用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 有無媽媽好似我咁賴?
樓主: wingwing_yi
go

有無媽媽好似我咁賴? [複製鏈接]

引用:個人好似講到你而家放過樓主咁。。。。救命

原帖由 teddyyau 於 15-06-11 發表
個人好似講到你而家放過樓主咁。。。。救命 !!(唔引用佢個 comment,一陣佢又入來激勵人心)
樓主我想講有個 ...
嗯。

其實n班唔一定要上,只係比小朋友適應kindergarten嘅生活者。但在家中一定要同佢邊玩邊教佢認下字睇下書,自己休息時亦可以播碟要佢自己唱下學下英文,雖然話n班唔係必需,但而家太多小朋友從小就已經學好多嘢,在家中咩都唔學的話,始終會比人輸蝕少少,同埋養成不良嘅習慣。

引用:Quote:原帖由+bookwormsx2+於+15-05-31+發

引用:Quote:原帖由+wingwing_yi+於+15-06-01+發

原帖由 綠林仙子 於 15-07-07 發表
咁點解唔轉校?? 而係退學呢??
N班之嘛,轉校會唔會煩左啲,遲啲都讀k1

回覆:有無媽媽好似我咁賴?

樓主個post普通到不得了,都有人咁大反應,唔通可能你在第二啲post得罪左人唔知?

MELODY430 發表於 15-6-7 15:45
可帶他去公共圖書館, 看下書,看看家中附近有無興趣班,打下鼓,畫下畫唔錯,放底下休息1,2小時都唔錯,另 ...
上到幼稚園d家長仲煩, 會周圍收風, 如果知你有出去學野, 就會四圍話你怪事唔比小朋友愉快童年, 但事實佢都好想自己個小朋友去學野, 但無奈個小朋友學理解能力未夠學唔到一切都係出於妒忌, 其實有咩好妒忌每個小朋友都有自己個發展, 做父母就係要睇下小朋友邊方面叻邊方面差, 再加以培育, 何必計較咁多

回覆:bobo_2014 的帖子

我反而覺得的家長知你學野,就?得很詳細,好唔好,貴唔貴,讀左有咩好,驚慢人一步甘

回覆:有無媽媽好似我咁賴?

引用:我女也是N班,都有話俾人打,不過老師無說

原帖由 s.andp 於 15-07-24 發表
我女也是N班,都有話俾人打,不過老師無說,加上表面無損傷,應該是吹水,都唔明D小朋友為什麼亂講,我有教 ...
有好些小朋友上幼稚園會因為其他小朋友經常被老師讚賞而產生妒忌心而出手,我個仔k1時受唔少,其中一個仲係平時玩開嘅朋友仔。大家真係唔好掉以輕心。。。

引用:Quote:原帖由+s.andp+於+15-07-24+發表我女

引用:Quote:原帖由+MichaelFungm+於+15-07-26+發

原帖由 s.andp 於 15-07-26 發表
我都矛盾,怕太著緊會變怪獸,而且也怕小朋友只是作野騙我注意,所以無特別問老師

...
其實每日沖涼留意小朋友有無傷/瘀,同情緒有無突然變差。咁就得。。。

回覆:MichaelFungm 的帖子

‹ 上一主題|下一主題