用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 填Visa form的疑問?
樓主: Umi
go

填Visa form的疑問?   [複製鏈接]

回覆 AK_Fans 的帖子

呢間咁多人考,請問考啲咩?想知道有幾難

回覆:亮燈 的帖子

由上網submit到攞到簽證1、2星期嗎?

引用:+本帖最後由+Sheep006+於+15-5-24+15:17+編

原帖由 Sheep006 於 15-05-24 發表

回覆 AK_Fans 的帖子
亞仔淨係交左個人資料就已經抱歉喇

appleyummy 發表於 15-5-24 17:10
由上網submit到攞到簽證1、2星期嗎?
肯定唔得,因上網填好表就要俾錢預約日期及時間去交表,而所需時間就唔記得喇!你可以打電話去簽證中心問下。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Umi+於+15-05-23+發表想問可

原帖由 亮燈 於 15-05-23 發表
呢點唔清楚,月結單要全英文或中英文一齊,如穩陣D就要銀行出張銀行信證明,而我就用紅簿仔就得喇!

...
亮兄,請問你知唔知道銀行証明要搞幾耐才出到架?我中銀只出中文 statement ,所以,我要搞呢封信呀,唔知係咪去銀行搞就得呢?

醒目開學勳章

引用:Quote:AK_Fans+發表於+15-5-22+07:50+我都

原帖由 DKmum 於 15-05-24 發表
乜原來要俾錢?我agent 話見我忙幫我填表,無同我講錢喎,我唸應該係免費。有時大有大好,細agent亦有其好 ...
你個 agent 咁好,唔收錢

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-05-24+發表係架!

原帖由 appleyummy 於 15-05-24 發表
通常由填form開始要攪幾多日(如快證)先簽到?3星期得唔得?
我個 agent 話,以6月尾交表開始計,大約要一個月時間喎,同埋要預計埋幾時到英國,因到埗後10日內,要去郵局拎野。另外,我間英X升學中心辦理簽證手續費 : 非英X學生收 $2000 架,你間冇代辦嗎?如果你有需要個電話,再 pm 我啦

回覆 wing530 的帖子

銀行信的application form 有中文或英文可選,因每封信用途不同,每間bank 做法不一,快則3天,慢則一個月。我試過同銀行熟,即時簽比我。

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-05-23+發表呢點唔

原帖由 wing530 於 15-05-24 發表
亮兄,請問你知唔知道銀行証明要搞幾耐才出到架?我中銀只出中文 statement ,所以,我要搞呢封信呀,唔知 ...
呢層唔清楚,因我用紅簿仔,中銀冇人識英文?咁點辦?

回覆:亮燈 的帖子

另外,係咪要將過往所有passport內頁影印?可雙面影嗎?

AK_Fans 發表於 15-5-22 07:50
我都係,agent 填,$550
想問一問,這是否agent由選校到辦visa的一條龍服務?還是只找agent代辦visa呢?
如是後者,可否pm我是那間agent?因小女是自行報ucas選大學的,如放榜後達到uk大學conditional offer的話,都想找agent代辦visa,希望可以冇咁煩!

謝謝!!

引用:Quote:AK_Fans+發表於+15-5-22+07:50+我都

原帖由 tangko 於 15-05-25 發表
想問一問,這是否agent由選校到辦visa的一條龍服務?還是只找agent代辦visa呢?
如是後者,可否pm我是那間a ...
Hello😃我是由選校開始的,收費有:借它的辦公室做試場($250)(任考),和填visa($550)(如有需要),如只是請它們辦visa,應該不是$550

AK_Fans 發表於 15-5-25 10:19
Hello😃我是由選校開始的,收費有:借它的辦公室做試場($250)(任考),和填visa($550)(如有需要 ...
謝謝你的資料!

醒目開學勳章

引用:回覆+wing530+的帖子 銀行信的application

原帖由 noel2010 於 15-05-24 發表
回覆 wing530 的帖子

銀行信的application form 有中文或英文可選,因每封信用途不同,每間bank 做法不一 ...
乜原來可以拖成個月先出到証明呀,我仲想 6月中去簽visa 添 睇黎我都要早d 搞左先,多謝你提醒我呀

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+wing530+於+15-05-24+發表亮

原帖由 亮燈 於 15-05-25 發表
呢層唔清楚,因我用紅簿仔,中銀冇人識英文?咁點辦?
我未去銀行搞呀,未知點呀

醒目開學勳章

原帖由 tangko 於 15-05-25 發表
如是後者,可否pm我是那間a ...
我係由選校開始揾 agent 跟呀,所以才 $550,如果唔係佢地跟開,代辦 visa 費用會貴d,好似$2000 呀

HSBC e-statement可以在櫃枱即時打印和加銀行印,一張50蚊

wing530 發表於 15-5-25 21:47
我係由選校開始揾 agent 跟呀,所以才 $550,如果唔係佢地跟開,代辦 visa 費用會貴d,好似$2000 呀

...
如果跟得足,每事都有agent提住要嘜要嘜,對比起3年留英學費生活費等等,$2000都算合理。起碼煩少一樣,可以專心辦理起行前的準備。

引用:Quote:wing530+發表於+15-5-25+21:47+我係

原帖由 tangko 於 15-05-26 發表
如果跟得足,每事都有agent提住要嘜要嘜,對比起3年留英學費生活費等等,$2000都算合理。起碼煩少一樣,可 ...
我舊年就係靠AGENT既資料黎填,填緊有問題就問AGENT,到填晒就約佢幫我CHECK,佢睇過冇問題就交表,完全免費。

wing530 發表於 15-5-21 23:15
Agent 咁好幫我搞,係因為要比 $550
AA 要$1000
‹ 上一主題|下一主題