用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 「好商業化」「有錢就收」「有呼吸就收」 ...
樓主: fifi47
go

「好商業化」「有錢就收」「有呼吸就收」 [複製鏈接]

回覆:fifi47 的帖子

非常同意!私校係自負盈虧,商業模式,收費高過學券,正常!不要理人。最緊要小朋友鍾意返學,學到野。

回覆:fifi47 的帖子

我小朋友(11月尾細B)正正讀呢間所謂超級商業幼稚園,今年年頭,K2未讀完已有4間國際學校confirm收佢今年8/9月入小一。我覺得堅係好喎。既然係私校,明買明賣,家家有求,有咩問題?

回覆:「好商業化」「有錢就收」「有呼吸就收」

Support!!
同埋唔明白啲人,係都要踩人地間學校先開心,明明都唔係用家,又要批評埋一份

回覆:adios 的帖子

其實亂批評學校的人好蠢,自己無體驗過,就道聽途說,jm無需介懷

把口生係人哋到,控制吾到,咪一笑置之囉

認同樓主說法

引用:+本帖最後由+peggyhklam+於+15-6-3+17:00+

原帖由 peggyhklam 於 15-06-03 發表

樓主我明白你, 我都係讀緊一間成日比人話係人都收的, 好商 ...

我小朋友讀得開心,老師都有交帶又有愛心,其實D人批評我地呢D學校都算不幸,因為我地用$買得到機會,果D踐踏人嘅,可能依家仲等緊黎緊比好嘅學券幼稚園收

引用:我小朋友讀得開心,老師都有交帶又有愛心,

原帖由 echolouie 於 15-06-16 發表
我小朋友讀得開心,老師都有交帶又有愛心,其實D人批評我地呢D學校都算不幸,因為我地用$買得到機會,果D ...
哈哈,我地比得起$$,入間係人都收嘅學校,其實係一種福份。所有我時時都感恩的

我準備in 一間好商業化但first Come first serve即係有教無類嘅幼稚園。共勉之

kamgat 發表於 15-6-4 21:48
如果講york~我聽過校長的presentation,發現大家唔多啱channel~
我地又係聽完presentation 覺得好奇怪,所以無去見。但好多朋友的仔女讀緊。

回覆 jojosesame 的帖子

校長既presentation真的一般!但朋友係用家,見到佢仔仔真的好活躍聰明,英文非常之好!仲細細個巳懂得彈琴,好自信,又不用出外補習!朋友話學校教得好好,小朋友好鐘意返學!我又趁放學時間,觀察小朋友開心否,問家長滿意學校嗎!大朋友小朋友都一至話好開心、好好!所以我都決定囡囡讀呢間學校,而放棄其他名氣大嘅學校,因interview時,呢d超名氣大嘅學校,比我感覺極差,又唔決面試嘅小朋友玩佢地嘅滑梯及設施,in完要即走!好唔welcome既感覺!所以決定唔跟潮流,因應自己感覺及小朋友適合與否來做決定!

回覆 fifi47 的帖子

不用太介意別人負面嘅評論,最實際係當小朋友日日期待返學,每日好開心,又學到嘢!考直資成績又好好時,呢d負面嘅已經次要!

好學校係多人彈架啦 人地眼紅讀唔到姐

總括咁多人晤鐘意間學校就廢話連篇,用家只會知佢係好野的,留番d氣暖肚唔好同d人一般見識啦,把口衰嘅人等天收,鬼唔望佢地三年後派去村校俾人玩

大家有興趣去另一post搵下嗰個(呼吸人)同佢吹下水

Park88 發表於 15-12-17 21:44
回覆 jojosesame 的帖子

校長既presentation真的一般!但朋友係用家,見到佢仔仔真的好活躍聰明,英文非常 ...
我都同意親身帶小朋友去感受係最好的。用家朋友說學術很Cher,但讀得開心。有很多課外活動自由參加。自問不是隨波逐流的人,我亦不想小朋友如此,所以我會被仔仔讀間考得到dream school 既幼稚園就夠了。現階段只希望仔仔享受快樂童年。

mebb622 發表於 15-12-18 01:49
大家有興趣去另一post搵下嗰個(呼吸人)同佢吹下水
我都想知啊

簽名被屏蔽

引用:非常同意!私校係自負盈虧,商業模式,收費

原帖由 Athena88 於 15-06-07 發表
非常同意!私校係自負盈虧,商業模式,收費高過學券,正常!不要理人。最緊要小朋友鍾意返學,學到野。

...
好同意!私校商業化好正常,真係唔明D人批評D乜...

‹ 上一主題|下一主題