用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 有無媽媽好似我咁賴?
go

有無媽媽好似我咁賴?

我仔兩歲為多,兩歲開始有反n班,反到5月份中,因反學比小朋友打,插眼,所以退左學無返。而家日日係屋企我好賴無教過他嘢,呢排落雨又無去公園,有睇下d學英文碟,但係他好似對英文麻麻。有時同他玩下油顏色,畫下線條⋯
嚟緊7月先返暑期班,仲有成個月,好似好悶咁。我又剛有左,攰到唔想郁

回覆 wingwing_yi 的帖子

點解要退N班?有問題應該解決,而唔係逃避。特別係有左,更要空d時間俾自己休息。

回覆:有無媽媽好似我咁賴?

引用:我仔兩歲為多,兩歲開始有反n班,反到5月份

原帖由 wingwing_yi 於 15-05-31 發表
我仔兩歲為多,兩歲開始有反n班,反到5月份中,因反學比小朋友打,插眼,所以退左學無返。而家日日係屋企我 ...
有左應該多休息,小朋友學習漫漫長路

引用:+本帖最後由+bookwormsx2+於+15-6-1+08:32+

原帖由 bookwormsx2 於 15-05-31 發表

我們不是逃避,而是解決𣎴了才退學。老師無能力處理問題,仲要不是一次被小朋友打,而老師看不見事情發生經過。每次老師也說可能我小兒記錯等總總理由,𣎴去處理、也沒有解決問題。問題發生了5次(一星期內)。而我小兒的說話表達能力是4歲的能力。每次他會好詳盡同我講被打的情況。

Del

你都幾搞笑!

引用:回覆+wingwing_yi+的帖子 Alright,+幫唔到

原帖由 bookwormsx2 於 15-06-01 發表

Alright, 幫唔到你,你只可請個工人幫你。Btw, 2歲有4歲語言能力,係你自己認為 ...
你都幾搞笑!我得罪左你?

回覆:wingwing_yi 的帖子

你冇得罪我,我只不過好奇啫。不過你既回覆都幾搞笑,我只係好奇點解你會知你小朋友有4歲語言能力only,唔知點解會得罪左你
你唔想應咪唔好應

引用:你冇得罪我,我只不過好奇啫。不過你既回覆

你冇得罪我,我只不過好奇啫。不過你既回覆都幾搞笑,我只係好奇點解你會知你小朋友有4歲語言能力only,唔 ...
我小朋友有4歲說話能力不是我自己認為,係老師,同醫生咁講

你冇得罪我,我只不過好奇啫。不過你既回覆都幾搞笑,我只係好奇點解你會知你小朋友有4歲語言能力only,唔 ...
你無得罪我,我得罪左你啫

不只是我小朋友,我想信有好多小朋友都係。我小兒只係冰山一角。

醒目開學勳章 貢獻勳章

俾小朋友打,咁佢覺得點?玩下定堅打?
老師乜都見唔到?
老實講,有d小朋友鍾意作嘢架,佢地講到似層層,但未必係真有其事
anyways,如果小朋友咁醒,俾佢睇多d書,留白未必係壞事嚟架!
恐龍家

引用:俾小朋友打,咁佢覺得點?玩下定堅打?老師

原帖由 小曳人 於 15-06-01 發表
老師乜都見唔到?
老實講,有d小朋友鍾意作嘢架,佢地講到似層層, ...
老師睇唔到丫。有次睇到老師話唔係插眼,摸他啫,但我仔隻眼比個同學仔播損左,要去睇醫生。有次就同一位同學仔踢我仔隻腳踢腫左條根兩星期落唔到樓梯。老師仲問會唔會係他自己放學整到。我係全職媽媽,他每天放學我都會問他有咩玩等等。對住嗰d老師真係無言。。。

小曳人  陰功豬..  發表於 15-6-1 20:54

引用:俾小朋友打,咁佢覺得點?玩下定堅打?老師

原帖由 小曳人 於 15-06-01 發表
老師乜都見唔到?
老實講,有d小朋友鍾意作嘢架,佢地講到似層層, ...
我都諗緊好唔好同他返下pg

回覆:wingwing_yi 的帖子

好多事情不發生在自己身上是不會感覺到的,我發現現在的小朋友比以前惡好多,(囝囝經歷兩次俾其他小朋友打,抓臉及掌摑,)當時我在場,他們出手之快你是想不到的,想阻攔的時候已經打了。作為父母真的很心痛,自己都不會打,唉!但是這種現象和現今的父母有很大關系!太縱容!昨天在科學館,我的孩子在玩那個阿基米德杠桿,有個男孩大概3至4歲,過來就搶,兒子沒放手,馬上就是一巴掌打過來,後來他媽媽過來讓孩子說對不起,起初一直不肯說,後來勉強說了,隨後他媽說已經講咗對唔住啦!又唔係有心!(態度好唔友善)!這樣的家長教出來的孩子會怎麼樣,可想而知!我能做的就是教孩子學會保護自己。

引用:好多事情不發生在自己身上是不會感覺到的,

原帖由 ly083 於 15-06-03 發表
好多事情不發生在自己身上是不會感覺到的,我發現現在的小朋友比以前惡好多,(囝囝經歷兩次俾其他小朋友打 ...
係丫,所以唯有教他正面行為,正面思想

引用:好多事情不發生在自己身上是不會感覺到的,

原帖由 ly083 於 15-06-03 發表
好多事情不發生在自己身上是不會感覺到的,我發現現在的小朋友比以前惡好多,(囝囝經歷兩次俾其他小朋友打 ...
Should change school

轉校或等k1我覺得冇乜問題。我在家都從來唔會教佢學術性既野如ABC,唔係咩叫pre-schooler!

引用:轉校或等k1我覺得冇乜問題。我在家都從來唔

原帖由 pokey 於 15-06-04 發表
轉校或等k1我覺得冇乜問題。我在家都從來唔會教佢學術性既野如ABC,唔係咩叫pre-schooler!

...
嚟緊9月反k1,樂基,7月有暑期班