用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 無聊睇睇奧數題目,但唔明...
go

無聊睇睇奧數題目,但唔明...

小一題目

問:1張5元錢,4張2元錢,9張1元錢,準備買9元錢的東西,她有多少種付錢方式,都寫出來。
答:1+1+1+1+1+1+1+1+1=9(元)

5+1+1+1+1=9(元)

5+2+2=9(元)

有3種付錢的方式。

===========================

真係咁答就得?

5+2+1+1=9

2+2+2+2+1=9

2+1+1+1+1+1+1+1=9

呢d唔計?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:無聊睇睇奧數題目,但唔明...

2211111,222111呢?

MASAYA  係囉,多到呢  發表於 15-5-31 02:58

回覆:無聊睇睇奧數題目,但唔明...

有D小一題目用埋毫子,金額更大,頭都暈埋。其實呢D題目真正意義係咩?

回覆 MASAYA 的帖子

用枚舉法解,通常低年級奧數已教。

bubuG 發表於 15-5-31 08:20
有D小一題目用埋毫子,金額更大,頭都暈埋。其實呢D題目真正意義係咩?
  ...
這些題目是數學科的"排列和組合", 可應用於計算或然率, 在現實世界用途廣泛.
小一不會用方程式計, 組合會小D, 直接逐個数

The art of counting, as shown by Ryan_baba above, is an important skill for students to develop: how to count systematically.

bookwormsx2 發表於 15-5-31 10:35

用枚舉法解,通常低年級奧數已教。
我小朋友冇學奧數, 我無聊上網睇下, 見佢提供個答案話得三個方法, 覺得唔啱啫
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-5-31 13:33
我小朋友冇學奧數, 我無聊上網睇下, 見佢提供個答案話得三個方法, 覺得唔啱啫 ...
3種付款方法就好肯定係錯。

會有錯漏架,出題目個個唔係聖人丫嘛!

MASAYA  嘩, 你咁寬容  發表於 15-5-31 18:45

請問是那個website? Thank you!