用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Exam 快到,你哋細路開始温書未?
go

Exam 快到,你哋細路開始温書未?

我囡仲未啟動引擎啊!我急佢吾急!!5/6 就係大日子嘞!!!

回覆:Exam 快到,你哋細路開始温書未?

應該平時有溫,到考試用平常心

我,日日係道提住咁

考試範圍及科目都多。最近單是操數學功課已用了很多時間,功課後再温書,温完又唔熟。英文及中文很多作文及essay!

引用:考試範圍及科目都多。最近單是操數學功課已

原帖由 黃巴士 於 15-05-24 發表
考試範圍及科目都多。最近單是操數學功課已用了很多時間,功課後再温書,温完又唔熟。英文及中文很多作文及 ...
Me too!

醒目開學勳章

回覆:NurseSally 的帖子

我仔依兩日開始啦, 太多嘢温, 希望温得晒重點

引用:我仔依兩日開始啦,+太多嘢温,+希望温得晒

原帖由 BOSKERMA 於 15-05-24 發表
我仔依兩日開始啦, 太多嘢温, 希望温得晒重點
我囡最鐘意温Maths & Science, 其他未起步!証明佢吾鐘意背誦informative嘅科目!!

回覆:waiwai1224 的帖子

唔見個仔郁,重係成日打機有叫過佢溫下書,但係次次都係…得啦,得啦!!!!!!!!

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

中一已經要學甘多科,中三點算

引用:中一已經要學甘多科,中三點算

原帖由 睛睛c 於 15-05-25 發表
中一已經要學甘多科,中三點算
係咯!要温定先得!!

開始左啦, 見佢識得自發溫就冇追問咁多. 只係同佢講有咩要幫手就出聲

溫緊,學校上星期開始有quizzes

醒目開學勳章

聽日考試,今日病左睇醫生,食咗藥全日訓。
希望聽日冇事,但係今日都溫唔到書

引用:聽日考試,今日病左睇醫生,食咗藥全日訓。

原帖由 小木偶媽咪 於 15-06-01 發表
聽日考試,今日病左睇醫生,食咗藥全日訓。
希望聽日冇事,但係今日都溫唔到書

...
我仔下星期開始考,佢一温書唔係肚痛就頭暈,上星期六瞓左成個下午

黃巴士  要放鬆!!  發表於 15-6-2 11:00
Yanamami  压力?  發表於 15-6-1 23:42

醒目開學勳章

我囡下星期一都考試,假期中午我剩係見到佢瞓覺............我C6問佢有無溫書,佢答我哋....溫O個時你哋睇唔到~~~~~

我囡班主任逐個打俾家長,叫家長督促溫書,依家老師唔易做,呵呵~~

****我朋友個囡試過唔知醒起身考英文,無得補考,O個科變0分;我囡好懶訓,所以考兩個星期,其中有D科目考試時間會攰D,我寧願放假睇實佢出門口,我先放心!(我份工好自由,可以隨時NO PAY LEAVE)

醒目開學勳章

pswongg 發表於 15-6-1 22:23
我仔下星期開始考,佢一温書唔係肚痛就頭暈,上星期六瞓左成個下午
我囡有壓力時都會出現腸胃問題,如胃痛,肚疴,嘔吐.....有JM介紹食活得易益生菌(屈人寺有配藥房),我囡之後就無呢D問題~~就快又到考試,我叫亞囡每日一粒作保健,增強免疫力(我感冒咗成個星期都未好,都好驚傳染佢)~~

angelfan07 發表於 15-6-2 10:23
我囡有壓力時都會出現腸胃問題,如胃痛,肚疴,嘔吐.....有JM介紹食活得易益生菌(屈人寺有配藥房),我囡之後就 ...

如果學生自己本身都有壓力, 無須老師多做其他去加壓.  反而, 老師應做一個平衡, 紓緩學生壓力.

beaclem 發表於 15-5-25 11:30
唔見個仔郁,重係成日打機有叫過佢溫下書,但係次次都係…得啦,得啦!!!!!!!!

...
差唔多款, 成日都話ok, 有溫啦, 救命

黃巴士  ME TOO!!  發表於 15-6-2 13:49

引用:聽日考試,今日病左睇醫生,食咗藥全日訓。