用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小朋友情緒問題 - 戒糖
go

[其他] 小朋友情緒問題 - 戒糖 [複製鏈接]

我小朋友有情緒問題, 經常發脾氣, 試過食葯/上堂/針灸, 最近原來發現, 只要戒糖, 效果好很多, 又平又沒有副作用,大家可以試試.
   5    0    0    0

真的?戒糖果?沙糖?有冇其他食物?

回覆:Big-Mouth 的帖子

請問有有關的資料嗎?我99經常話小朋友食多點糖冇問題,但我認為就算係普通小朋友都唔應該食咁多糖份高的食物

版主

南安普敦研究

自七十年代起,已有不少研究關於人工食用色素對兒童過度活躍情況的影響。二零零七年,英國南安普敦大學研究人員發表的研究備受關注。

在南安普敦研究中,一組三歲和一組八至九歲的兒童獲提供含有混合不同劑量的人工色素的飲品飲用。這些是常用於各類食物(包括兒童喜愛的糖果及汽水等)的色素。根據兒童在其後行為和專注力的改變,研究人員得出結論為兒童從食物攝取食用色素混合物會令過度活躍情況增加。

http://www.cfs.gov.hk/tc_chi/multimedia/multimedia_pub/multimedia_pub_fsf_48_01.html

版主

【本報綜合報道】農曆新年臨近,幾乎所有兒童都喜歡吃糖果和甜品,但這類食物易加劇兒童過度活躍症徵狀。美國芝加哥的西北大學醫學院回顧多項有關飲食對行為影響的報告,發現高糖和高脂肪的食物會令人專注力下降,建議家長為子女提供多蔬果、穀類和含奧米加3的魚類,簡單健康的飲食已可改善子女的專注力。  (東方日報  2012年1月15日 (日))

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120115/00176_073.html

回覆:貓大姐 的帖子

thx版主!

醒目開學勳章

係!我仔如果一食朱古力(金X最明顯),有色素嘅糖或者飲咗牛奶,都好明顯情緒失控同無乜自制能力

小兒也有ADHD, 他本身很喜歡吃糖, 一天可以吃5粒以上 (放假可以吃10粒),  經常發脾氣, 不能自控.  我和他關係也不好.  自從知道糖佈的色素, 糖份會可能令他脾氣爆燥, 我不斷說教  "糖內有很多化學物質, 令你情緒大起大落"...

用了一個月時間, 慢慢減糖及其他有色素食物和飲品.  由當初一日吃5粒到現在一星期也只吃1-2粒.

加上吃藥和上training,  他的脾氣真是好了很多.   

其實我係想同大家分享一些容易又簡單方法,曾經網上找到一編分享,説她先生和女兒因吃了糖製成產品,脾氣大發,另佢更加相信糖的威力。

回覆 Big-Mouth 的帖子

請問點戒丫 係唔係所有糖都要戒丫

等我都比個仔試下先,佢D皮氣又係好大

引用:我小朋友有情緒問題,+經常發脾氣,+試過食葯

原帖由 Big-Mouth 於 15-06-05 發表
我小朋友有情緒問題, 經常發脾氣, 試過食葯/上堂/針灸, 最近原來發現, 只要戒糖, 效果好很多, 又平又沒有副 ...
蜜盧卡蜜糖開水是否都不可以飲?

回覆:小朋友情緒問題 - 戒糖

想問吃得多水果,有冇影響情緖?

回覆 COE1205 的帖子

您好COE1205, 請問牛奶都會對情緒有影響嗎?

我仔快五歲, 最近情緒很差, 每天沒什麼原因都發癲地哭2-3次。 剛見您的post才醒起幾星期前, 他早餐由飲奶粉改為飲鮮奶。 請問有關係嗎?

醒目開學勳章

smartcash 發表於 15-8-24 16:41

您好COE1205, 請問牛奶都會對情緒有影響嗎?
我仔係牛奶ok,鮮奶就好明顯,飲後會有情緒失控情況

謝謝回覆。亞仔最迎就是轉了飲鮮奶......

請問您指牛奶即如子母奶嗎?

醒目開學勳章

smartcash 發表於 15-8-25 11:19

謝謝回覆。亞仔最迎就是轉了飲鮮奶......
係!

謝謝, 那我給他子母奶, 不再給他鮮奶看看。

回覆:小朋友情緒問題 - 戒糖

我之前比我仔仔飲奶粉,講野無咁叻,各方面無咁好,但飲左羊奶一排講野叻左 識對答 教佢都肯聽,唔知關唔關事

引用:我之前比我仔仔飲奶粉,講野無咁叻,各方面無

原帖由 szenana 於 15-08-25 發表
我之前比我仔仔飲奶粉,講野無咁叻,各方面無咁好,但飲左羊奶一排講野叻左 識對答 教佢都肯聽,唔知關唔關事

...
可否介紹係邊隻羊奶?
味道「酥」唔「酥」?

‹ 上一主題|下一主題