用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女仔40網定34好?
go

女仔40網定34好? [複製鏈接]

兩個囡。自行得15分。將來直資私小如落選只有等大抽獎。家姐派得好希望妹妹可以跟尾。兩個地點都可以搬。34當然最好似乎係協恩,但難度非常高。而40網都幾多學校唔錯。大家覺得點? 麻煩俾俾意見。

1    0    0    0

Vickyblah 發表於 15-5-22 16:20
兩個囡。自行得15分。將來直資私小如落選只有等大抽獎。家姐派得好希望妹妹可以跟尾。兩個地點都可以搬。34 ...
請問你覺得協恩有咩好?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Vickyblah+發表於+15-5-22+16:20+兩

原帖由 hkpapa852 於 15-05-22 發表
請問你覺得協恩有咩好?
hello hkpapa!久仰大名。我係新手媽媽。剛忙完幼稚園想了解多啲小學。其實只知協恩多人爭,傳統女校,運動好似幾叻?!但仲觀察緊女兒適唔適合。自問自己唔太喜歡學校太谷。 所以有所保留。有機會可搬入34同40,正作考慮。

回覆:女仔40網定34好?

Net 40

冇咁天地

升中女仔還可以

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-05-22+發表

原帖由 Vickyblah 於 15-05-22 發表
hello hkpapa!久仰大名。我係新手媽媽。剛忙完幼稚園想了解多啲小學。其實只知協恩多人爭,傳統女校,運動 ...
唔谷重唸協恩?

引用:Quote:原帖由+Vickyblah+於+15-05-22+發表h

原帖由 sissysze 於 15-05-22 發表
唔谷重唸協恩?
係呀。所以話有保留。未知個女谷唔谷得,但我唔太鍾意谷嘅學校 。既然係咁,應該都唔使諗啦。。

引用:Net+40 冇咁天地 升中女仔還可以 +

原帖由 siden 於 15-05-22 發表
Net 40

冇咁天地
我都係咁諗。40網平均啲。升中都ok。唔知大家如有兩個女係點諗?其實我個人最鍾意11,12網。但工作關係唔方便搬到過海。咁啱34/40有個方便選擇唔使周圍搵屋。其實直資私小考到當然最好啦,怕係怕考唔到所以諗定先。因為黎緊年尾要搬啦。多謝你解答!

Vickyblah 發表於 15-5-22 17:45
hello hkpapa!久仰大名。我係新手媽媽。剛忙完幼稚園想了解多啲小學。其實只知協恩多人爭,傳統女校,運動 ...
為咗抽協恩而搬去34網, 個人覺得完全唔值. 34網只有聖羅撒一間值搏, 但成功機會太低. 40網一線小學難抽極都易過34網, 而且普遍既升中派位表現好過34網個D所謂一線學校

siden  agree  發表於 15-5-22 20:25
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Vickyblah+發表於+15-5-22+17:45+hel

原帖由 hkpapa852 於 15-05-22 發表
為咗抽協恩而搬去34網, 個人覺得完全唔值. 34網只有聖羅撒一間值搏, 但成功機會太低. 40網一線小學難抽極都 ...
thank you so much! 我都其實偏向40。選擇多啲。而且聽聞聖羅撒都好谷下。可能都未必啱。咁請問40網有咩好選擇?有無邊間係無咁谷又係好野?

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-05-22+發表

原帖由 Vickyblah 於 15-05-22 發表
thank you so much! 我都其實偏向40。選擇多啲。而且聽聞聖羅撒都好谷下。可能都未必啱。咁請問40 ...
朋友st rose 小二日日10+功課

引用:Quote:原帖由+Vickyblah+於+15-05-22+發表t

原帖由 sissysze 於 15-05-22 發表
朋友st rose 小二日日10+功課
咁恐怖。。我係聽過朋友講佢親戚小朋友要被建議離開。

回覆:hkpapa852 的帖子

想知協恩有幾谷?每日幾樣功課?

Freda1486 發表於 15-5-23 09:13
第一, 我唔係用家, 亦唔識人係入面讀, 所以答你唔到.第二, 何為谷, 人人定義不同
最後想講一樣好多人都講過既野, 如果一間官津小學係冇任何直屬一線中學, 要派位成績好睇, 你覺得除咗谷仲有D咩好辦法呢? 想入一間唔谷又派位好既官津小學? 老實講, 我都未發現到, 可能要問下馬生蘇文開咗小學未

引用:想知協恩有幾谷?每日幾樣功課? +

原帖由 Freda1486 於 15-05-23 發表
其實就算每日十樣,都有小朋友快手快腳唔使一個鐘做完。同樣另一邊廂嗰小朋友要生要死做成世...... 每個case都唔同,知幾多樣功課無用架.....

‹ 上一主題|下一主題