩swing,鍾sir有解釋點解迫佢試,因為發展前庭,但如果你唔鍾意,佢都冇問題,不過試左幾個月,佢後尾最鍾意

我見過佢請個D MISS.  個個都化行妝, 指甲長又尖.  仲有D放工即刻SMOKE.  間野連軟地墊都唔捨得舖, 用D超平膠隻.  我個仔善低幾次, 仲話我做咩唔幫佢穿防滑SOCKS.  又貴又垃圾!!!!!!!   上堂更差, 又悶又無FUN.  

我地上過8間PLAYHOUSE, 佢係最差.

引用:咁細個,+搵個好叻而無心教既人係無用架.+其

原帖由 queenie1985 於 15-07-17 發表
咁細個, 搵個好叻而無心教既人係無用架. 其實佢要學既野, 個個都識教, 不過有無愛心就好大分別! ...
係呀, 好認同妳! 所以現在開始幫囡囡揾幼稚園時最重要嘅comment係老師有冇愛心

引用:我仔由8個月上到2歲幾。鍾sir其實好細心,

原帖由 gorlie 於 15-07-18 發表
我仔由8個月上到2歲幾。鍾sir其實好細心,我仔係怕羞表現唔好的,佢冇迫佢做野,亦迫唔來,但放學後都好肯 ...
我囡囡同妳仔仔有d似。 我囡一到swing會爆喊, 差唔多次次都喊, 之後我老公swing住排隊玩, 佢先唔再喊。 完全係我倆幫佢克服呢個item.   而我囡又係好鍾意Miss Sally堂, 上課好自如, 開心!

引用:有咁差嗎?+可能我囡係被讚果個,所以我又

原帖由 sakbbjaijai 於 15-07-16 發表
有咁差嗎? 可能我囡係被讚果個,所以我又覺得ok...
X 2

不過已經係三,四年前的事
我又幾 ok鐘sir, 學你咁講,可能個女係被讚的那個…………

回覆:Kids playhouse鍾sir課程感失望(長篇)

佢個人好假,得個名,勿浪費金錢時間報名啦

呢間野唔覺得值咁貴,我一睇個價錢即刻冇興趣(怕物冇所值)

回覆 andyan324 的帖子

佢係親自教既唔係請人,會教家長方法點教小朋友,我又覺得幾好,個個要求唔同,我覺得自己試多d比較就知適唔適合

sakbbjaijai 發表於 15-7-16 01:00
有咁差嗎? 可能我囡係被讚果個,所以我又覺得ok...

X3
大囡囡一歲便跟鍾sir學習。直至大囡入讀n班。最初,囡囡哭了一個月。但哭的時間越來越短。她學會接受陌生的環境和陌生的鍾sir。這些日子,我們在家仿效鍾sir活動,碰杯cheers,swing,手放後,run-and-stop 等等。有時,大囡囡不跟指令,我也模仿鍾sir握着囡囡手,另一隻手示意stop。讓小朋友也知道大人的心意。若小朋友養成公主病便麻煩了。
坦白而言,讓囡囡在大班小朋友圈活動,是家裡做不到的。雖說鍾sir偶然說說名校收生面試的情況,但也只是分享其他家長的經驗,他活動的方針仍是協助小朋友去思考,同時指導家長在課後延伸。

細仔也在1歲跟鍾sir學習。不兩個月,已被鍾sir留意。不是因為囝囝叻。相反,囝囝專注力不足。課後,鍾sir時而提示指導我們。還建議到協康會找專業意見。鬧和強,是幫不了囝囝的。他需要‘多’提示。跟了大半年,囝囝也能手放背後,也會cheers, swing。等待和排隊則差少少,但等的能力也見進步。

現在大囡囡在kids playhouse旁的畫室學畫,囝在協康會跟進中。大囡偶爾偷看鍾sir門口,她仍記得以前愉快的回憶。細囝經過門口,也會手指指,以片語示意要入內。

鍾sir的活動和指導下,小朋友要學習大伙兒活動,互相接觸。學習團體生活有先有後要忍耐,等待和守規。困難(如筋斗)要面對,失誤中學習。在可控制的環境下,讓小朋友經歷。那未必是甜味。

2年前報過, 鐘sir 冇愛心,
冇耐性, 上左2堂, 冇再去

嫣爸爸  記得兩年前,囡囡班有個男仔,母親不滿鍾sir時常最後才叫他的小朋友活動。面子問題,而沒再上學。新來的,   發表於 15-11-9 18:54

回覆:pasucheung 的帖子

鐘sir 是否冇乜頭髮生左個仔冇耐果個?瘦高高的

引用:鐘sir+是否冇乜頭髮生左個仔冇耐果個?瘦高

原帖由 luvgaga 於 15-11-14 發表
鐘sir 是否冇乜頭髮生左個仔冇耐果個?瘦高高的
佢有肚腩吖!

‹ 上一主題|下一主題