用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考第幾先叫好?
樓主: babykenny
go

考第幾先叫好?   [複製鏈接]

成績十分吾理想,即係個分低,吾係因為個個都叻,90分考25。咁小朋友需要幫助。

我會了解吓,係咪有野吾明?係咪考試技巧吾得?會幫佢解決問題,多過鬧佢。中小學課程,肯用心讀,就算無也天資,都可以中上的。

回覆:Soundervolt 的帖子

好問題!

我見有些家長講一套做一套,到成績未如理想,會認為孩子未盡全力,就算孩子聲稱已經盡全力。搬龍門的情況見不少。

反問自己,我又見自己小朋友,到我70-80%的期望-盡力,成績就不會太離譜,一定有中上。

利申: 只有一個孩子,sample size 太細,未必有代表性!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:考第幾先叫好

唔溫書考中上,即是本身天賦優良,擁有先天條件而不去盡應有的努力,反而是浪費了本身天資,小朋友盡多一點力而表現更好,才會明白努力與成果的關係!才會珍惜上天給予自己的能力!也會懂得欣賞別人資質一般但緊持努力的態度,否則隨時養成傲慢性格!我唔讀書都叻過你哋的想法!
付出過才會懂得珍惜!

引用:睇咗咁多回覆,大部份家長都係重視子女學習

原帖由 Soundervolt 於 15-05-29 發表
睇咗咁多回覆,大部份家長都係重視子女學習態度多於成績,如果見子女盡咗力就會唔計較成績名次,我相信大部 ...
問介唔介意?其實若果小朋友盡力但成積仍在後頭,相信無乜家長會覺得呢件係開心嘅事!正如好努力返工,出糧得一半,當然唔開心啦!但點樣解決先重要,如何發掘小朋友强項,建立信心,找出問題所在,會否有學習障礙,校園生活是否愉快,學校程度是否合適,找出小朋友更有利的學習方法!
但望住小朋友唔開心都無用,更差係只怪責小朋友!佢哋又點會明白那裡出問題!無小朋友想成積唔好!家長應該盡力幫忙!

MASAYA  畀妳講晒... 冇野講...  發表於 15-5-29 10:45

回覆 S-Kwok 的帖子

五分鐘你收唔收貨,佢話温唒,你信唔信?

回覆:考第幾先叫好?

因為小朋友的名次而發火本身就係悲劇

回覆:考第幾先叫好?

搬龍門

引用:回覆+S-Kwok+的帖子 五分鐘你收唔收貨,佢

原帖由 scyauchris 於 15-05-29 發表
回覆 S-Kwok 的帖子

五分鐘你收唔收貨,佢話温唒,你信唔信?
唔洗信唔信!立即抽問,米知佢係唔係温好羅。

wan_sosin 發表於 15-5-29 10:00
唔溫書考中上,即是本身天賦優良,擁有先天條件而不去盡應有的努力,反而是浪費了本身天資,小朋友盡多一點 ...
我不知你是爸爸還是媽媽?

我識幾個家庭,媽媽傾向似你的想法,爸爸就較目標為本,識捉老鼠就是好貓!冇對或錯,是每人成長的 winning formula 有所不同而已,套在小朋友身上的方法有不同。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

babykenny 發表於 15-5-24 00:02
你接受到自己小朋友考第幾先唔發火?以前細個,10名內都已經叫考得唔錯,而家既年代,身邊好多朋友都要求考 ...
自己本身頭幾名, 中上.   老公中下, 所以對細個要求中上就OK, 名次唔緊要.  講明KEEP唔到中上就要去補習班補, SO FAR都仲未需要去.

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-5-29+10:00+唔

原帖由 ANChan59 於 15-05-29 發表
我不知你是爸爸還是媽媽?

我識幾個家庭,媽媽傾向似你的想法,爸爸就較目標為本,識捉老鼠就是好貓!冇對 ...
我當然是媽媽,除了因為是母親,還因為是跟從聖經信念,一千,二千,五千銀子的比喻,我可不想孩子又惡又懶!
人要進尋目標,但也要有靈魂,靈魂饑餓,成功又如何?
孩子是自己的,每個家長都有自己的方向和價值觀,是的,沒有對或錯!

引用:Quote:原帖由+scyauchris+於+15-05-29+發表

原帖由 bb560 於 15-05-29 發表
唔洗信唔信!立即抽問,米知佢係唔係温好羅。
Bingo. 我真係抽問

試過温中文默書,睇唔夠唔分鐘,就話默得。默嘅時候發覺自己唔識,就開始發脾氣。

引用:Quote:原帖由+bb560+於+15-05-29+發表唔洗

原帖由 S-Kwok 於 15-05-29 發表
Bingo. 我真係抽問

試過温中文默書,睇唔夠唔分鐘,就話默得。默嘅時候發覺自己唔識,就開始發脾氣 ...
我個仔都有少少似,但佢脾氣好D,記唔起就話,等多陣,等多陣,我記得架啦!有時佢又真係記得,有時唔記得叫佢再溫,佢又會認真多少少!

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+15-05-29+發表我

原帖由 wan_sosin 於 15-05-29 發表
我當然是媽媽,除了因為是母親,還因為是跟從聖經信念,一千,二千,五千銀子的比喻,我可不想孩子又惡又懶 ...
妳假設妳知道孩子有多少両銀子,如果唔知呢?谷定唔谷?

如果小學生可以這樣谷,中學呢?大學呢?出來社會做事呢?

妳又點睇 work hard vs work smart? 小朋友到一定年齡,會問返轉頭!

ANChan59 發表於 15-5-29 15:26
妳假設妳知道孩子有多少両銀子,如果唔知呢?谷定唔谷?
喂喂,點解盡唔盡力會變成谷唔谷?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-5-29+15:26+妳假

原帖由 MASAYA 於 15-05-29 發表
喂喂,點解盡唔盡力會變成谷唔谷?
你啱!

我的邏輯是他說已經盡力,我會用我的期望及經驗作標準,所以他會覺得我谷他,因此我用谷字。

在另一回帖,我分亨了會打折,七八成就可以,才不會覺得谷。

Soundervolt 發表於 15-5-29 09:43
睇咗咁多回覆,大部份家長都係重視子女學習態度多於成績,如果見子女盡咗力就會唔計較成績名次,我相信大部 ...
或者禁講,唔介意就假,但已盡力,又可如何?一边心up, —边接受佢就係禁多本錢~大女只係中等生,呈—考得幾好(对我來説),呈二—跌就廿名,不过見佢好努力(朝七晚十既日子过左年半),可能越想考得好就压力大左唔識handle, 我可以点?只有夜晩偷偷自己喊都唔敢講佢半句。仲安慰佢,放心啦,你唔会無書讀,盡力做好自己就夠,其他既事包係我身上~

ANChan59 發表於 15-5-29 15:44
你啱!

我的邏輯是他說已經盡力,我會用我的期望及經驗作標準,所以他會覺得我谷他,因此我用谷字。
明白你意思,盡力與谷可以係觀點與角度既分別
但不太同意打折既方法,盡唔盡力應該係小朋友係咪自發去做,谷就一定係外力強加work load畀佢,但初小要小朋友自發去盡力,都可以算奢望,但以此為出發點,應該係一個唔錯既目標

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

根本唔同能力+性格既孩子就有唔同既approach, 好难一概而論。既然醒目仔軽而易举考到好成績,自然有多d時间發展其他方面既野。何必為再区区多幾名而日讀夜讀?佢軽鬆未必代表hea讀啫~

MASAYA 發表於 15-5-29 15:56
明白你意思,盡力與谷可以係觀點與角度既分別
但不太同意打折既方法,盡唔盡力應該係小朋友係咪自發去做, ...
其实唔算係奢望,只不过性格唔同,呢种自發知自己想点想要乜既小朋友,係有㗎,少d禁解啫~較為成熟識諗,自然会走前过同齡仲發紧夢果d,不过似乎係天生~
‹ 上一主題|下一主題