用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考第幾先叫好?
樓主: babykenny
go

考第幾先叫好?   [複製鏈接]

讀書系跑馬拉松,小時了了,大未必佳。
打唔系好辦法,不過系D無錢無時間無資源無學識又有幾個細路ge 父母最有效率的教仔方法。我地個代邊個唔系比老豆老母打大。我小三時有一次懶惰,唔溫書,默書得零分,老豆二話不說,手起刀落,打到飛起,鬼哭神號,之后次次一百分。循循善誘慢慢教得唔得?或者得。不過,老豆唔駛揾食嗎?四兄弟姐妹,湊仔都唔得閑,邊得閑理你。系,而家普遍家庭條件系好左,但系仲有條件無甘好ge 人。對佢地黎講,體罰可能系最好的辦法。

1234ats  嘩,手起刀落,好得人驚。   發表於 15-5-25 09:20

我呀媽係由細到大都唔會因成績打我駡我,所以我努力讀書時係知道為自己而努力,而不是為被呀媽鬧少d而努力。

打罵有冇用?我相信睇人,而且可能小學時有用d,但唔通打到中學咩?

而我小朋友,應該真係係考最後嗰幾個。但其實做呀媽我好清楚,我小朋友係理解同運用到絕大部分所學既野,成績「唔好」係因為其他小朋友更叻同做考卷小心。我唔會因為小朋友唔及其他小朋友叻而打罵他!

引用:你接受到自己小朋友考第幾先唔發火?以前細

原帖由 babykenny 於 15-05-24 發表
你接受到自己小朋友考第幾先唔發火?以前細個,10名內都已經叫考得唔錯,而家既年代,身邊好多朋友都要求考 ...
我果個每次考第一,但學習態度超差,功課拖慢做,默書考試唔温書

小曳人  聰明仔係唔多聽話架喇  發表於 15-5-26 21:07
little_yolky  一定俾人打  發表於 15-5-26 09:41

bibitom 發表於 15-5-25 03:18
我果個每次考第一,但學習態度超差,功課拖慢做,默書考試唔温書
有機會轉去更勁D 學校,養成懶散的習慣就影響一生。

引用:Quote:bibitom+發表於+15-5-25+03:18+我果

原帖由 simonwan 於 15-05-25 發表
有機會轉去更勁D 學校,養成懶散的習慣就影響一生。
我諗住俾快樂童年俾佢,差不多日日都係玩,又好多運動。但身邊好多人,包括佢老帥校長都話我浪費左佢,搞到我唔好似唔俾機會佢甘,我只係唔想佢超前教育和保持佢學習興趣而已

小曳人  只怕你磨滅咗佢嘅學習興趣   發表於 15-5-26 21:08

bibitom 發表於 15-5-25 05:12
我諗住俾快樂童年俾佢,差不多日日都係玩,又好多運動。但身邊好多人,包括佢老帥校長都話我浪費左佢,搞到 ...
三班馬跑一班就系超前,一班馬跑三班就系浪費,一班馬跑一班就唔系超前。如果你仔有好的學習態度,讀邊間都無所謂,課程太簡單就自己揾其他書讀,或自己寫更好的文章。但有D人系受環境、朋友影響,我已經系最勁,就唔駛努力啦!如果將佢擺系D勁人度,等佢見識天外有天,佢或者會努力。
講到尾,培養責任感、讀書態度同習慣比成績更重要。

引用:Quote:bibitom+發表於+15-5-25+05:12+我諗

原帖由 simonwan 於 15-05-25 發表
三班馬跑一班就系超前,一班馬跑三班就系浪費,一班馬跑一班就唔系超前。如果你仔有好的學習態度,讀邊間都 ...
已經幫佢報左中大課程試下

bibitom 發表於 15-5-25 05:39
已經幫佢報左中大課程試下
好事。不過都系個句,就算小學唔轉校,中學都要讀間勁校。唔系佢大個左或會怨父母點解唔比佢讀名校。

引用:我唔會睇考第幾,我會睇份卷深淺/平均分。

原帖由 stefi 於 15-05-25 發表
我唔會睇考第幾,我會睇份卷深淺/平均分。
我會同佢講「你唔係要同人鬥名次,你係同自己鬥,你要挑戰自己, ...
我成日會咁同個仔講“你今日睇咗書,多咗知識/温習咗,就叻過噚日嘅自己”

bibitom 發表於 15-5-25 05:12
我諗住俾快樂童年俾佢,差不多日日都係玩,又好多運動。但身邊好多人,包括佢老帥校長都話我浪費左佢,搞到 ...
有學習興趣既話, 學習態度會超差?

王家爸爸  小朋友有興趣,態度自然會好   發表於 15-5-25 21:27
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+simonwan+於+15-05-25+發表有

原帖由 bibitom 於 15-05-25 發表
功課拖慢做,考試唔温書已經係冇興趣嘅警示。有可能係佢覺得功課無聊,考試考嘅嘢好底能,唔温都得。呢樣絕對係錯配。如果佢一直係咁,大個咗佢呢個性格會害死佢。

chingcging 發表於 15-5-25 12:44
功課拖慢做,考試唔温書已經係冇興趣嘅警示。有可能係佢覺得功課無聊,考試考嘅嘢好底能,唔温都得。呢樣絕 ...
Exactly true!

MASAYA 發表於 15-5-25 08:38
有學習興趣既話, 學習態度會超差?
Exactly true!

引用:Quote:原帖由+bibitom+於+15-05-25+發表我

原帖由 chingcging 於 15-05-25 發表
功課拖慢做,考試唔温書已經係冇興趣嘅警示。有可能係佢覺得功課無聊,考試考嘅嘢好底能,唔温都得。呢樣絕 ...
我最重視的是態度,我對學生和下屬都只看態度。對住佢真係冇辦法,噴哂血。現在他去了中大後,我已經完全接受了他的所有,原来他們這一類是天生如此。我以前也是做教育的,只是我是教成人,所有方式方法對他也冇效果,原来他需要特殊教育

回覆:bibitom 的帖子

那樣特殊教育?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:bibitom 的帖子

我觀察了阿仔一段時間,都有些發現,不是甚麼特殊教育,是他們的學習,生活模式跟我們不一樣,互相都要適應!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

within 25

引用:那樣特殊教育? +

原帖由 ANChan59 於 15-05-25 發表
那樣特殊教育?
資優

poonseelai 發表於 15-5-24 09:06
曾看個一篇文章,一位小學老師分析畢業生長大後發展,結果考第十名嗰個工作發展優於前十名,原因是頭十名是 ...
工作發展同學業既關係唔係線性,通常中上游學生工作發展最好。原因係工作發展決定於硬實力,例如知識(跟學業有關係)加上軟實力,例如人際關係。

simonwan 發表於 15-5-25 05:31
三班馬跑一班就系超前,一班馬跑三班就系浪費,一班馬跑一班就唔系超前。如果你仔有好的學習態度,讀邊間都 ...
責任感、讀書興趣、讀書態度同成績相關性頗大,讀書興趣同成績甚至互為因果。
‹ 上一主題|下一主題