用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 「好商業化」「有錢就收」「有呼吸就收」 ...
樓主: fifi47
go

「好商業化」「有錢就收」「有呼吸就收」 [複製鏈接]

明買明賣,唔少學校都商業架啦,老實講。如果經濟唔許可,咪唔報囉。我地矛$,所以矛能力報

mebb622 發表於 15-12-18 01:49
大家有興趣去另一post搵下嗰個(呼吸人)同佢吹下水
邊個POST呀?TOPIC係咩?

回覆:「好商業化」「有錢就收」「有呼吸就收」

作為用家,呢幾組係贊美詞。

一間什麼孩子都夠膽收,又能長期排前列的幼稚園才是真神級

回覆 busydaddy 的帖子

Agree

引用:Quote:kamgat+發表於+15-6-4+21:48+如果講y

原帖由 jojosesame 於 15-12-17 發表
我地又係聽完presentation 覺得好奇怪,所以無去見。但好多朋友的仔女讀緊。
Presentation唔係問題,係佢對收生的方法真係帶比人好商業化的感覺。我個小朋友係細b,上年k1 interview之後寄信比我,話想收,但小朋友當日發揮唔到,要再去private meeting,但又唔使帶小朋友去。去到有成百個家長,校長話全部係11/12月細b家長,講完一輪後就叫你讀playgroup,明示讀完就有offer。其實我小朋友本身係international school 返緊N,所以唔打算報。之後,收到letter,waiting list。咁嘅情況,好難唔比我覺得商業化,只要比錢讀playgroup就可以入。其實大家都係講緊學校收生方法,正面d可以話佢有教無類,我見EK都少人批評學校教學質素,我亦相信學校一分錢一分貨,軟硬件都好,所以我先考慮,問題只敗在校長...

引用:Quote:原帖由+jojosesame+於+15-12-17+發表

原帖由 sala222 於 15-12-18 發表
Presentation唔係問題,係佢對收生的方法真係帶比人好商業化的感覺。我個小朋友係細b,上年k1 interview之 ...
我反而覺得比錢讀pg就比位你呢個無乜問題,好多學校都系咁。有的仲衰,比個假希望你,話讀咗就有機會收,但最後叫你去新校,足兩歲要即讀,例如樂x,咁又如何。我果時報oasis話收,但又係一定要讀佢special pg ,根本唔系淨係佢一間係咁。不過可能佢表達差d咁解,到佢冇收pn,收k1,d人又話佢係人都收。老實講細b可以有幾多選擇,唔洗出年報多次,比定個offer其實我自己真的安心不少。

我同意樓主講法

引用:我準備in+一間好商業化但first+Come+first+

原帖由 Jumboshrimp 於 15-06-16 發表
我準備in 一間好商業化但first Come first serve即係有教無類嘅幼稚園。共勉之

...
邊間?可否pm我?

sala222 發表於 15-12-18 10:45
Presentation唔係問題,係佢對收生的方法真係帶比人好商業化的感覺。我個小朋友係細b,上年k1 interview之 ...
如果一間商業公司,校長就係ceo,要睇住盤數. 如感覺唔舒服,就唔好揀吧. 調返轉呢d學校好大機會幫到冇offer既人

回覆 fifi47 的帖子

樓主 ... 別動氣 ... 每間學校都有支持者 / 反對者 ... 最緊要你知道自己揀D 咩比小朋友最適合 !
別人的說話, 左耳入, 右耳出嘛得囉 .... 並不能事事都盡如人意 ... 不要介懷... 盞激死自己 !

引用:回覆+fifi47+的帖子 樓主+...+別動氣+...+

原帖由 SumYausumsum 於 15-12-18 發表
回覆 fifi47 的帖子

樓主 ... 別動氣 ... 每間學校都有支持者 / 反對者 ... 最緊要你知道自己揀D 咩比小朋 ...
同意。讀得哩間真的遇左會比人話。網上言論也罷,我被人直接兜口兜面都話唔少,好似講到讀哩間有罪咁,明知我小朋友入左,都話人地唔要offer我先有,一時又話pn收細b係捐錢,一時又話無人會揀哩d學校,係人都收呀,d 人乜都up得出。咁又如何,d人兜口兜面話你都係咁,只好不理,果d人就算入到神校但無家教都無用,凳佢小朋友可憐吧!

Athena88 發表於 15-6-7 20:46
非常同意!私校係自負盈虧,商業模式,收費高過學券,正常!不要理人。最緊要小朋友鍾意返學,學到野。

...
認同樓主說法, my daughter is now U3 student and she studied from PN to U3. Don't worry, my daughter got more than 5 offers from 直資/私校, the learning environment and teacher quality are excellent.

引用:作為用家,呢幾組係贊美詞。 一間什麼孩子

原帖由 busydaddy 於 15-12-18 發表
作為用家,呢幾組係贊美詞。

一間什麼孩子都夠膽收,又能長期排前列的幼稚園才是真神級
Agree

引用:Quote:原帖由+sala222+於+15-12-18+發表Pre

原帖由 maomaofafa 於 15-12-18 發表
我反而覺得比錢讀pg就比位你呢個無乜問題,好多學校都系咁。有的仲衰,比個假希望你,話讀咗就有機會收,但 ...
我真心多謝個政策令我有個名幼am offer,只要花幾千蚊往後嗰年就可以無壓力下in K1,條數點計都抵!如果考小一都有d咁既政策學校,我唔介意即刻俾錢

你地講緊好商業果間係指York?

真心,見過york的小朋友都好叻醒的。

引用:Quote:原帖由+maomaofafa+於+15-12-18+發表

原帖由 tingtingword 於 15-12-18 發表
我真心多謝個政策令我有個名幼am offer,只要花幾千蚊往後嗰年就可以無壓力下in K1,條數點計都抵!如果考 ...
係喎,講到明讀pg就收起碼唔使估下估下。而家大把學校係暗示你讀pg就"有機會"收,到頭來收唔收佢地都無責任。咁果d又算係點? 又唔係得佢呢間開pg,點解要針對佢?是否維x樂x"高級"d所以開pg吸客就唔商業?覺得唔值唔緊要,咪唔好揀,但作為家長講說話唔好咁偏頗。

Park88 發表於 15-12-17 21:44
回覆 jojosesame 的帖子

校長既presentation真的一般!但朋友係用家,見到佢仔仔真的好活躍聰明,英文非常 ...
商業化學校反而會好著重教學質素,因為會直接影響盈利,但德育就未必係佢地教學重點(純屬個人意見)。So far 朋友對學校無咩投訴。名幼太多人見,無時間entertain 咁多家長小朋友,咪唔俾玩囉。
每間學校都有其長處及取捨,適合自己小朋友的便是心中名幼。

sala222 發表於 15-12-18 10:45
我明白你感受,因為K班位預留哂俾N班小朋友直升,所以無讀N的成為waiting. 真正有教無類其實係x世軍之類以先到先得報名排隊,但排得來小朋友都畢業了,應該來個真正大抽獎,可以節省人力物力又唔會俾人挑戰選生標準,又公平。有得揀的話,都係寧願揀無咁商業化的學校,始終以兒童為本的學校會比較有關愛、溫暖感(個人認為)。但我不否認商業化學校的教育成效。

其實我唔認為有一間學校是有教無類,私立獨立幼稚園絕無可能係啦,只係學費問題已選了一班中產家長,先到先得的學券學校亦是選了大仔,如果真的是有教無類就應是大抽獎,唔知有無幼稚園會咁做呢?但就算真係大抽獎亦唔代表家長會喜歡,抽獎就讀的就會懷疑其他同學的質數,多唔多新移民等問題

‹ 上一主題|下一主題