用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 「好商業化」「有錢就收」「有呼吸就收」 ...
go

「好商業化」「有錢就收」「有呼吸就收」 [複製鏈接]

成日見人話某D學校商業化, 有錢就收, 更過份係話有呼吸就收~~~  
首先, 講LEE句說話GE同時, 有冇諗其實你係侮辱緊入讀該校GE學生, 抺剎左個考生GE能力!  可能你會話自己講事實, 但事實係人地一樣要INTERVIEW, 一樣有正取生同唔收GE考生, 並唔係放低學費就入得!

講返商業化, 咩為之商業化?  
有人話某校「超收開走鬼班好商業化」, 但如果同樣事情發生喺神校龍校, 可能個comment又會變左「體恤家長需求」,  我話可能咋, 因為一定有人會話邊間超收都係唔啱~
又有人話某校「只識收錢好商業化」, 咁學校係咪真係收左學費冇教書冇茶點冇活動俾學生先? 一定又有人會話唔應該只提供LEE D, 但學校基本係提供D咩? 應該係知識和品德教育吧!  咁呀小朋友有冇學到野呀?  

老師有冇愛心=員工有冇笑容/禮貌, 行政安排是否妥善=order & 送貨安排是否完善, LEE D 屬於 services, 唔係個product(教學模式/內容), 對services有要求好正常, 但如果要求過高, 咁就要問究竟係學校變得商業化先, 定家長當學校係商業機構先啦~

凡事總有兩面睇, 如果真係有錢就收, 你可以話佢商業化, 但一樣可以話佢係細b佳音, 起碼冇歧視細b.  反之有d學校只收大b, 佢可能係唔收錢唔商業化, 但卻絕非有教無類.  學劵名幼拉關係就收, lee d就叫有愛心ge好學校? 究竟「好商業化」,「非有教無類」, 「可拉關係」邊樣問題大d?  

本人純粹有感而發, 絕非針對任何人而寫, 不喜勿插.

mv_lee  點解冇人話下果D學校同家長有問題??!  發表於 15-12-18 13:17
mv_lee  比起好多學校, 只收超大B, 大B黎講, 果D學校搞到D細B家長係又REPEAT, 唔係又REPEAT, 點解冇人話下果D學校同   發表於 15-12-18 13:16
mv_lee  樓主講得好好...我忍唔住都好想發言....
其實呢D學校只係一分錢一分貨, 明買明賣, 我唔明點解成日有家長係   發表於 15-12-18 13:14
   5    0    3    0

回覆:「好商業化」「有錢就收」「有呼吸就收」

唔好咁嬲,3年後自有解讀。唔需要同人解釋咁多,自己滿意學校就得

别人的評論,吾使太認真,有道理咪聽吓,無道理咪吾好理。凡事有兩面,好吾好,都係觀點与角度。

樓主我明白你, 我都係讀緊一間成日比人話係人都收的, 好商業那間, 不過又如何, 我考到幾間好小學已經塞住人地把口啦, 而家我朋友都無聲出, 無需要理人地講咩

Sorry , 大B大把options 就會咁講

莫欺少年窮,咪話考K吾好,考小學直私無offer,都吾等于小朋友吾叻。

引用:成日見人話某D學校商業化,+有錢就收,+更過

原帖由 fifi47 於 15-06-03 發表
成日見人話某D學校商業化, 有錢就收, 更過份係話有呼吸就收~~~  
首先, 講LEE句說話GE同時, 有冇諗其實你係 ...
樓主唔使咁嬲哦,總會有d聲音系負面得來又冇根據,仲話其他撐嘅家長系打手。明眼人一睇就知邊個先系打手~~

If someone is saying york , I can tell u that k1 is not that easy to get an offer !

回覆:fifi47 的帖子

非常認同!!

不用太介意
在「好商業化」的地方好好讀,將來考到好學校自然可以塞住佢地把口

Agree!

其實駛乜介意人哋點講。夠多人話學券幼稚園課程太淺、唔prefer、第時好難考小一云云⋯⋯咁讀緊學券幼稚園嘅小朋友、家長,唔通又唔開心又介意咩。只要家長自己本身認同學校理念咪得囉。

係囉, 最緊要小朋友讀得開心又學到嘢.

如果講york~我聽過校長的presentation,發現大家唔多啱channel~

唔好太在意人地點講!我囝中B,好彩有名幼offers, 選A,俾身邊d人話d家長太白鴿眼……選B,又話太谷,要個囝讀的話我太怪獸……選C,又話冇A同B咁出名,咁都揀太蠢……,如果真係要在意,咪嬲c我?!所以我當乜都冇聽過,自己覺得適合小朋友就得!

SumYausumsum  講出我心聲 ... 我都面對同一處境 ! 最緊要知道自己揀D 咩比小朋友最適合 !   發表於 15-12-18 11:23
bubuprincess  說得太好!  發表於 15-12-18 10:24

咩學校都有人批評
神校咪一樣有人話: 內定,只收有關係人士?
唔好嬲, 由佢地"諗多咗"

-----

Can't agree more~

一笑置之
‹ 上一主題|下一主題