用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友升小一,暑假想操數學
樓主: FRUTIPS
go

小朋友升小一,暑假想操數學 [複製鏈接]

Olympian 發表於 15-5-19 10:31
嗱,要為公文數平反一下。學公文對拔尖冇用,但對補底好多人話有用。有個家長話點教都唔識,學左就搞掂。另 ...
同意,其實當初公文先生發展呢套數係用來幫佢個仔補底,唔知點解有人話學公文對拔尖有用。
做生意需要有少少商業道德。

王家爸爸 發表於 15-5-26 10:52
同意,其實當初公文先生發展呢套數係用來幫佢個仔補底,唔知點解有人話學公文對拔尖有用。
做生意需要有少 ...
我可能有些先入為主,覺得佢marketing 真比入一點拔尖的感覺。仲有我個BB時,有些朋友上公文數,主要就是1數到100, 當時心唸點解會有人肯比$上…

MrBeast 發表於 15-5-26 14:23
我可能有些先入為主,覺得佢marketing 真比入一點拔尖的感覺。仲有我個BB時,有些朋友上公文數,主要就是1 ...
前面有人提到其中一個理念係超學年,應該都可以同拔尖劃上等號...

王家爸爸  唔一定有關係   發表於 15-5-26 15:23
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-5-26+10:52+同意

原帖由 MrBeast 於 15-05-26 發表
我可能有些先入為主,覺得佢marketing 真比入一點拔尖的感覺。仲有我個BB時,有些朋友上公文數,主要就是1 ...
我個就係由一數到100都搞好耐 佢每逢數到29,就唔識跟住係30,會話29,20。39到40;49到50……逢9必衰。教好耐先掂。不過大部分小朋友都唔會咁,唔洗特登出去再學。

MrBeast 發表於 15-5-26 14:23
其實唔使比錢,如果純粹小一Interview,可以用Excel隨機Generate二位加減數問題(先做一位加數,再做一位減數,然後兩位加數,最後兩位加數),每次20題,兩三個月就見效,入到小一,老師一定以為收到個數學天才。

Olympian 發表於 15-5-26 14:50
我個就係由一數到100都搞好耐 佢每逢數到29,就唔識跟住係30,會話29,20。39到40;49到50……逢 ...
小朋友識唔識數數字,其實同大個時既數學能力無關係。只是家長心態問題,感覺不太好。

王家爸爸 發表於 15-5-26 15:18
其實唔使比錢,如果純粹小一Interview,可以用Excel隨機Generate二位加減數問題(先做一位加數,再做一位減 ...
其實ipad 有好多數apps, 有些free, 要比$都是$8, 生動又好玩,最重要係慳返好多時間

我個就係由一數到100都搞好耐 佢每逢數到29,就唔識跟住係30,會話29,20。39到40;49到50……逢 ...
Mine too.  不過我都係覺得自己係屋企用d有趣味的方法數好d。

回覆:MrBeast 的帖子

請問可否紹一下?我仔6歲。

Olympian 發表於 15-5-26 18:31
請問可否紹一下?我仔6歲。
其實都係數,不過係數brain gym 做左幾多下,初初順數,ok 後倒數,咁首先佢唔覺得枯燥,第二順便當做下light exercise 輕鬆下。當然最後要認數字,冇計過但我唸前前後後都要3-6個月,當時我個5歳到。

回覆:小朋友升小一,暑假想操數學

若果話公文可拔尖,應該係講緊公文嘅理念係跟個人嘅進度,若你喺某一方面比較有天份、超越學年,就好似拔尖嘅效果?利申:當日參加公文數係為補底

回覆:小朋友升小一,暑假想操數學

回覆:marychan8017 的帖子

未上小學已經要操數 幾時操到上大學
小朋友真可憐

…以我個為例,數數差之後跟著個d比多少、7-?=3 、時鐘都很struggle, 我覺得我這類小朋友對abraction 有困難,所以盡可能都會以實物去教

引用:未上小學已經要操數+幾時操到上大學 小朋友

原帖由 jswailam928 於 15-05-27 發表
小朋友真可憐
我讀書時數學係強項,從來冇唔明,唔練都快而準,所以我係完全唔明其他人(包括我大女)點解搞唔掂;用咗好多方法去解釋都係唔得,咪試吓操數囉。有問題唔去解決,基本上唔好諗大學啦。

引用:Quote:coco_cocopig+發表於+15-5-17+12:22+

原帖由 王家爸爸 於 15-05-17 發表
搞好中文,可以一箭三鵰,中文、數學、常識三科成績都一定有幫助。 ...
但係幼稚園版家長仍然好著重英文!上到小學就知味道。

引用:未上小學已經要操數+幾時操到上大學 小朋友

原帖由 jswailam928 於 15-05-27 發表
小朋友真可憐
如果要補底,無可厚非。家長想解決問題啫。上到小學跟唔到,都痛苦。

回覆:bubuG 的帖子

操既定義係點先 為分數為人去自己又去?如果學校無教快正常課程
小一點都可以自己跟 雖然學校教得快 上到二三年班 真係跟唔到先上都唔遲 而家d小朋友咁叻,有時間睇多d書寫多d中文字仲好啦!上到小學跟中文真係比想像中難 難過跟數學喔

momama 發表於 15-5-27 07:33
我讀書時數學係強項,從來冇唔明,唔練都快而準,所以我係完全唔明其他人(包括我大女)點解搞唔掂;用咗好 ...

中國人有句:熟能生考,鬼佬就10k hrs rule.  數都幾特別,一樣可apply 到,唔明去操又真可以過骨。原則上我也同意察覺都有問題或有地方click 住就快d做野,唔好臨急抱佛腳

王家爸爸  大啲就真係要明先得  發表於 15-5-27 09:29
王家爸爸  初小可以用操來過骨   發表於 15-5-27 09:29

bubuG 發表於 15-5-27 07:50
如果要補底,無可厚非。家長想解決問題啫。上到小學跟唔到,都痛苦。

...
個人覺得,如果要補底,最好唔好用操數既方法。解決唔到問題既核心,但係會製造左識做數既假象,上到高小會開始會跟唔到,中學時會更痛苦。
‹ 上一主題|下一主題