用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考第幾先叫好?
樓主: babykenny
go

考第幾先叫好?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+15-05-25+發表那

原帖由 bibitom 於 15-05-25 發表
資優
資優是有時段性,慢慢成長會有變化,特質會放緩。

我都慶幸阿仔到中三,由數學資優課程轉往語文能力發展,因而平衡發展些,數學沒有更尖子,但中英文就進步好多,不用叫單飛!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

所謂「特質放緩」,更可能是隨著人的成長其他方面的影響更佔大部分。雖是老生常談,全人發展其實更重要。所以,要考第幾才叫好?只要比過去的自己更好便叫好了。

小小媽咪

《The true nobility》- by Ernest Hemingway

In a calm sea every man is a pilot.

But all sunshine without shade, all pleasure without pain, is not life at all.  Take the lot of the happiest — it is a tangled yarn. Bereavements and blessings, one following another, make us sad and blessed by turns.  Even death itself makes life more loving.  Men come closest to their true selves in the sober moments of life, under the shadows of sorrow and loss.

In the affairs of life or of business, it is not intellect that tells so much as character, not brains so much as heart, not genius so much as self-control, patience, and discipline, regulated by judgment.

I have always believed that the man who has begun to live more seriously within begins to live more simply without.  In an age of extravagance and waste, I wish I could show to the world how few the real wants of humanity are.

To regret one’s errors to the point of not repeating them is true repentance.  There is nothing noble in being superior to some other man.  The true nobility is in being superior to your previous self.

小小媽咪

只要溫習時係完全明白,理解,

咁測驗考試有幾多分都無所謂

王家爸爸  如果完全明白理解又點會低分   發表於 15-5-26 09:20

bibitom 發表於 15-5-25 03:18
我果個每次考第一,但學習態度超差,功課拖慢做,默書考試唔温書
bibitom,
你小朋友如何打發空餘時間?  會否空餘時間自己找書看?

曾經有日咁樣諗過…
如果阿仔考到全班第一,我會想佢下次全級第一,
如果考到全級第一,我又想佢全校第一,
之後可能又會想佢全區第一,全港第一,全國第一,
甚至全球第一,全宇宙第一…
之後我腦海即刻彈左宇宙最強忍子彈個樣出來…
Ok … no way! 我即刻同自己講,其實個仔開心健康有進步,
考第幾都冇所謂!

王家爸爸  直昇機仍然會繼續盤旋  發表於 15-5-26 09:22
王家爸爸    發表於 15-5-26 09:21

王家爸爸  如果完全明白理解又點會低分   發表於 24 分鐘前

考試前果晚唔夠瞓囉!

MASAYA  或者肚痛  發表於 15-5-26 10:04

MASAYA 發表於 15-5-24 00:17
咁老婆要老公搵幾多錢畀幾多家用先唔發火?老公要老婆煮幾多度菜,美味指數幾多粒星先唔發火?
我知自己小 ...
咁我囡囡响你屋企都要俾人鬧了, 佢終於上學期衝破咗40%!
數學同體育當然都係永遠的70+, 但最重要的挫折係音樂跌咗10分,視藝跌咗5分, 最後名次比上年跌多8名。我當然勁嬲, 因為音樂有乜理由跌10分, 原來, 阿女話考paper前一晚夜瞓, 唔夠瞓, 所以份卷得60分, 唱歌又唔夠大聲, 分數拉不上去。我就好嚴肅咁要求佢望清楚月曆, 考試前一晚記得瞓飽覺, that's all。

我希望小朋友主科合格, 因為唔會格要留班。另外, 希望起碼要考級80名以內, 因為校長話考到級80名以內, 應該可以穩入聯繫中學。

注:老公唔俾家用我都唔會發火;工人煮得幾咁難食老公亦唔會發火, 佢話好既一餐唔好既又係一餐。

little_yolky 發表於 15-5-26 10:01
咁我囡囡响你屋企都要俾人鬧了, 佢終於上學期衝破咗40%!
數學同體育當然都係永遠的70+, 但最重要的挫折係 ...
我冇話40後要鬧, 如果呢個成績會唔滿意, 要另想辦法
妳只係對阿女成績先會發火
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-5-26 10:07
我冇話40後要鬧, 如果呢個成績會唔滿意, 要另想辦法
妳只係對阿女成績先會發火
...
我只會响教佢做數既時候發火, 測考默無論幾多分都無試過發火的。其實, 佢只有數學同體育差D, 其他係一直都科科A的, 只係其他同學太好, 人哋真係連體育都A埋的, 真係十項全A, 咁所以佢今期科音樂勁跌, 視藝略跌, 咪係咁跌囉。

little_yolky 發表於 15-5-26 09:46
王家爸爸  如果完全明白理解又點會低分   發表於 24 分鐘前
學識晒學校教嘅嘢,唔等於會識得學校出嘅題目,特別係題目中帶有唔常用,未教過嘅詞彙(已經唔計閱讀理解和通識題)王家爸爸,你明白未?真心懷疑你有協助子女溫習有幾多

bunnypig 發表於 15-5-26 10:53
學識晒學校教嘅嘢,唔等於會識得學校出嘅題目,特別係題目中帶有唔常用,未教過嘅詞彙(已經唔計閱讀理解和 ...

某些學校測考出課程以外題目,只熟讀校內課程,不但不會高分,可能只能緊緊合格.

呢個情況唔關小朋友問題,要有好成積就要做更多額外功夫,如果唔想出現呢個情形,早點找同自己理念近的學校就是了.

wan_sosin 發表於 15-5-26 11:06
某些學校測考出課程以外題目,只熟讀校內課程,不但不會高分,可能只能緊緊合格.

呢個情況唔關小朋友問題,要 ...
熟讀但不會高分,我覺得普遍情況有兩種,一. 熟讀未必等於明白理解,二. 明白理解但應付唔到考試,課程有問題
但我知唔少名校教淺考深,其實為乜,學校唔教,要學生去補習社學,學完返去考試?如果只係深少少,或有d題目係特登用黎分學生能力差別,我覺得合理,但學晒學校教都唔合格,我覺得唔合理

wan_sosin  有人願打,有人願挨.  發表於 15-5-26 11:45
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:bibitom+發表於+15-5-25+03:18+我果

原帖由 handh 於 15-05-26 發表
bibitom,
你小朋友如何打發空餘時間?  會否空餘時間自己找書看?
佢乜書都睇,因為屋企好多書,自己會去圖書館借書。每日放學做完功課就做運動打波,之后打機,食完飯睇煲無綫

醒目開學勳章 貢獻勳章

我家重視態度,以及溫書習慣
只要孩子有好好地溫習,有小心複卷,分數/名次並不重要
(其實係緊張都無用!)

我希望第時自己能夠用相同態度對待老二,但眼前老公已經開始發功...
恐龍家

醒目開學勳章

回覆:考第幾先叫好

全級20名內,我覺得滿意!
不過可能有個性家長要求更高!

醒目開學勳章

引用:全級20名內,我覺得滿意! 不過可能有個性

原帖由 conniecheung 於 15-05-26 發表
全級20名內,我覺得滿意!
不過可能有個性家長要求更高!
個別家長

引用:Quote:原帖由+conniecheung+於+15-05-26+發

原帖由 conniecheung 於 15-05-26 發表
個別家長
絶對有,不是個别仲好多。有些考頭幾名的已經視他為競争對手

引用:你接受到自己小朋友考第幾先唔發火?以前細

原帖由 babykenny 於 15-05-24 發表
你接受到自己小朋友考第幾先唔發火?以前細個,10名內都已經叫考得唔錯,而家既年代,身邊好多朋友都要求考 ...
其實盡咗力便ok。給孩子適當的壓力是可以,但過量可能有反效果。

回覆:under_the_tree 的帖子

品學兼優,我都係覺得小朋友的品德重要啲

‹ 上一主題|下一主題