用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考第幾先叫好?
go

考第幾先叫好?   [複製鏈接]

你接受到自己小朋友考第幾先唔發火?以前細個,10名內都已經叫考得唔錯,而家既年代,身邊好多朋友都要求考頭3名先叫好!

王家爸爸  二線學校全級頭5%  發表於 15-5-25 21:18
王家爸爸  一線學校全級頭20%  發表於 15-5-25 21:17
simonwan  但阿仔老豆年年考第一喔!   發表於 15-5-25 01:37
Ceci333  那些家長以前自己又第幾??   發表於 15-5-24 10:08
   6    0    0    1

babykenny 發表於 15-5-24 00:02
你接受到自己小朋友考第幾先唔發火?以前細個,10名內都已經叫考得唔錯,而家既年代,身邊好多朋友都要求考 ...
咁老婆要老公搵幾多錢畀幾多家用先唔發火?老公要老婆煮幾多度菜,美味指數幾多粒星先唔發火?
我知自己小朋友有幾量重,佢盡責做好自己工作,成績係佢能力應到既位置落差不大就相當不錯

上小一前我要求唔高,初小覺得有前40%就滿意,不過我小朋友總會給我驚喜,所以學習路上充滿喜悅,愉快心情帶來正向動力,良性循環下相對較易進步

王家爸爸   interesting  發表於 15-5-25 21:19
sophie1997    發表於 15-5-24 13:06
Ceci333  講得好。 為什麼要求第幾??   發表於 15-5-24 10:11
annie40  excellent.  發表於 15-5-24 06:40
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:考第幾先叫好?

個樣生成點先叫做靚?

babykenny 發表於 15-5-24 00:02
你接受到自己小朋友考第幾先唔發火?以前細個,10名內都已經叫考得唔錯,而家既年代,身邊好多朋友都要求考 ...
Exactly true!

考第一同考第尾都係自己生出黎,小心佢發火話阿媽做乜你d genes禁差,生到我禁蠢考唔到第—呀~

發唔發火係睇佢学习态度,而唔係睇佢考第幾喎~

遠離—d思想不正確既朋友好d~

Chowying  Good  發表於 15-5-27 11:54
little_yolky  如果佢咁問,即刻賴阿爸啦!   發表於 15-5-26 09:24

回覆:考第幾先叫好

好睇家長你自己咩心態?
我小朋友考第幾我都唔會發火,我重視孩子態度多於重視結果,孩子從小培養倒良好態度,學習方能持久。切勿羊群心態做怪獸家長啦!

回覆:Yanamami 的帖子

無錯!每次扯火都係小朋友的學習態度:good有努力準備考試的話,未派卷我已經叫小朋友唔使緊張,就算唔合格都唔緊要,只要下次再努力,再小心啲!我適逢兩個小朋友成績一個優異,一個一般。叻嗰個如科科九字頭就讚,另一個合格晒就讚。都係因材施讚吧!

曾看個一篇文章,一位小學老師分析畢業生長大後發展,結果考第十名嗰個工作發展優於前十名,原因是頭十名是老師和家長焦點,自己更集中精力在學業,不想令自己和身邊人失望。考第十名的因不是焦點,會發展下自己興趣,多D接觸其他人和事,不是只讀書,日後在工作上更零活。當然凡事不可一刀切,亦因時代環境改變而影響結果,但自己工作上亦接觸不少學業成績叻而做事一舊雲的同事。

引用:你接受到自己小朋友考第幾先唔發火?以前細

Also depends on his/her ability and how he/she approaches the learning. But now the battle involves too many resources and generals. So, the little soldier is under lots of demand

哈哈! 原來小朋友考得不好家長有權發火?好像發火是必然的?
又,發火就代表下次就會考得好? 那家長非常易為了。發下火就什麼都變好了。
那麼,老婆發下火,老公就賺多了;
老公發下火,老婆就煮得好味多了。

世界真容易。發火就可以了。

問題係自己個人點先會叫好?可能有d考第一都會話未夠邊間邊間的好。

個人覺得凡事都盡力付出去應付,已經令我拍爛手掌!

王家爸爸    發表於 15-5-25 21:20

睇到呢度,想起朋友講佢姨甥,而家小二,兩年都考第一,已有「守業」的心,一定要要求父母cut課外活動...7歲人仔,守到幾時?

我吾想自己小朋友有守業的心,要識向前衝。

simonwan  讀書系跑馬拉松,小時了了,大未   發表於 15-5-25 01:42

回覆:poonseelai 的帖子

我也聽過類似理論。其實指出一個人要平均。

回覆:考第幾先叫好

係度,時不時都只係見到家長對小朋友嘅要求,但係家長有冇掉反轉諗,有一日小朋友大個左對你咁講你自己會點。我自己嘅目標係令小朋友有一個快樂嘅童年,打好一個學習/自學嘅根基:

你做乜生到我咁蠢,人地讀一次,我讀三次,浪費哂我玩嘅時間。

你明知我語文差,你一早就應該俾個好嘅語言環境我啦,早啲送我出國學英文,暑假就送返大陸學國語。乜都唔做攪到我中英都差。

幫到我嘅人你又唔識,錢你又冇,攪到我條路特別難行。

教我你又唔識,只知攞高分,你明唔明打好根基俾分數重要好多啊,根基好可以累積,可累積先會越黎越多知識架。

我唔會似你,如果冇錢又冇能力,我唔會生小朋友。

Jane1983 發表於 15-5-24 10:28
睇到呢度,想起朋友講佢姨甥,而家小二,兩年都考第一,已有「守業」的心,一定要要求父母cut課外活動...7 ...
同意, 進步比成功更有助成長
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我女兒讀小學時,對她基本上是零要求,從來未發過火。

回覆 MASAYA 的帖子

係呀,進步緊要。
小朋友盯住考第幾,好容易局限自己,同埋易引起嫉妒或者其他不利社交發展的情绪。

天大地大,考第一吾代表也野,希望小朋友學懂睇遠d、想多d。
‹ 上一主題|下一主題