用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

1-1-1 [複製鏈接]

我和朋友打電話問左幾間一綫官津校。
全部都話要1-1-1,否則收到叩門資料都係擺低一邊!
唉,邊有咁多條1呀!

2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

佢地想cut人,唔想處理咁多申請嘛
恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

一線多數係, 都唔怕收唔到人, 亦唔係全部
我只知唔申請就肯定係零

eaubobo 發表於 15-6-5 11:39
唉,邊有咁多條1呀 ...
有名氣既官校其實真係唔易叩. 佢地小一收叩門生唔一定收盡最叻. 先過111呢關咁已經可以篩走一堆人, 老師又可以見少D人, 估做少D野, 到時係111個班入面揀D啱心水就得.
你會話, 可能111個班唔係好叻喎, 咁第日升中學績唔理想咁點算?
少同學校擔心, 以學校名氣, 就算學校唔谷, 都起碼有1/3家長會谷佢地既仔女, 再加上年年都有人慕名而去插班, 每年插一D勁人, 小一下學校至小四下學期一路有得插, 隨時湊夠一班.
本身1/3谷既家長再加埋插班入既學生, 到小五小六點都夠數幫學校保持升中成績理想 (50%或以上入一線中學).
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:eaubobo 的帖子

除非佢唔派表比我,或拒收我申請,否則一於少理照叩問。

hkpapa852 發表於 15-6-5 11:53
有名氣既官校其實真係唔易叩. 佢地小一收叩門生唔一定收盡最叻. 先過111呢關咁已經可以篩走一堆人, 老師又 ...
事實係一線小學...P2-P5每年會有幾多插班位??
跟唔上既小朋友...有幾多家長會主動放棄離場...未必夠一班瓜~~~

mcl203 發表於 15-6-5 12:01
事實係一線小學...P2-P5每年會有幾多插班位??
跟唔上既小朋友...有幾多家長會主動放棄離場...未必夠一班瓜~ ...

好難講, 當年我經常上小學網睇派中學結果, 我見過有一間P1是5大班165人, 但中一畢業有接近200人. 最近想睇返但又唔記得係邊間.

alyk 發表於 15-6-5 14:16
好難講, 當年我經常上小學網睇派中學結果, 我見過有一間P1是5大班165人, 但中一畢業有接近200人. 最近想睇 ...
如果係灣仔區既小學, 應該係軒上
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-5 14:22
如果係灣仔區既小學, 應該係軒上
完全冇印象, 當時係睇過就算, 之後想起覺得奇怪又唔記得係邊間.
換然之上到高小成40人一斑?

好難講, 當年我經常上小學網睇派中學結果, 我見過有一間P1是5大班165人, 但中一畢業有接近200人. 最近想睇 ...
小學 P1....中學 F1....?

我估....你係同一時間睇P1和P6學生人數?
應該係學校每班減緊人數...由大班改小班教育...高班每班人數多d唔奇吖
但唔係狂收插班生喎 ~~~~

30-34人 官津係小班....大班有成40人~~~

mcl203 發表於 15-6-5 14:37
小學 P1....中學 F1....?

小學畢業升中一

引用:我和朋友打電話問左幾間一綫官津校。 全部

原帖由 eaubobo 於 15-06-05 發表
唉,邊有咁多條1呀 ...
其實係咪只需自行或統一其中一個有填第一志願就算符合111資格?見到好多人將第一志願統稱111。

rsx 發表於 15-6-5 15:00
其實係咪只需自行或統一其中一個有填第一志願就算符合111資格?見到好多人將第一志願統稱111。
  ...
111 應係 自行+甲部+乙部 都係放第1位
現實係....有d唔同區...根本不可能有111...最多110 ~~~

回覆:1-1-1

學校職員話如果同區,就要1-1-1。
當然如果學校網不同,1-1-0亦可以。

‹ 上一主題|下一主題