用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 奧基(OASIS)幼稚園升小
go

奧基(OASIS)幼稚園升小

想請問有無奧基幼稚園K3的家長,因知道K3是今年是第一年開辦,所以想問問將升K3的家長,學校有無同你0地討論下升小的問題,仲有,各位K3家長有無心儀的學校?

my daugther is studying in Oasis PN now, just wonder to stay here for K1 or not.
How you feel in the pass 3 yrs kindergarten life of your baby? can you share?

回覆 yandyann 的帖子

yandyann我囝囝今年九月會講OASIS PN,所以我都想知學校同家長的溝通有關升小的問題。不知道今年會升K3的有幾多班,同多少人,我個人認為,如果今年的K3係下年升小的成績不錯,可考慮去向。我囝係細B,所以選擇比較少。

you better than me cuz u can wait to see the 1st year result!
but actually, it is a happy school..i m fine with this, just location is a bit far for me.

回覆:奧基(OASIS)幼稚園升小

升K3好似得1班,唔夠10個人

回覆:Vlone778 的帖子

咁少?!
但話又説回頭,咁樣有利也有弊,如咁少人,老師應該可以concentrate啲去教小朋友,同埋學校應該會係第一年升小的學生有好成績,所以如果有K3的家長可以share下就好了,因為小朋友依個年紀唔應該比咁大壓力佢哋,但又擔心小學考得唔好

Vlone778,你知唔知佢哋K2使唔使寫字,定係畫下線就可以?

回覆:yandyann 的帖子

Yandyann,但你有無覺得小朋友有學到嘢同開唔開心?

想請問有冇馬鞍山校巴?

回覆:varyying 的帖子

你要打去佢哋比的校巴公司,因要睇下當年的路線係點

回覆:HowardH 的帖子

學校校巴公司覆左我,唔去馬鞍山,想搵自組校巴又未有消息,如果搵唔到或者考慮唔讀

回覆 varyying 的帖子

OH.... 其實依間校巴公司,都唔可以去到我屋企,所以我都係叫姐姐同小朋友返學

回覆 varyying 的帖子

我都想自組校巴,住石硤尾,你哋搵成點?

奧基今年K3只有7個小朋友

回覆:Graham 的帖子

你小朋友係其中一個K3學生嗎?

回覆:lovictor 的帖子

我有係BK 度見到有D褓母車propose路線,send過email問都無回覆。。。其實如果有校車接送小朋友返學就最好啦,但如果無,都只可叫姐姐接送,我無可能唔返工。

回覆:奧基(OASIS)幼稚園升小

其實各位有興趣自組校巴既奧基家長不如係度講下住邊讀上下午班......睇下會唔會組到校巴......

我問左幾間,而家有返學車冇放學車(成車都係九龍塘幼稚園),學校個間叫我搭去大圍上落車,我覺得學校真係要幫手,學校已經收唔得多學生,地點又唔方便,冇車真係好趕客。

回覆:varyying 的帖子

係呀,其實見好多post都係話校車貴,咁都唔緊要,仲要我搵人接小朋友去地鉄站先上到校車,同我叫姐姐直接送佢去坐多一程巴士,但係平成千幾蚊一個月,咁好明顯就係叫我唔好坐校車